Hlavní obsah

Proč Češi neútočili? Hlava dopředu chtěla, ale nohy nemohly, vysvětluje Plašil

GRANADA

Jako při nájezdech parního válce si museli připadat borci v českých dresech při pátečním představení v Granadě, kde se v pokračování bojů o ME 2012 postavili Španělsku. S výjimkou jediné situace v první půle však nevyslali na Casillase v brance úřadujících mistrů světa přímou střelu. Prakticky vůbec se svěřenci trenéra Bílka nedostali k ofenzivě. Dva góly v Čechově síti byly jen logickým vyústěním drtivého tlaku domácích fotbalistů slavících ve skupině I tři body za triumf 2:1.

Foto: Reuters

Jaroslav Plašil se raduje poté, co vstřelil mistrům světa ze Španělska úvodní gól kvalifikačního utkání o postup na Euro 2012.

Článek

„Oni vůbec nepanikařili. Přestože prohrávali, pořád si hráli to svoje,“ posteskl si Tomáš Rosický, kapitán českého týmu, že španělští fotbalisté jakoby nebrali ohled na vývoj zápasu.

„Chtěli jsme se pokoušet o rychlé balóny dopředu a střelbu, ale nebylo lehké plán naplnit. Moc jsme na jejich branku nevystřelili,“ věděl záložník Jaroslav Plašil, autor českého gólu.

Jaroslav Plašil během zápasu ve Španělsku.foto: ČTK/Radek Petrášek

„Hráli jsme hodně hluboký blok. A pro záložníky je pak těžké doplnit útočníka, protože za ním musíte desítky metrů. Musí míč podržet, abychom mu stačili pomoct. Ale těžko mu něco vyčítat, když je na hrotu sám a pere se s čtyřmi obránci,“ vysvětloval Rosický.

On i spoluhráči po většinu zápasu jen naháněl borce v rudých dresech. „Španělé mají držení balónu naprosto výjimečné. Ještě jsem nehrál tak těžké zápas. Vážně je to nepředstavitelně složité,“ tvrdil Plašil. „Nedostali jsme se k tomu, abychom po získání míče dali dopředu kolmou přihrávku. To byla škoda, ale na druhou stranu jsme dlouho vedli, hodně jsme se soustředili, abychom neinkasovali. Navíc Španělé hned po ztrátě míče výborně presují a nepustí soupeře do kombinace,“ vysvětloval reprezentační trenér Michal Bílek, proč se český tým nedostal k většímu ohrožení Casillase.

Když Španělé srovnali na 1:1, zbývalo do konce zápasu 22 minut. Jak žhavá byla ve skutečnosti naděje na bodový zisk v podání českého týmu? „Chtělo vydržet ještě pár minut bez inkasované branky. Španělé už by prostě museli hru trošku otevřít, přestat hrát jen ty svoje krátké přihrávky a prostor pro brejky by se snad našel,“ přemítal Rosický.

„Jen jsme běhali sem a tam bez balónu, což je strašně nepříjemné. Hlava by dopředu chtěla, ale nohy nemůžou. Už to prostě nejde,“ vyprávěl Plašil, pro něhož byl zásah do sítě španělských mistrů s ohledem na prohru naprosto bezcenný. „Casillas asi míč moc dobře neviděl a měl jsem štěstí, že balón zapadl do sítě. Nicméně je to k ničemu. Chtěli jsme bodovat, což se nepodařilo. A pak je jedno, jestli jsem dal gól a prohráli jsme o jednu branku nebo o tři. Prostě je ta trefa k ničemu,“ lamentoval Plašil.

Reklama

Související témata: