Hlavní obsah

Čech: Bolesti jsem si užil dost. Teď už bych trpět neměl

Český fotbalový brankář Petr Čech se po operaci ramen plně zapojil do tréninku londýnské Chelsea a není vyloučeno, že chytal už v úvodu kvalifikace na mistrovství Evropy 2008. V rozhovoru pro deník Právo Čech vykládal o své přípravě, generační obměně v národním týmu, nebo úvodu anglické Premier League.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Petr Čech po příletu z MS ve fotbale

Článek

Po fotbalovém mistrovství světa jste se podrobil operaci obou ramen a od té doby jste nechytal. Lepší se váš stav?

Na nedělním tréninku jsem poprvé začal padat. Dosud to bylo kontrolované, nechytal jsem střely. Trenér brankářů mi jen házel míče, já je chytal a padal jsem jen kontrolovaně. Uvidím, jestli to ramena vydrží.

Co jste mohl dělat?

Začal jsem s týmem odjezdem na soustředění do USA. Hodně jsem běhal, posiloval nohy. Ruce se k tomu zapojovaly postupně, protože jsem je nesměl zvedat nahoru. Teď musím ještě posílit všechny úpony a svaly, které hýbou ramenem.

Jaké bylo to období nejistoty, kdy jste nevěděl, jak rychle se dáte dohromady?

Doufám, že se to blíží ke konci. Bolesti jsem si za poslední rok a půl užil dost. Na operační zákrok jsem už čekal jako na vysvobození. Snad už jsem se všeho zbavil a budu si každý trénink i zápas užívat, aniž bych trpěl.

Je pravda, že se léčíte rychleji oproti původním prognózám?

Mám náskok nějakých čtrnáct dní. Původně se počítalo, že bych mohl začít padat na sto procent až někdy v polovině září.

Reprezentaci čeká 2. září vstup do kvalifikace s Walesem. Je reálné, že byste to stihl?

To je předčasné tvrdit. Klíčové pro mě budou následující tři dny. Když všechno dobře dopadne, pozvánku do reprezentace bych zvažoval. Na druhou stranu jsem od mistrovství světa nehrál jediný zápas a jestli se nebudu cítit stoprocentně fit, abych byl platný pro tým, nepojedu. To bych radši zůstal v Chelsea a trénoval.

Jste v kontaktu s trenérem Brücknerem?

Mluvili jsme spolu v pátek. Ve středu večer, než bude oznamovat nominaci, mu zavolám, jak to vypadá. Aby když tak mohl povolat někoho jiného. V tom dvojzápase jde o hodně, vstup do evropské kvalifikace bude moc důležitý. Pokud chceme pomýšlet na přímý postup, měli bychom v nich získat plný počet bodů.

Co jste říkal nevydařené generálce se Srbskem?

Díval jsem se na ten zápas v televizi. Po našem rychlém gólu to vypadalo dobře, ale pak se objevily nepřesnosti. Druhý poločas se nám nepovedl a jako tým jsme to nezvládli.

Je to varování?

Určitě se to tak musí brát, je to škoda. Vždyť reprezentace poslední tři zápasy prohrála - na mistrovství světa s Ghanou a Itálií, teď to Srbsko.

Začne po odchodu Nedvěda s Poborským nová éra v národním týmu?

Hráči, kteří jsou v reprezentaci delší dobu, jako třeba Tomáš Ujfaluši, musí postupně převzít jejich roli. Pro nás je jejich odchod velkou ztrátou, ale čas se zastavit nedá. Věřím, že jsme schopni být úspěšní. Dobrý základ týmu pořád je, máme stále zkušené mužstvo, ale nic jednoduchého nás nečeká. Vždyť kdyby se Francii nevrátili zkušení hráči, tak se možná na mistrovství světa ani nedostala. Ale stejně se teď bez nich budou muset obejít. Generační obměna potká víc týmů. Nemůžeme se proto koukat dozadu.

Když jste v sobotu usedl jen na tribunu stadiónu Stamford Bridge v úvodním zápase Premier League, trpěl jste?

Stejně jako vždycky. Když člověk ví, že nemůže pomoci, je to horší než na hřišti. Uklidnilo mě, když jsme dali rychlý gól. Po tom druhé už bylo de facto rozhodnuto. Každý začátek je důležitý. V Chelsea jsem třetí sezónu a pokaždé jsme první zápas sezóny vyhráli. Snad je to dobré znamení. Teď nás ale čekají dvě těžká utkání venku: ve středu Middlesbrough a pak Blackburn. Tam to bude boj.

Neměl jste z prvního duelu trochu obavy? Někteří hráči byli zraněni.

To je pravda, skoro půlka hráčů začala pořádně trénovat až týden před začátkem ligy. Bylo to rozházené, trénovali jsme ve skupinách. Zápas o Superpohár v Cardiffu s Liverpoolem minulý víkend museli někteří hrát po pěti dnech plného zatížení, což není ideální. Taky to tak dopadlo.

Chelsea pasují všichni jako největšího favorita na titul. Berete ho jako povinnost?

Chtěli bychom to dokázat. Tým se vhodně doplnil příchodem Ballacka, Ševčenka, velice kvalitní hráč je i Kalou, teď by už měl začít trénovat i Boulahrouz, naše poslední posila. Až se všichni uzdraví, měli bychom bojovat o nejvyšší příčky na všech frontách. Titul je velká motivace. Co vím, tak třikrát po sobě ho v historii anglické soutěže od roku 1900 vyhrály jen tři týmy. Doufám, že budeme čtvrtí v pořadí.

Nákupem nových posil ještě vzrostla konkurence v týmu...

Pořád je obrovská, ale počet hráčů se zmenšil, dost jich odešlo. V loňské sezóně nás bylo dvacet čtyři, teď je nás prakticky o tři méně, takže by měl každý dostat na hřišti víc prostoru. Na zápas s Manchesterem City bylo k zápasu zdravých jen patnáct lidí

Jak zapadli Ševčenko a Ballack?

Tady je ta parta tak dobrá, že kdokoliv přijde nový, zapadne. To platí i teď. Všechno jsou to normální lidi. Já ani jednoho moc neznal, ale oba zapadli velice dobře. Na hřišti i v kabině.

Tomáš Rosický říkal, že jste se spolu ještě nestihli v Londýně potkat. Radíte mu aspoň v něčem telefonicky?

Jeho příchod jsme rozebírali na soustředění v Seefeldu. Ptal se mě, kde by si měl vybrat bydlení. Koukali jsme na mapu, jenže já ten sever Londýna, kde by chtěl něco sehnat, vůbec neznám. Takže jsem mu až tak nápomocný nebyl... Ale Arsenal patří k nejlepším klubům v Anglii a o Rosu je určitě postaráno dobře. Se vším mu pomohou.

Reklama

Související témata: