Hlavní obsah

Wembley zažilo šok - Anglie musela v kvalifikaci se Švýcarskem zachraňovat remízu

PRAHA

Překvapení přinesla pokračující kvalifikace o postup na fotbalové EURO 2012. Vysoce favorizovaná Anglie totiž v domácím chrámu ve Wembley jenh remizovala se Švýcarskem 2:2, když po pětatřiceti minutách prohrávala už dvougólovým rozdílem. Reprezentace Helvétského kříže je přitom ve skupině G bez šancí. Ve druhém sobotním střetnutí porazilo Rusko zásluhou hattricku Pavljučenka Arménii 3:1.

Foto: Darren Staples, Reuters

Švýcarský střelec Tranquillo Barnetta (vlevo) jásá nad gólem, blahopřeje mu Goekhan Inler.

Článek

Fotbalisté Anglie v kvalifikaci o postup na evropský šampionát doma remizovali 2:2 se Švýcarskem, které ve 35. minutě vedlo o dvě branky. Domácí se udrželi v čele skupiny G díky lepšímu skóre před Černou Horou. Ta nevyužila zaváhání soupeře a na svém hřišti rovněž uhrála nerozhodný výsledek 1:1 s Bulharskem.

Hostům vypracoval na londýnském stadionu Wembley dvoubrankový náskok záložník Tranquillo Barnetta, který během tří minut z podobných trestných kopů z úhlu dvakrát překvapil anglického brankáře Joea Harta.

Domácí snížili ve 37. minutě díky proměněné penaltě Franka Lamparda. Středopolař Chelsea potrestal faul Švýcara Johana Djouroua na jeho pronikajícího spoluhráče z Arsenalu Jacka Wilsherea.

Trenér Anglie Fabio Capello poslal do druhého poločasu Ashleyho Younga a křídelník Aston Villy se mu hned po šesti minutách odvděčil vyrovnávacím gólem. Hráči Albionu obrat nedokonali i kvůli dvěma neproměněným šancím útočníka Darrena Benta.

V utkání skupiny B porazilo Rusko v Petrohradě Arménii 3:1 hlavně zásluhou střelecky disponovaného Pavljučenka. Pro domácí nezačal zápas dobře, neboť od 25. min. prohrávali, neboť se trefil Pizzeli. Advocaatův tým ale postupně přidával, Pavljučenko hned vzápětí vyrovnal a po změně stran přidal další dva góly, jimiž rozhodl o zasloužené výhře Ruska. Třetí branku střílel z pokutového kopu.

Slovensko porazilo outsidera Andorru před svými diváky nejtěsnějším rozdílem 1:0 a zopakovalo výsledek z březnového utkání. Svěřenci trenéra Vladimíra Weisse mají v čele vyrovnané skupiny B stejně bodů jako Rusko, které doma porazilo především díky hattricku útočníka Romana Pavljučenka 3:1 Arménii.

Zápas na bratislavských Pasienkách rozhodl v 63. minutě Miroslav Karhan po prodlouženém Hamšíkově rohu. Čtyřiatřicetiletý rekordman v počtu startů za národní tým zaznamenal čtrnáctý zásah ve 103. utkání.

Domácí se znovu trápili v ofenzivě, přestože nasadili tři čistokrevné útočníky Filipa Hološka, Filipa Šeba a Róberta Vitteka. Kvůli mnoha neproměněným šancím vstřelil východní soused České republiky v šesti kvalifikačních utkáních pouhých šest branek.

Kvalifikace EURO 2012
Skupina B
Rusko - Arménie 3:1 (1:1)
Branky: 26., 59. a 73. z penalty Pavljučenko - 25. Piezzelli
Slovensko - Andorra 1:0 (0:0)
Branku: 63. Karhan
Makedonie - Irsko 0:2 (0:2)
Branky: 8. a 37. Keane
Skupina F
Lotyšsko - Izrael 1:2
Branky: 62. Cauna - 19. Benajun, 43. Ben-Haim z penalty
Řecko - Malta 3:1 (2:0)
Branky: 8. a 64.Fetafatzidis, 26. Papadopoulos - 54. Mifsud
Skupina G
Anglie - Švýcarsko 2:2 (1:2)
Branky: 37. Lampard z pen., 51. Young - 32. a 35. Barnetta.
Černá Hora - Bulharsko 1:1 (0:0)
Branky: 53. Djalovič - 66. Popov
Skupina H
Island - Dánsko 0:2 (0:0)
Branky: 60. Schoene, 75. Eriksen
Portugalsko - Norsko 1:0 (0:0)
Branku: 53. Postiga

Reklama