Hlavní obsah

Nejlepší firemní fotbal se hraje v Brně, Praha s Bratislavou ostrouhaly

Čtyřiadvacátý listopad 2012 se zapíše zlatým písmem do kroniky reprezentačního výběru brněnské společnosti MON-ING. Ten totiž dokázal oproti všem předpokladům obhájit loňský triumf na finálovém turnaji nejlepších firemních týmů z ČR a SR, který se letos odehrál ve slovenské metropoli Bratislavě.

Foto: I.S.C. Sports

MON-ING dokázal obhájit loňský triumf a stal se tak historicky druhým nejúspěšnějším týmem EURO GOLDEN TOUR

Článek

Byl to maratón - turnaj začal v 9 hodin ráno a vítěz byl znám až téměř po dvanácti hodinách. Celkem se představilo 20 týmů z pěti českých a slovenských měst (Bratislava, Praha, Brno, Ostrava a Plzeň). V hale Lafranconi panovala místy až elektrizující atmosféra, o kterou se největší měrou zasloužili fanoušci ostravského celku ZO OS KOVO Ocelové konstrukce, kteří dokázali bouřlivě ocenit prakticky každý dotek svých miláčků s míčem.

Favoritem úvodní skupiny A byl vítěz 1. ligy PRE Golden Tour Praha, tým Policie ČR, který dokázal v minulosti již třikrát finálový turnaj vyhrát. Muži zákona uchránili všechny body a radovali se z postupu před domácím Raypathem, kterého tak odsoudili do role čekatele (postup byl jen pro tři nejlepší týmy z druhých míst, skupin však bylo pět).

Skupinou smrti bylo "béčko"

Skupina B byla před turnajem predikována jako „skupina smrti“, vždyť v ní na sebe narazili vítězové Vítkovice Golden Tour Ostrava, vítězové druhých lig v Bratislavě a Praze a obhájce loňského triumfu na Euro Golden Tour. Největší naděje dávali bookmakeři na goldentip.cz týmu z Vítkovic, který prokazuje dlouhodobě vysokou výkonnost. Obhájce titulu MON-ING byl naopak pasován do role outsidera skupiny, když do turnaje vstupoval až jako třetí tým brněnské části Golden Tour. Borci z Brna ovšem opět dokázali vyladit formu na závěr roku a po remíze s Vítkovicemi urvali o skóre první pozici ve skupině. Vítkovických 7 bodů ale znamenalo jistotu postupu i pro ostravský „bílý balet“.

Skupina C svedla dohromady dva celky, které v uplynulém ročníku Golden Tour ve svých městech neztratily ani bod - DHL Brno a pražské Holmes Place. Kluci z fitcentra ale na turnaji, bohužel již tradičně, nedokázali zopakovat výkony ze základní části a po třech porážkách se s turnajem rozloučili. Velmi milým překvapením pak byly výkony plzeňského Sivresu a domácích Exekútorů, kteří nakonec brali 2. místo ve skupině - 6 bodů při skóre 6:6 však nedávalo velké vyhlídky na postup mezi nejlepších osm. Suverénně si i v této skupině počínali „Brňáci“, bez ztráty "kytičky" se mohli začít těšit na čtvrtfinálového soupeře.

Robstavu postup unikl o skóre

Litoměřičtí Gardenline a plzeňský Robstav to měli do Bratislavy nejdále a patřili také mezi outsidery skupiny D - jejich soupeřem byl Špedservis, tradiční účastník finálového turnaje, letošní vítěz bratislavské 1. ligy, který se mohl těšit z podpory domácího publika. Skupinu doplňoval ostravský tým ZO OS KOVO Ocelové konstrukce, ambiciózní celek s obrovskou podporou svého fanklubu. Největším překvapením byly výkony Robstavu, který vstupoval do turnaje jako náhradník a až jako 5. tým z Golden Tour Plzeň, v turnaji však předvedl parádní výkony a nakonec mu postup z druhého místa unikl jen o skóre. KOVU nepomohli ani fantastičtí fanoušci, ale především zápas proti Gardenline byl ozdobou turnaje. Špedservis podle předpokladů neklopýtl, kuriozitou byl především gól bývalého slovenského internacionála a nyní brankáře Špedservisu Vladimíra Kindera, který branky soupeřů i z pozice gólmana ostřeloval neúnavně.

Skupina E uzavřela základní část turnaje. Hned v prvním utkání ostravského Stamontu potkalo nepříjemné zranění hlavy brankáře Jiřího Řepeckého, který však i s krvavým šrámem a obvázanou hlavou pokračoval v boji - jeho tým však přes heroický výkon podlehl pražskému Money Polu. Skupinu doplnil domácí favorit Prvá stavebná sporitel‘ňa (2. místo v 1. lize), v sestavě s absolutně druhým nejlepším střelcem Golden Tour Tomášem Hrutkou (39 branek) a v Praze populární „Škorpioni“, alias Scorpion Elektro s absolutně nejlepším střelcem Golden Tour Jiřím Žaludem (40 branek). Právě zápas těchto dvou týmů byl určující pro pořadí na prvních dvou příčkách skupiny - po vítězství PSS v poměru 4:3 dokázali domácí borci vyhrát skupinu E, Scorpion Elektro si pohlídal postup z druhého místa závěrečným vítězstvím nad Money Polo. Souboj střelců vyzněl ve skupině pro Hrutku v poměru 9:3.

Škorpióni vyřadili policisty

Vyřazovací část začala obrovským překvapením, když Škorpióni díky brankám Tomáše Kounovského, který na turnaji zastínil svého spoluhráče a TOP strikera Jiřího Žaluda, porazili pražské policisty po výsledku 3:2. Nejlepší střelec loňského Euro Golden Tour Jan Pšikal našel střeleckou pohodu včas, když dvěma góly zlomil odpor domácího Raypathu  (4:1).

První penaltový rozstřel dne přineslo čtvrtfinále mezi DHL Brno a Vítkovice Power Engineering - vítězové brněnské a ostravské části Golden Tour ukázali skvělou podívanou, která vrcholila v závěru, kdy v poslední minutě vyrovnal vítkovický kapitán Procházka, aby pak popravil soupeře rozhodující penaltou. Halou se tak neslo slavné „Martin Procházka gooool“.  Poslední čtvrtfinále bylo ryze slovenskou záležitostí a přineslo fotbal nejlepší kvality - hráči Špedservisu a PSS ukázali, proč dlouhodobě patří ke špičce slovenské soutěže a tak i v tomto případě musely rozhodnout pokutové kopy. Šťastnější byl nakonec Špedservis, před výkony PSS však všichni přítomní pomyslně smekli klobouk (mj. výhra 11:0 nad Stamontem).

Do semifinále se tak podívali 4 zástupci různých měst. Jedno z velkých překvapení turnaje, Scorpion Elektro, narazil na obhájce z MON-INGu. A do třetice rozhodovaly penalty (do nich poslal zápas dvěma góly kanonýr Pšikal alias Pšikinho). Rozhodnutí padlo z kopačky brněnského Selingera a MON-ING se tak mohl těšit na druhé finále ve dvou letech.

Vítkovice druhým finalistou

Velice bojovný a rychlý fotbal přineslo druhé semifinále, Vítkovice vs. Špedservis. Vedoucí obou týmů se před turnajem netajili ambicemi na celkové vítězství v turnaji, nyní však mohl proklouznout do finále pouze jeden z nich. Světe div se, opět došlo na penalty! A opět mohl vystřelit postup vítkovický kapitán, tentokrát však v klíčové chvíli selhal a slávu přenechal o pár kopů později spoluhráči Blahetovi, který poslal svůj mančaft do bratislavského finále.

Před ním však ještě přišel souboj poražených, Špedservis si chtěl alespoň trochu spravit chuť, Škorpióni neměli při své premiérové účast na turnaji co ztratit. Zápas byl jedním z vrcholů Euro Golden Tour, hráči předváděli místy až bezstarostný fotbal, nebáli se ovšem ani pořádně přibrousit. Bronz nakonec po zásluze zůstal doma (4:3).

Finále svedlo dohromady soupeře, kteří se potkali již ve skupině - tam skončil zápas nerozhodně 2:2. Střelci se až do poloviny finálového zápasu trápili, kdo jiný by měl ale střeleckou smůlu protrhnout, než dnes již legendární Pšikinho. Ten svými góly poslat svůj tým do dvoubrankového vedení. To ale nenechalo chladným vítkovického Víta Přecechtěla, který se jako specialista na zahrávání standardních situací trefil i ve finále a tak poslední dvě minuty přinesly obrovské drama, vrcholící vyloučením brněnského Kučery a power-play vítkovického výběru. Ani v pěti proti třem už ale nedokázali vítkovičtí protrhnout obranný val obětavě bránícího soupeře, který se tak mohl začít radovat z obhajoby titulu nejlepšího fotbalového týmu všech českých a slovenských firem. Někteří spoluhráči vzdali hold nejlepšímu střelci svého týmu Janu Pšikalovi, když pod dresem nosili během turnaje nápis „Pšikal je bůh“. Hráči Vítkovic nesmutnili, i pro ně je finálová účast velkým úspěchem, který oslavili sborovým pokřikem „Vítkovice, Vítkovice…“.

Rozdána byla také individuální ocenění:
Nejlepší brankář - Vladimír Kinder (Špedservis)
Nejlepší střelec - Tomáš Hrutka (PSS) - 9 branek/4 zápasy; o pořadí nejlepšího střelce rozhodl menší počet odehraných zápasů (Jan Pšikal-Moning 9 branek/6 zápasů, Tomáš Kounovský - Scorpion Elektro 9 branek/6 zápasů)
Nejlepší hráč - Tomáš Kounovský (Scorpion Elektro)
Cena Fair Play - Stamont - Pozemní stavitelství

Věříme, že i další ročník Golden Tour (již patnáctý) přinese skvělé zážitky - a to jak v jednotlivých městech, tak na závěrečném turnaji Euro Golden Tour, který přivítá Zlatá loď - moravská metropole Brno.

Reklama