Hlavní obsah

Litevci rozhodně nejsou žádní nazdárci, varuje Rosický

Nejen kvůli svým bolavým tříslům je před úterním zápasem s Litvou ostře sledovanou persónou. Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický moc dobře ví, že především on musí táhnout národní tým v kvalifikaci EURO 2012. Šanci cítí, protože trojlístek Čech, Rosický, Baroš je po roce konečně zase pohromadě a poslední přátelské zápasy byly i v improvizovanějším složení nadějné.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáše Rosického v národním dresu stíhá Maksims Rafalskis z Lotyšska.

Článek

Reprezentace chyběla na letošním mistrovství světa. Berete to tak, že začínající kvalifikace je pro celý český fotbal klíčová?

Tak klíčová je přece každá kvalifikace. Ale je jasné, že když ta minulá byla neúspěšná, měli bychom tu novou zvládnout. Jde o to, aby se z reprezentace znovu stala vlajkovou lodí, protože český fotbal teď bohužel jiné úspěchy nemá.

Uklidníte fanoušky, že proti Litvě v Olomouci nastoupíte?

Měl jsem jen menší problém, který jsem si přivodil minulý týden na tréninku, když jsem hodně střílel. Ale již od neděle trénuji naplno. Cítím se dobře, budu připraven.

Zvykáte si, že každá vaše bolístka je podrobně sledována?

Co mám dělat? Ke mně už to prostě patří... Přitom hned od začátku prognóza doktorů zněla, že zápas s Litvou stihnu.

Jak se vám líbila nedělní návštěva střelnice?

Bylo to určitě zpestření srazu. V sobotu v kině film Kajínek, v neděli střelba. Nejlepší mušku měl paradoxně fyzioterapeut.

S čím vyrukujete proti Litvě za první výhrou v kvalifikaci?

Asi jako před měsícem proti Lotyšku. Bylo vidět, že styl, který určil trenér Bílek, funguje.

Skotové si po pátečním zápase v Litvě stěžovali, že je soupeř neustále fauloval a rozhodčí to připustil. Víte, do čeho jdete?

Takové informace zatím nemáme. Ale samozřejmě víme, že Litevci sehráli se Skoty velmi vyrovnaný zápas. Lehké to nebude. Náš první soupeř je velmi nevyzpytatelný. V minulé kvalifikaci vyhrál v Rumunsku, na druhé straně byl schopný prohrát s Faerskými ostrovy. Nejsou to rozhodně žádní nazdárci, fotbal hrát umějí.

Máte ideální scénář, jak by se měla kvalifikace odvíjet?

Je celkem jednoduchý. Ze všeho nejdůležitější je zvládnout úvod, abychom pak nemuseli nic dohánět. Často se rozebírají naše šance proti Španělsku, ale zápasy s mistry světa jsou ještě daleko. Do té doby sehrajeme tři utkání, ta musíme zvládnout.

Stále tedy platí rovnice tři podzimí zápasy, devět bodů?

Chceme je získat, to je bez debat. Úvod je strašně důležitý, začít kvalifikaci pozitivně.

Reklama

Související témata: