Hlavní obsah

Dočkal: Konyaspor je velká škola, ale západ je západ

TRIPOLI

V tureckém vnitrozemí, hrdém městě Konya ovládaném islámskou vírou, se rozjíždí první zahraniční štace kapitána české fotbalové jednadvacítky Bořka Dočkala. Působení v Konyasporu, kde si vybojoval pevnou pozici, považuje za velkou životní lekci. Ale dál touží po tom, že se z Turecka odrazí k angažmá v některé z prestižních západoevropských soutěží.

Článek

"Ten sen trvá dál, rád bych se jednou v kariéře posunul ještě výš. Ale zase nemůžu říci, že bych někdy zalitoval odchodu do Konyasporu. Každý den je tam velkou školou," řekl Dočkal v řeckém městě Tripoli, kde v úterý s reprezentací do 21 let podstoupí odvetu baráže o účast na mistrovství Evropy s domácím týmem.

A Dočkal dobře ví, že by mu účast na ME v Dánsku v příštím roce mohla pomoci, aby na sebe upoutal pozornost. "Snad si to už nenecháme ujít," uvedl Dočkal s poukazem na to, že jednadvacítka přijela do Řecka s náskokem 3:0 z pátečního duelu v Jablonci.

Dočkal by se rád do Konyasporu vrátil s postupem v kapse. Zatím si pochvaluje, že jej odchod do Turecka, kam zamířil z Liberce v létě na roční hostování s opcí, "nakopl". "Sám jsem cítil, že nějakou změnu a nový impulz už potřebuju," prohlásil Dočkal.

"Turecká liga je lepší než česká, což logicky vyplývá z toho, že místní kluby mají mnohem větší ekonomické možnosti než u nás. Na druhou stranu si po prvních zápasech také můžu říci, že to zase není tak, že bych na to neměl," prohlásil poděbradský rodák, který v české lize ve Slavii, Kladně a Liberci nasbíral už 90 startů a zaznamenal i 14 branek.

Ze sedmi zápasů pětkrát v základu

Ze sedmi zápasů v turecké lize byl zatím pětkrát v základní sestavě, trenér Ziya Dogan mu prý věří. "Mladým klukům se kolikrát nepoštěstí, aby po odchodu ven začali pravidelně hrát. Já to štěstí mám, což je ze všeho nejdůležitější. A na všechny další věci se pak hned kouká jinak," sdělil Dočkal. Náladu mu kazí jen to, že se Konyasporu moc nedaří, tým vyhrál jediný zápas a je těsně nad hranou sestupu.

Starosti všedních fotbalových dnů zahání Dočkal v Turecku ve společnosti spoluhráčů z česko-slovenské minikolonie. V týmu s ním působí krajan Martin Klein a slovenští hráči Peter Grajciar s Ivanem Lietavou. Celý kvartet bydlí také blízko sebe v uzavřeném komplexu. Jsme taková malá mafie," líčil Dočkal se smíchem.

"Kdybych tady byl sám, bylo by to těžší. Držíme spolu a pomáháme si. Ale když třeba jedeme na trénink, zapojujeme se i do kolektivu, abychom se nevyčleňovali. Nechceme, aby nás místní brali za samostatnou jednotku. V týmu je deset cizinců a nás mezi sebe berou Turci asi nejvíc," líčil Dočkal.

V Konyasporu je zatím jen na ročním hostování, a přestože do konce sezóny ještě zbývá spousta času, občas přemýšlí i nad svojí další budoucností a o tom, zda využít možnost opce a další setrvání v klubu. "V tuto chvíli bych asi nebyl úplně přesvědčený o tom, jestli zůstat. Hodně bych váhal. Bude hodně záležet i na tom, jestli udržíme první ligu, jak se mi bude dařit osobně. Když se mi povede, třeba bych se mohl posunout směrem k západní Evropě," věřil Dočkal.

Netají, že při odchodu byl zvědavý i na úroveň životního stylu v miliónovém městě Konyi, která leží téměř 300 kilometrů ve vnitrozemí směrem od Středozemního moře. První týdny ale Dočkalovy obavy rozptýlily. "Hodně věcí mě mile překvapilo, i když Konya není Istanbul nebo Ankara, kde se žije vyloženě evropský život. Na druhou stranu zase nejsem nijak náročný, nepotřebuju spoustu možností vyžití, abych třeba musel každý den večer do kina nebo na koncert," uvedl Dočkal.

 Na pivo do hospody nemůže

Vliv islámské víry na život místních obyvatel je prý v Konyi patrný na každém kroku. "Neexistuje, abyste si třeba večer v restauraci k jídlu objednali pivo nebo víno. Alkohol je tam samozřejmě úplné tabu, k sehnání je v nějakých čtyřech malých krámcích ve městě. Je vidět, že lidé si na konzumní styl moc nepotrpí. Konya je velké město a jsou tam asi dvě nákupní centra," vyprávěl Dočkal. "Zase je tam ale velké bezpečí a řád. Nesetkal jsem se s tím, že by na ulicích byli bezdomovci nebo nějací opilci, celkově je tam velký klid a bezpečí," pochvaloval si Dočkal.

Postupně si prý přivyká i na typickou tureckou stravu, smířil se už s tím, že se nedočká třeba vepřového masa, které muslimové nejí. "Na to se zvyknout dá v pohodě. Turecké jídlo mně chutná, i když ten jejich jídelníček není úplně pestrý. Všechno se točí kolem jehněčího a kuřecího masa, k tomu rýže a těstoviny. Po čase se toho člověk trochu přejí. A ve městě třeba nenajdete italskou restauraci," pokračoval Dočkal. "V obchodech se ale dá sehnat všechno, takže si s přítelkyní v pohodě uvaříme doma," uvedl vzápětí.

Těší se třeba i na to, až ve dni volna vyrazí do přímořského letoviska Side vzdáleného od Konyi asi dvě hodiny jízdy autem.

Reklama

Související témata: