Hlavní obsah

VIDEO: Některé lidi bych s chutí nakopal do zadku, ulevil si Baroš

Devětadvacetiletý útočník Galatasaraye Istanbul Milan Baroš přijel po půlroce opět na sraz reprezentace. Prožívá velmi náročnou sezónu, plnou zranění i skandálů. Když ale hraje, dává góly. Trefil se už osmkrát. Před novináři hovořil bez servítků o svých průšvizích i fotbalu... „Je tu spousta novinářů, které respektuji, ale také spousta lidí, které bych nejraději nakopal do zadku,“ řekl bez skrupulí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Baroš se usmívá při tréninku české reprezentace.

Článek

Jste rád, že si na pár dní odpočinete od Turecka a nezdarů Galatasaraye?

Fotbalově to není tak, jak jsme si v Galatasarayi představovali před sezónou. Tady se můžu oprostit od výsledků z klubu, přijít na jiné myšlenky. Ale už se v tom pohybuji delší dobu a neberu to tak, že bych měl být rád, že si tu můžu na nároďáku odpočinout.

Je v Galatasarayi hodně nervózní atmosféra? Vy sám jste měl nějaké problémy. Například hádku s trenérem Hagim...

(skočí do řeči) Hádku s Hagim jsem v životě neměl. A to, co se objevilo tady v novinách, že jsem zmlátil spoluhráče a pohádal jsem se s trenérem, to jsou všechno absolutní výmysly, od kterých se distancuji. Bohužel proti tomu nemohu bojovat. Válčit s bulvárem nemá smysl, u nás ta válka ani vyhrát nejde. Je tu spousta novinářů, které respektuji, ale také spousta lidí, které bych nejraději nakopal do zadku. Bohužel to nemůžu. Oni si napíší, že jsem se porval, jediné, co mohu dělat je, že znovu zopakuji: Všechny ty aféry z poslední doby jsou vymyšlené. Až na tu z konce minulého týdne, kdy jsem se nechal vyprovokovat až k vyloučení.

Ale to, co říkáte, jsou výmysly tureckých novin, od nichž informace česká média přebírají...

Tady se to převezme a napíše se to ještě čtyřikrát hůř než v tom Turecku.

Myslíte si, že po vás v Česku novináři jdou?

To asi všichni vidíte... Myslíte, že to není pravda? To, co se napsalo tady, nikdo v Turecku nenapsal. Jistě, psali tam, že jsem se popral nebo mě Hagi vyhodil z tréninku, ale tady už nikdo nedal moje nebo klubové vyjádření, jak to doopravdy bylo. Pro mne je podstatné, že moje rodina, přátelé a lidé v klubu vědí, kde je pravda. A co si myslí někdo jiný, mě nezajímá.

Ale klub potvrdil, že k nějakému konfliktu mezi vámi a Hagim došlo, prý jste dostal pokutu...

Žádnou pokutu jsem nedostal. Klub potvrdil to, že jsme měli debatu na tréninku. Bez urážek. Nic víc. Že jsem po něm vystartoval, chtěl jsem se s ním rvát nebo mu nadával, to jsou nesmysly. Hráči a trenéři debatují bez urážek ve všech klubech. To je ku prospěchu věci. Já chovám k Hagimu respekt jako k člověku, trenérovi i bývalému hráči. Nikdy jsem se žádným trenérem konflikt neměl. A ve svých skoro třiceti letech už to jinak dělat nebudu.

Kde se podle vás berou interní informace z klubu?

Máme v mužstvu někoho, kdo vynáší a novináři si to pak zveličí podle potřeby.

I Tomáš Sivok ale řekl, že v Turecku po fotbalistech média jdou. A paparazzi jsou jim v patách a fotí... Jako vás, když jste si odskočil ve městě z auta a močil na ulici...

No jo... Je to dané i tím, že Galatasaray hraje pod svoje možnosti. Kdybychom byli nahoře, tak se to takhle nebere. A s tím močením... Jel jsem taxíkem z večeře přes dvacetimiliónový Istanbul, kde je benzínek nebo odpočívadel minimum. Daleko od centra, kdy to na mne přišlo, jsem vyskočil z taxíku a vyčural se... A pak jsem se u fotky dočetl, že jsem byl opilý pod obraz. Zase nesmysl, který já ale neovlivním. Mně to u normálních lidí neublížilo. To je zkrátka bulvár. Ale že sami se sebou dokáží žít ti lidé, kteří to napíší... To už je další věc. Mně už to ani neštve. Už jsem si zvykl. Byly doby, kdy jsem aféry dělal, teď je nedělám a je to stejné. Tak si je někdo vytvoří. Člověk se už bojí někam vyjít. Tady i v Turecku.

Neobáváte se, že vám tahle pověst věčného průšviháře může ublížit do budoucnosti?

Mám v Galatasarayi smlouvu ještě na dva roky. Tu chci dodržet. Co bude pak, se uvidí... Opravdu to už jde kolem mne. Dřív jsem si s tím dělal hlavu, co se o mně píše, teď už ne.

Přiznal jste, že ta červená z minulého pátku jde na váš vrub. K čemu v derby s Fenerbahce došlo?

Ten sudí nás pískal na jaře třikrát a pokaždé nás řezal. Vedli jsme 1:0, ale rozhodčí otáčel přímé kopy a karty dával jenom nám. Mě vytočil tím, že mi dal žlutou za údajné zakopnutí balónu, ale já ho v tom rámusu nemohl slyšet, že pískal. Zakončoval jsem na bránu v jasné šanci. Po zápase se mi smál, to mě vytočil znovu. Zatmělo se mi před očima a vynadal jsem mu do všeho možného. Dal mi červenou. Ve čtvrtek by měl být vynesen trest, který přijmu, protože něco takového by se stávat prostě nemělo. A víc už tyhle věci komentovat nechci.

Přejděme tedy k reprezentaci. Potěší vás, když po zraněních a všech peripetiích, které vás potkaly, trenér Bílek řekne, že jste po něj nejlepší variantou do útoku?

To určitě. Něco už jsem v reprezentaci odkopal a moje výkony nebyly snad tak špatné. Chybí nám týmové výsledky. Když nejsou, pak není vidět ani jednotlivec. Budu se teď snažit odčinit i tu penaltu, kterou jsem zahodil v utkání s Litvou, i když jiní hráči zahodili důležitější. Cítím také větší odpovědnost než v začátcích, kdy jsem nastupoval jako žolík. To zkrátka přichází s věkem. Už mi bude třicet a jsem tu služebně druhý nestarší.

Co pro vás znamená, hrát proti mistrům světa a Evropy?

Španělé jsou velcí favorité. My tam jedeme jako outsideři. Od nich se čeká, že vyhrají. Pod tlakem budou oni, my můžeme jen překvapit a být za hrdiny. Těším se na to. Španělé mají obrovskou kvalitu a sílu. Jim nevadí, když vypadnou jeden, dva tři hráči. Dokáží je nahradit.

Hrají se vám dobře zápasy, v nichž nemáte co ztratit?

Těžko říct, tyhle zápasy moc nehraji, častěji jsem v týmu, který je favoritem. Zkusíme z Granady něco přivézt. Udělat zázrak. Fotbal je stejný v tom, že má dva poločasy a začíná se od nuly.

Co musíte na hřišti udělat, aby se stal ten zázrak?

Začíná to od kvalitní defenzívy, protože Španělé jsou dopředu strašně silní, kombinačně vyspělí. Neztrácejí míče, souboje jeden na jednoho vyhrávají... Budeme potřebovat i kus štěstí, a aby nás podržel Petr Čech, protože ten bude mít určitě hodně práce. Kdyby se nám povedlo to, co Švýcarům na mistrovství světa... Ve skupině v utkání se Španěly mohli dostat sedm branek, ale štěstí se přiklonilo k nim a z brejku vyhráli 1:0. Musíme skórovat i z mála šancí.

Bude to prý hodně o vás a brejkových situacích...

Bude záležet na naší přechodové fázi. Pokud budeme jen odkopávat na náhodu, nemáme naději. Jestliže získáme míč, musíme vyrážet do brejků ve dvou nebo ve třech. Tam může být šance. Nesmíme se bát. Nemáme už takovou kvalitu, ale tenhle tým je perspektivní. Jsou tu zkušení borci jako Rosický nebo Plašil, ale i mladí, některé tu vidím poprvé. Věřím, že tohle mužstvo doroste jednou to, které na EURO v Portugalsku vybojovalo bronz.

Když se podíváte na Španěly. S kým z nich byste si chtěl zahrát v jednom mužstvu?

Určitě s Xavim a Iniestou. Balóny, které oni dokáží dát útočníkům, to je fantazie. Když sledujete Barcelonu, má v zápasech sedm osm stoprocentních gólových šancí. Tohle bude těžké eliminovat. Ale těším se na páteční zápas. Zahrát si s nejlepšími fotbalisty na světě a porvat se s nimi o dobrý výsledek, už to samo o sobě je obrovská motivace.

Reklama

Související témata: