Hlavní obsah

VIDEO: Tlak nás donutí jít na hranice možností, ujišťuje Čech před Skotskem

Soukromá vitrína slávy se mu zaplnila další trofejí. Brankář Petr Čech již popáté vyhrál domácí anketu Zlatý míč a do nové sezóny vstoupil se dvěma velkými cíli. S Chelsea konečně vyhrát Ligu mistrů a s reprezentací dobře vstoupit do kvalifikace EURO 2012. To druhé mu hned úvodní porážka s Litvou narušila, takže již v pátečním duelu se Skotskem nastoupí národní tým v Edenu s nožem na krku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku národního týmu

Článek

Trofej pro vítěze Zlatého míče je dost velká. Kam ji uložíte?

Doma mám na trofeje vitrínu. Když jdu okolo, můžu se pokaždé podívat, jak to tam přibývá. Tahle tam teď bude taky.

Anketu jste vyhrál popáté, zbývá vám jen jeden triumf, abyste vyrovnal Pavla Nedvěda.

Bylo by samozřejmě příjemné porazit držitele Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy...

Jaká pro vás vlastně byla sezóna 2009/2010?

Pro můj klub byla historická. Vyhráli jsme s Chelsea double a já byl členem týmu, takže na tom mám určitě svůj podíl. Třeba ve finále Anglického poháru jsem za stavu 0:0 chytil penaltu nebo získal Zlatou rukavici za nejvíce čistých kont v Premier League. Na druhou stranu v reprezentaci jsem prožil nejhorší část sezóny, když jsme nezvládli závěr kvalifikace.

Brankář Petr Čech ovládl popáté anketu Zlatý míč České republiky.foto: Právo/Jan Handrejch

Nezdar jste chtěli napravit postupem na EURO 2012. Jenže hned v premiéře nové kvalifikace jste prohráli s Litvou. Teď musíte v pátek porazit v Edenu Skotsko a v úterý vyhrát v Lichtenštejnsku.

Ano, čeká nás klíčový dvojzápas. Potřebujeme v něm získat šest bodů, čtyři jsou málo.

Ovšem tři body jste potřebovali získat již s Litvou. A nezvládli jste to.

Kdybychom šli do utkání s tím, že něco může nedopadnout, byl by to první krok k tomu, aby to opravdu nedopadlo. Musíme odvést maximum. Skončit zkrátka zápas s tím, že každý řekne: Já už jsem víc udělat nemohl. Jsme v pětičlenné skupině a v ní je jeden pokažený zápas víc než dost.

Hned po premiéře jste pod tlakem. Může prohra s Litvou mužstvo v nejbližších zápasech poznamenat?

Můžeme o tom mluvit dokola, ale důležité bude, co předvedeme na hřišti. Počítají se činy a ne slova. Já chytám v klubu, ve kterém platí, že i remíza je špatná. Pro mě se tedy nic nemění. Jsem opět v situaci, kdy se počítá jen vítězství. Naopak si myslím, že to člověka motivuje. Donutí vás to jít na hranice možností. To by mohla být naše výhoda.

Nemůže to však svázat nohy třeba těm, kteří ve svých klubech momentálně příliš nehrají?

Nikdo vám teď neřekne, že se zápasu se Skotskem bojí. A je to pravda, nemáme se čeho bát, protože jde o soupeře, na kterého máme. Ale teprve až rozhodčí foukne do píšťalky, se uvidí, co to s kým udělá...

Národní tým v poslední době uvadá. Češi už nemají tak dobré fotbalisty?

Dříve byl výběr širší. Dalo se sáhnout do jedenadvacítky, která byla úspěšná, a jelo se dál. Sparta hrála těžké zápasy v Lize mistrů. Teď mladým ty zkušenosti chybí. Navíc spousta reprezentantů v klubech bojuje o místo. Největší problém je mezi útočníky.

A ke všemu se zranil právě střelec Baroš...

Bude nám chybět. Ale je to také velká motivace pro kluky, kteří teď moc nehrají. Když se jim bude dařit, přenesou si úspěch do svých týmů a pomůže jim to. Kdysi to byl případ právě Milana. Třeba ho Tomáš Necid a Roman Bednář budou následovat. Něco musí umět i nováček Václav Kadlec. Ti mladí dnes neznají nervozitu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články