Hlavní obsah

Začíná francouzská liga a hon na suverény z Lyonu

PRAHA

Francouzská fotbalová liga v pátek naplno roztočí své obrátky. Hned na úvod se v akci představí suverén z posledních let Olympique Lyon, který už pět sezon za sebou sedí pevně na trůnu pro ligové šampióny, ve večerním utkání v Nantes.

Článek

Soutěž úřadujících vicemistrů světa bude letos atraktivnější i pro českého fanouška: hlavně proto, že střelecký rekordman českého národního týmu Jan Koller v létě zamířil z bundesligového Dortmundu do Monaka, kde doplní dalšího reprezentanta a záložníka Jaroslava Plašila. Zajímavé bude sledovat i návrat kouče Ivana Haška, který po dřívějším působení ve Štrasburku nyní povede St. Etienne.

Kdo vyhraje nastávající ročník francouzské ligy?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Česká enkláva ve Francii se tak stále rozrůstá: v Bordeaux načne svoji druhou sezonu záložník Vladimír Šmicer, stejně jako reprezentační stoper David Rozehnal v Paris St. Germain. Další obránce René Bolf se chystá už na třetí ročník v týmu AJ Auxerre.

Čeští fotbalisté působící ve Francii mají jedno společné: všichni působí v ambiciózních klubech, které touží zkomplikovat cestu k Lyonu k šestému titulu za sebou. Experti přesto upozorňují na to, že kralování Lyonu v zemi galského kohouta jen tak neskončí a v Ligue 1 se bude zřejmě zase hrát jenom o druhé místo.

"Lyon je určitě největší favorit," řekl trenér Hašek v pátečním rozhovoru s ČTK. "Bylo by krásné, kdybychom se s Lyonem třeba prali o titul. Ale upřímně říkám, že Lyonu asi bude velmi těžké konkurovat," podotkl obránce Paris St. Germain Rozehnal.

Široký a kvalitní kádr

Podle Rozehnala je největší síla Lyonu v širokém a kvalitním kádru. "Navíc strašně dlouho hrají pohromadě, kostra mužstva se prakticky nemění a na klíčových postech hrají stále ti stejní hráči," uvedl Rozehnal. "A to si myslím, že do konce srpna, kdy končí přestupní termín, ještě nějaký velký přestup udělají," uvažoval Hašek.

Lyon, který v létě už posílil obránce Squillaci z Monaka či záložník Källström z Rennes, už před sezonou dal jasně najevo, že dobyté pozice jen tak lehce vyklidit nehodlá. Na konci července Olympique po souboji s Rozehnalovým St. Germain získal i domácí Superpohár. A to i přesto, že trenér Gérard Houllier neměl k dispozici téměř celou základní jedenáctku: gólmana Coupeta, obránce Abidala, Crise, záložníky Maloudu, Juninha, Tiaga a útočníky Freda, Govoua a Wiltorda, kteří ještě odpočívali po světovém šampionátu.

"Ukázali jsme, že můžeme vyhrávat trofeje i bez reprezentantů," těšil se brazilský obránce v lyonských službách Cacapa. "Hráli v podstatě s B týmem a stejně byli výborní," dodal uznale Rozehnal, který by měl i letos nastupovat v základní sestavě slavného pařížského klubu. St. Germain vstoupí do soutěže v sobotu domácích utkáním s Lorientem.

Dlouhý zástup hladových konkurentů

Za Lyonem se tlačí dlouhý zástup hladových konkurentů: na skvělý loňský rok a druhé místo by chtělo navázat Šmicrovo Bordeaux a také třetí Lille, na zpackanou sezonu by naopak chtěli nechat zapomenout v Monaku, kde má vytvořit úderný útok Koller s Di Vaiem, Paris St. Germain a také v Marseille, kde zatím udrželi objev světového šampionátu Francka Ribéryho a na hostování z Liverpoolu navíc přilákali i extravagantního útočníka Djibrila Cissého.

U špičky tabulky by se měly podle názoru Haška pohybovat také Nantes, Lens a Auxerre. "Liga tady každopádně bude zase nesmírně napínavá a vyrovnaná, spousta týmů touží hrát nahoře," potvrdil Rozehnal, zatímco pro Haška by bylo úspěchem, kdyby se jeho St. Etienne pohybovalo do desátého místa.

Přehled českých hráčů ve francouzských klubech:
AS Monaco - Jan Koller, Jaroslav Plašil,
Girondins Bordeaux - Vladimír Šmicer,
Paris St. Germain - David Rozehnal,
AJ Auxerre - René Bolf.
Trenér Ivan Hašek působí v St. Etienne.
Nejzajímavější přestupy v rámci francouzské ligy:
1. Jan Koller (z Dortmundu do Monaka),
2. Djibrill Cissé (Liverpool - hostování Marseille)
3. Johan Micoud (Brémy - Bordeaux),
4. Mickael Landreau (Nantes - Paris St. Germain),
5. Kim Kallström (Rennes - Lyon),
6. Sébastien Squillaci (Monako - Lyon).

Reklama

Související témata: