Hlavní obsah

Rosického při nabírání kondice kontroluje počítač

PRAHA

Sluchátka na uších a počítač pomáhají fotbalovému reprezentantovi Tomášovi Rosickému při nabírání fyzické kondice. Zatímco v uších mu zní rocková hudba, čip v botě vyhodnocuje hráčovo tréninkové úsilí. Kapitán české reprezentace představil v pražském parku Ladronka multifunkční systém, který vyvinula společnost Nike ve spolupráci s výrobcem přehrávačů iPod.

Článek

Novinka dokáže bezdrátovým přenosem sdělovat běžci informace o jeho výkonu do sluchátek mezi poslechem hudby a po skončení tréninku veškerá data vyhodnotit. Zjistit lze nejen odběhnuté kilometry, ale také spotřebu kalorií a další údaje. Za oceánem byla novinka představena už v létě. Používá ji například Lance Armstrong, který se po skončení cyklistické kariéry připravuje jako amatérský běžec na maraton v New Yorku.

V tuzemsku měli jako první možnost vyzkoušet systém Nike+ Rosický a vícebojařka Denisa Ščerbová. "Během léta jsem s tím trénoval a vyplatilo se mi to. A ani mi nemusel výsledky nikdo kontrolovat, bral jsem to poctivě," řekl fotbalista.

Se sluchátky na uších snad nebude v Arsenalu problém

Výsledky toho, jak sportovec trénuje, lze velmi jednoduše vyhodnotit. Čip, který je uložen uvnitř boty, v sobě nese veškeré údaje a přenosem přes internetové stránky je možné tato data využít. "A také porovnat s dalšími běžci, kteří se do systému přihlásí. Lze proto měřit svou výkonnost se sportovci z různých částí světa," uvedla Martina Musilová z českého zastoupení Nike.

Rosický se sluchátky na uších běhá již řadu let. V Dortmundu s tím měl prý trochu problémy, ale v novém působišti to asi nebude tak zlé. "Všimnul jsem si, že v Arsenalu má tuhle novinku řada hráčů," řekl, než se vrátil za spoluhráči do hotelu Praha, kde se mužstvo připravuje na středeční kvalifikační zápas v Irsku.

Reklama