Hlavní obsah

Lékaři jsou v Čechově případě optimisty

PRAHA

Zatímco britská média jsou po konzultacích s tamními experty při návratu Petra Čecha na trávník skeptičtější, čeští odborníci věří, že pokud nenastanou nepředvídatelné komplikace a nedošlo k poškození mozku, mohl by po sedmi týdnech začít trénovat.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

"Zlomenina lebky je vcelku banální záležitost, ale bohužel nevím, zda se nestalo něco mozku," řekl Radiožurnálu přednosta neurochirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze profesor Vladimír Beneš. "Jestliže je Petr Čech probuzen a při plném vědomí, znamená to, že šlo jen o tu zlomeninu. Úlomky stačí při operaci vyrovnat a měl by být z nejhoršího venku. Pak se tak rekonvalescence pohybuje v řádu týdnů," uvedl Beneš.

Oslovení lékaři si však netroufají dělat konkrétní závěry, neboť mají jen kusé informace. "Záleží, zda nedošlo k devastaci tkáně či prasknutí nějaké cévy. Zlomená lebeční kost a otřes mozku chce tak šest neděl klidu, od sedmého týdne by mohl začít zvolna trénovat," odhadl primář ortopedie v Nemocnici Malvazinky Vladislav Hospodár, který zároveň působí jako lékař u fotbalistů Plzně. "Ale je strašně složité to nějak komentovat, když neznám přesnou diagnózu," dodal.

S tím souhlasí i profesor Beneš. "Pokud by to byla čistě kostní záležitost, může léčení trvat čtyři až pět týdnů. Jedinou komplikací by mohlo být pozdní poúrazové krvácení do mozku, ale to je velmi vzácná záležitost. Pokud se vše dobře zahojí, do budoucna mu žádné nebezpečí nehrozí. Kostní klenba bude stejně pevná jako předtím."

Reklama

Související témata: