Hlavní obsah

Rachůnkové zapomínají na rodinnou tragédii mezi mantinely, Rosický na trávníku

PRAHA

Nejraději by hokejku či míč zahodili do kouta. Když rodinu zasáhne velká tragédie, nemají na góly a body ani pomyšlení. Profesionální sportovci však nemají na vybranou, místo truchlení musejí hned zpátky na hřiště. Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický si teď po ztrátě nenarozeného dítěte projde podobným peklem, jaké zažívají hokejisté Ivan a Tomáš Rachůnkovi po smrti bratra Karla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Baroš (vpravo) má pro Tomáše Rosického pochopení jako málokdo jiný...

Článek

Jen nedělní londýnské derby proti Tottenhamu vynechal. Teď už zase záložník Arsenalu musí do práce. Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický oznámil, že jeho partnerka, modelka a televizní moderátorka Radka Kocurová přišla v závěru minulého týdne na konci pátého měsíce těhotenství o dítě, které spolu očekávali.

Národní tým ovšem volá, již v pátek se na Letné hraje důležitý kvalifikační duel proti mistrům světa ze Španělska. „Je to pro něho hrozně těžké. Potřebuje volno, aby se dal dohromady. Odpoledního tréninku se Tomáš zúčastní a pak se domluvíme, jak bude v týdnu fungovat dál,“ měl trenér Michal Bílek při pondělním srazu samozřejmě maximální pochopení pro Rosického těžkou životní situaci.

Nešťastného Tomáše Rosického trenér reprezentace Michal Bílek z poledního srazu omluvil, při odpoledním tréninku se však už kapitán národního týmu k mužstvu připojil.foto: Právo/Jan Handrejch

Odpoledne už kapitán opravdu „zařezával“ na Strahově. „Tomáš trénuje a od této chvíle je zase součástí týmu,“ avizoval tiskový mluvčí Jaroslav Kolář, že Rosický bude na rodinnou tragédii zapomínat na hřišti a mezi spoluhráči.

Tréninky a zápasy jako nejlepší lék

Léčbu sportem pár týdnů před ním nastoupili také Ivan a Tomáš Rachůnkovi. Hokejistům Sparty se při pádu letadla s týmem Jaroslavle zabil bratr Karel. Do začátku sezóny ovšem zbývalo jen pár dnů a letní posily holešovického mužstva hned po pohřbu naskočily zpátky do rozjetého vlaku.

Kouč Josef Jandač jim to ostatně doporučil. „Jsem přesvědčen o tom, že nejlepší lék je maximálně zaměstnat hlavu tím, že kluci budou neustále v tréninku a zápasech a nebudou se utápět v jiných myšlenkách. Oni s tím sami souhlasí,“ vylíčil kouč vzájemnou dohodu.

Bratři Rachůnkové po přestupu do hokejové Sparty, vlevo Tomáš, vpravo Ivanfoto: hcsparta.cz

Nešťastný stav věcí maximálně respektoval, na druhou stranu předeslal, že sourozence šetřit nebude. „Musíme se chovat naprosto přirozeně a i je upozorňovat na chyby. Oni to tak i berou, nechtějí žádné úlevy, nebo aby se k nim někdo choval v rukavičkách. Určitě tam ale i přesto nějaká míra pochopení bude,“ avizoval Jandač.

„Rachůnci“ zatím nechyběli v žádném soutěžním utkání sezóny včetně exhibice se slavnými New York Rangers. Oba si již připsali první góly v novém dresu a patří k tahounům Sparty...

Svěrkošův nejslavnější gól letěl k Maximovi do nebe

Ne všichni to gesto pochopili. Vstřelil gól, ale nejdřív ze všeho políbil sval na své pravé ruce a zamával k nebi. Pak teprve začal Václav Svěrkoš slavit gól, kterým v zahajovacím duelu fotbalového EURO 2008 porazil domácí Švýcary.

Pravou ruku útočníka Baníku zdobilo tetování „Navždy v mém srdci“. A velké černé srdce protínalo jméno Maxim. Přítelkyni Janě se měl narodit tři roky před šampionátem. Tři týdny před plánovaným porodem však o vytoužené dítě přišli. „Teď mám své dítě pořád u sebe. Je vždy se mnou, ať už budu doma nebo na hřišti. Věřím, že můj syn na mě čeká v nebi a že se tam opět setkáme,“ vyprávěl melancholicky Svěrkoš, když si tetování pořídil.

Václav Svěrkoš po vstřelení gólu líbá tetování "Maxim navždy v mém srdci"...foto: youtube.com

Z angažmá v Německu se vrátil do Baníku. A udělal dobře. Nasázel patnáct gólů, stal se králem střelců české ligy a na poslední chvíli se probil do Brücknerovy nominace na šampionát. K jeho formě tehdy přispělo i narození dcerky Niny, které byly v době šampionátu tři měsíce. „Konečně jsme s Janou šťastní a já mám klid na fotbal,“ liboval si.

Barošův žal vyléčil malý Patrik

Také Rosický teď bude chtít prožít Svěrkošův rodinný příběh se šťastným koncem. Podobnou zkušenost má ostatně i další reprezentační útočník Milan Baroš. V listopadu 2007 přišla o dítě jeho přítelkyně Tereza Franková.

Dnes už jsou svoji a mají dvouletého Patrika. K němu má navíc brzy přibýt druhé dítě. „Musí to být holčička. Po všem stěhování, tohle vydržet... Ale teď už budu jen a jen odpočívat,“ řekla letos v květnu Barošová, která pendluje mezi tureckým Istanbulem, kde Baroš kope, a Prahou.

Reklama