Hlavní obsah

Bílek zamíchá obranou a proti Skotům postaví debutanta Suchého

PRAHA

Jde mu sice v kvalifikaci proti Skotům o krk, přesto se reprezentační kouč Michal Bílek v klíčovém duelu podzimu k experimentu zřejmě odhodlá. Zadní řady svého týmu přeskupí, vedle Hubníka postaví na místo stopera debutujícího Marka Suchého, zatímco Kadlece přesune na kraj obrany. „Všechno nasvědčuje tomu, že Suchý má velkou šanci hrát,“ potvrdil ostatně i manažer české reprezentace Vladimír Šmicer v chatu se čtenáři Sport.cz a naznačil, kudy se trenérovy myšlenky ubírají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Suchý (vlevo) na tréninku české reprezentace.

Článek

Bílek své taktické záměry úzkostlivě tají. Složení mužstva tuplem. A to přesto, že i trenérovi Skotů bylo ještě před příletem do Prahy jasné, že v porovnání s úvodním kvalifikačním duelem proti Litvě doznají zadní řady českého týmu změn.

„Jeden mladý stoper z Ruska by měl hrát, protože Kadlec se určitě posune na levého beka, tím jsem si jistý," prohlásil Craig Levin a naznačil, že s nasazením Suchého počítá.

Na skotské tušení dojde

Na jeho proroctví s největší pravděpodobností dojde. Ostatně, i Bílek hned první den srazu naznačil, že Kadlece nejspíše opravdu přesune na kraj obrany, byť se dál bránil atakům, že se dopustil evidentní chyby, když z něho proti Litevcům udělal stopera.

Marek Suchý dostává rozlišovací tričko od kouče Michala Bílka.foto: ČTK/Kateřina Šulová

„Trvám na tom, že o omyl nešlo. Počítali jsme s výpady rychlých Litevců a proto jsme na místě stopera potřebovali stejně rychlého hráče, jakého měl soupeř. A Kadlec je na tom v tomto směru daleko lépe než Rajnoch,“ obhajoval i měsíc po blamáži s Litvou svou sestavu Bílek, nicméně naznačil, že proti Skotům změny přece jen provede. „K Hubníkovi na post stopera se nabízí Rajnoch a Suchý, zatímco Michala Kadlece zřejmě na kraj obrany přesunu.“

Hubník zůstává, parťáci se točí

Stoperovi ve službách berlínské Herthy Romanu Hubníkovi další změnou parťáka hlavu nezamotá. „Jsem zvyklý, že se spoluhráči kolem mě točí, zatímco já zůstávám,“ zůstává i před Skoty v klidu. Ani to, že s novými spoluhráči není prakticky vůbec sehrán, ho nerozhází.

Stoper Roman Hubník (uprostřed) bojuje o míč s Danileviciusem z Litvy.foto: Právo/Jan Handrejch

„S Rajnochem jsem odehráli poločas v přípravě proti Lotyšsku, se Suchým ani minutu. Ale rychle bychom si na sebe zvykli,“ je si jistý. „Podstatné je mluvit. A mluvit hodně, protože když s parťákem na stoperu a středními záložníky před sebou nekomunikuji, klesá můj výkon o třicet procent. Naštěstí je za námi ještě Čech, který mluví běhm zápasu hodnně,“ vysvětluje Hubník, proč žádné obavy nemá.

Debutanta by premiéra nerozházela

Ani Suchého by debut v reprezentaci nijak nesvazoval, natož aby mu způsoboval psychické trauma a navozoval nervozitu. „Proč? Z Moskvy jsem na velké a důležité zápasy zvyklý. Hraju a hraju pravidelně, nastupuji pravidelně i v Lize mistrů,“ vůbec nepřipouští, že by ho měl reprezentační debut ve výkonu limitovat.

„Ještě nikdy jsem v kariéře nebyl výš, takže bych si moc rád zahrál. Věřím si, že bych nezklamal,“ pokračoval dvadvacetiletý stoper, jenž by se za normálních okolností chystal s jedenadvacítkou na baráž s Řeckem. Teď se zřejmě stane Bílkovým žolíkem.

"Nikdy nezapomenu na to, co jsme dokázali se Slavií, ale teď je to jiné. Se Spartakem Moskva se v Lize mistrů můžeme rovnat nejlepším klubům Evropy,“ libuje si Marek Suchý, na něhož v nastávajících dnech a týdnech čeká ho křest ohněm. V dresu moskevského Spartaku v dvojzápase s Chelsea, ještě předtím však možná i v kvalifikačních duelech české reprezentace proti Skotsku a Lichtenštejnsku.

I Hubník by po svém boku raději viděl Suchého. Nahlas to sice nevyřkl, z jeho slov se však dá po pár trénincích vyčíst mnohé. „Kadlecovi víc vyhovuje místo na kraji obrany. V Leverkusenu tam hraje výborně a proti Skotům budeme jeho tah na bránu potřebovat,“ naznačil, co trenér Skotů už na ostrovech tušil.

I Šmicer indicie potvrdil

„Tureckou ligu nesleduji, zato ruskou celkem pravidelně. Suchý patří v moskevském Spartaku k nejlepším, hraje pravidelně, nastupuje v Lize mistrů. Je tedy nejen v herní rytmu, ale má i dostatek zkušeností,“ signalizoval, koho by pro zápas se Skoty vybral on.

„Nejsem trenér a i když s Michalem sestavu probíráme a já mu své názory říkám, rozhoduje on. Všechno ale nasvědčuje tomu, že Suchý má velkou šanci, aby se v základní sestavě objevil,“ potvrdil i reprezentační manažer Vladimír Šmicer, že všechny indicie ukazují na Suchého.

Reklama