Hlavní obsah

Lokvenc: Nebudu hrát, ani když dám sto gólů

Na růžích nemá v rakouském klubu Red Bull Salcburk ustláno dnes už bývalý český fotbalový reprezentant Vratislav Lokvenc. V nové sezóně nastoupil jen ve třech zápasech, z toho v základní sestavě pouze jednou. Pokud se situace nezlepší, v což sám nevěří, chce v zimním přestupním termínu odejít.

Foto: archiv

Vratislav Lokvenc

Článek

Víte, kolik jste toho celkem odehrál? Poločas ve Valencii v předkole Ligy mistrů, šedesát minut proti Innsbrucku a necelou půlhodinu s GAK Štýrský Hradec. K tomu nějaký přátelák. Je to bída.

Jak nelichotivou situaci snášíte? Těžko. Zažívám něco nového, co mě dosud v kariéře nepotkalo. V Kaiserslauternu jsem taky nehrál, ale věděl jsem, že když se budu prát, šance přijde. Tady jí dostanu, jen když se zraní tři útočníci. Ale zase jsem už stihl poznat všechny krásy okolí...

Můžete to nějak změnit? I kdybych dal na tréninku sto gólů, stejně hrát nebudu. Třeba ve Valencii jsme měli zraněné útočníky, ale přesto šel místo mě do základu amatér z rezervy. Já nastoupil až na druhou půli.

Proč jste se dostal do nemilosti? Před sezónou se vyměnili trenéři, mě si sem přivedl bývalý kouč Jara. Když jsem se do klubu vrátil po mistrovství světa a týdenní dovolené, divili se, proč už jsem přijel. To jsem tušil, že se mnou nepočítají. Politika klubu je jiná, z minulé sezóny nás v kabině zůstalo asi šest. Navíc jsem byl dlouho zraněný, což mi taky nepřidalo.

Klub vede Ital Trappatoni, manažerem je Němec Matthäus. Jaký na ně máte názor? Trappatoni je velký odborník, ale problém je v tom, že dobře zná jen italské hráče nebo ty, které někde trénoval. Matthäus byl dobrý fotbalista. Ale komunikace mezi nimi trošku vázne. Každý říká něco jiného. Na tréninku si někdy protiřečí.

Zkoušel jste s trenérem promluvit? Nemá to cenu. Údajně mu radí i Franz Beckenbauer, který je takový neoficiální poradce klubu.

Proč jste neodešel už v letním přestupním termínu? Nabídky byly, třeba z Tenerife, OFI Kréta nebo Luzernu. Jenže to bylo všechno takové nejisté. Mluvil jsem i s Pepou Chovancem ze Sparty, ale šlo spíš jen o takové oťukávání. Konkrétní jednání neproběhlo. Všechno se zkomplikovalo i tím, že jsem nastoupil za Salcburk v pohárech. Doufal jsem, že se to tady změní k lepšímu, ale než jsem se rozkoukal, byl konec přestupního termínu.

Co bude dál? Smlouvu mám ještě na dva roky, ale v zimě chci odejít. Ty dva měsíce tady nějak vydržím.

Kam? Zůstanete v Rakousku? To ne, každé jiné angažmá tady by oproti Salcburku bylo krokem dolů. Nejradši bych někam do Německa, kde to znám.

Návrat do Čech nepřichází v úvahu? Jednou se do Prahy určitě vrátím, chci tam žít natrvalo. Ale radši bych si ještě prodloužil cizinu.

Po mistrovství světa jste poměrně v tichosti skončil v české reprezentaci. Proč jste se tak rozhodl? Odešli Nedvěd, Poborský, moje generace musí jednou skončit. Vždyť je mi třiatřicet, za dva roky při mistrovství Evropy mi bude pětatřicet, a to už je dost. Šanci prostě musí dostat mladší.

Reklama

Související témata: