Hlavní obsah

Los baráže fotbalisty potěšil, chtěli se vyhnout Turecku a Bosně

PRAHA

Černá Hora není nejlehčí, ale ani nejhorší možný soupeř, míní čeští fotbaloví reprezentanti před listopadovou baráží mistrovství Evropy. Hráči jsou rádi, že se vyhnuli konfrontacím s Tureckem a Bosnou. Nevýhodou podle nich nemusí být ani to, že první zápas sehrají svěřenci Michala Bílka na domácím hřišti.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Michal Kadlec uniká s balonem před Linasem Pilibaitisem z Litvy

Článek

Kapitán Tomáš Rosický se zprávu o losu dozvěděl v kabině Arsenalu a hned dostal od svých spoluhráčů informace o dvou zápasech, které Angličané svedli s Černou Horou. "A v tom druhém prý byli Černohorci 70 minut lepším celkem," řekl Rosický. Podle něj je lepší začínat kvůli pohárovému pravidlu o vstřeleném gólu na soupeřově půdě venku, ale ne vždy to platí doslova. "Nevýhoda to je pořád, ale není to nic zásadního," míní.

Brankář Petr Čech na svém webu tvrdí, že soupeř určitě vzbuzuje respekt. "Pro českého fanouška to asi není známý tým, ale podle mě je opravdu dobrý a má řadu individualit. Musíme počítat s tím, že to bude hodně těžké, oni hrají doma i venku prakticky stejně," řekl gólman, který si proti Vučiničovi před třemi lety zahrál v Lize mistrů, kdy ještě útočník působil v AS Řím.

Záložník Tomáš Hübschman si po výroku disciplinární komise UEFA může být jist, že do baráže nezasáhne. Svým parťákům bude držet palce alespoň na dálku. "Myslím, že to pro český celek dopadlo poměrně dobře, varianta s Tureckem nebo Bosnou by asi byla komplikovanější. Ale to jsou jen papírové prognózy, ty týmy v baráži asi mají všechny podobnou výkonnost," řekl Hübschman, který bude ještě ve dvou zápasech pykat za vyloučení proti Španělům.

Obránce Tomáš Sivok byl rád, že Češi nenarazí na Turecko, kde působí v barvách Besiktase Istanbul. "Znám to tady a vím, že by nás čekalo peklo, nebylo by to pro nás nic příjemného. Černá Hora v baráži určitě není náhodou, ale radši asi půjdeme na ni," uvedl Sivok.

Černohorec Andrija Delibasič (vlevo) střílí gól do anglické sítě.foto: Reuters/Darren Stamples

"Třeba Estonsko by mohlo být na první pohled hratelnější, ale každý by možná čekal náš jasný postup a byl by na nás možná ještě o to větší tlak. Očekávání bude i teď velké a vyřazení v baráži by bylo neúspěchem v každém případě, ať by soupeř byl jakýkoliv. Teď se bude všechno lámat a jde o to, abychom zhodnotili dvouletou práci. Je na nás ukázat, že na to máme," řekl Sivok. V Turecku už také vnímá, že se tamní reprezentace příliš netěší na barážové duely s Chorvatskem. "Spíš chtěli Iry a pak nás, Chorvaty ze všeho nejméně, takže tady moc nadšení nejsou," řekl Sivok.

Velký pozor na hvězdy z italské ligy

Podle něj si Černá Hora zaslouží respekt. Ještě ze svého angažmá v Itálii si dobře vzpomíná na ofenzivní hvězdy soupeře Darka Vučiniče a Stevana Jovetiče, kteří prý budou pro Čechy největší hrozbou. "Vučinič býval v AS Řím vynikající, opravdová hvězda. Jovetič ve Fiorentině teprve začínal, ale už jako mladý ukazoval, co v něm je. Teď je po operaci kolena, ale o to větší bude mít do fotbalu chuť. Na ně si asi budeme muset dát velký pozor," uvedl Sivok.

Tomáš Sivok na zemi po jednom ze soubojů s lichtenštejnskými fotbalisty.foto: Právo/Jan Handrejch

Další z reprezentačních zadáků Michal Kadlec, který se v posledních čtyřech zápasech blýskl pěti brankami, také výsledek losu přivítal. "Pozitivní bylo už jen to, že jsme se hned na začátku vyhnuli Turkům. Ty jsem nechtěl, stejně tak by byla hodně nepříjemná i Bosna. Mezi Estonskem a Černou Horou už asi nešlo moc vybírat. Oba týmy měly kvalifikaci nad očekávání dobrou, ale v našich silách určitě je postoupit na Euro," řekl.

Na zápas s Černou Horou se těší i proto, že tamním rodákem je obránce Darko Šuškavčevič, s nímž Kadlec hrával za Slovácko. "S Milanem Petrželou (záložníkem Plzně a reprezentace) jsme jednou jeli na dovolenou do Chorvatska, kde měl Darko (Šuškavčevič) apartmán. Byli jsme tam společně. Darko je kamarád, ale není to tak, že bych na něm vyzvídal novinky a informace z černohorského tábora. Naši trenéři budou mít informací až až."

Pekhart si Černou Horu přál víc než Estonsko

Útočníkovi Tomáši Pekhartovi se vyloženě splnilo přání, na rozdíl od spoluhráčů z národního týmu Černou Horu preferoval i před Estonskem. "Můj spoluhráč v Norimberku a zároveň kapitán belgické reprezentace Timmy Simmons mi říkal, že před dvěma lety hráli s Estonskem v kvalifikaci a prohráli 0:2. Estonci jsou prý hodně nepříjemní. Proto si myslím, že je lepší, že nás čeká Černá Hora. Podle mě to pro nás dopadlo nejlépe, jak mohlo," uvedl Pekhart.

Trenér fotbalistů Černé Hory Branko Brnovičfoto: Reuters/Michael Buholzer

Reprezentantům ani příliš nevadí, že odvetu sehrají v Černé Hoře. "Víte, jaké to u nás nyní je s domácím prostředím. Někteří fanoušci nám kdovíjak nefandí, hlavně brzy po začátku vykřikují, koho má trenér střídat. Vlastně mám pocit, že jsme celou kvalifikaci hráli tak trochu venku," řekl záložník Šachtaru Doněck Hübschman.

S ním souhlasil i Kadlec. "Poslední zápasy venku jsme v kvalifikaci ve Skotsku i Litvě zvládli, není důvod se něčeho moc bát. Je nám jedno, v jakém pořadí baráž odehrajeme," prohlásil Kadlec. Také Sivok z odvety venku obavy nemá. "Ale důležité bude, jakou si doma vytvoříme výchozí pozici. Spekulovat o tom, co by bylo lepší, nemá cenu. Musíme to brát jako realitu a hledět si sami sebe," řekl Sivok.

Obránce Zdeněk Pospěch si rovněž nemyslí, že by pořadí zápasů hrálo velkou roli. "To je prakticky jedno, i když se říká, že domácí odveta je výhodou. První zápas ukáže sílu obou týmů, a když se povede, druhý duel už bývá někdy snazší. Takže bych o nevýhodě rozhodně nemluvil," míní pravý bek, podle kterého byla Černá Hora druhý nejtěžší možný protivník po Turecku. "Jenže já si myslím, že všech osm týmů má stejné šance a platí to i o Estonsku," dodal Pospěch.

Reklama

Související témata: