Hlavní obsah

Chorvaté, Portugalci a Irové postoupili z baráže na fotbalové ME

ZÁHŘEB

Fotbalisté Chorvatska, Portugalska a Irska jsou posledními postupujícími na mistrovství Evropy 2012. Chorvaté v dnešní odvetě baráže doma uhráli s Tureckem bezbrankovou remízu a postup si zajistili výhrou 3:0 z prvního duelu. Irové, kteří úvodní zápas vyhráli nad Estonskem 4:0, si postup pohlídali rovněž nerozhodným výsledkem 1:1. Jen Portugalci rozhodli až dnes, když zásluhou dvou gólů Cristiana Ronalda a Heldera Postigy zvítězili 6:2 nad Bosnou a Hercegovinou. Šampionát se uskuteční v červnu v Polsku a na Ukrajině.

Foto: Reuters

Fotbalisté Portugalska se radují z gólu do sítě Bosny a Hercegoviny v odvetě baráže o postup na EURO 2012.

Článek

Na kontinentálním mistrovství se Irsko představí podruhé v historii a poprvé od roku 1988. Chorvaté postoupili potřetí za sebou. Portugalci prodloužili sérii postupů na velké turnaje, na kterých nechyběli ani jednou od roku 2000.

I přes vysokou výhru neměli Portugalci postupový boj dlouho jednoduchý. Po bezbrankové remíze v Bosně se dnes odehrála přestřelka, kterou v 8. minutě načal parádní ranou z 30 metrů z přímého kopu Ronaldo. Když pak ve 24. minutě téměř z totožného místa ještě hezčí střelou zvýšil Nani, zdálo se být rozhodnuto.

Jenže Bosňané ještě do poločasu snížili z pokutového kopu, který proměnil Misimovič a postaral se tak o historicky první gól Bosny do sítě Portugalců ve čtvrtém vzájemném zápase. Portugalci se ale mohli spolehnout na svou hvězdu Ronalda. Útočník Realu Madrid si v 55. minutě naběhl za obranu, udělal kličku brankáři a do prázdné branky zvýšil na 3:1. Navíc rozhodčí udělil dvě žluté karty v rychlém sledu Luličovi a Bosna dohrávala o deseti.

Přesto znovu duel zdramatizovala gólem Spahiče. Ovšem dvacet minut před koncem se sám před brankářem ocitl Postiga a čtvrtým gólem definitivně rozhodl o portugalském postupu. Ten ještě potvrdili dalšími dvěma gól Veloso z přímého kopu a znovu Postiga. Portugalci vyřadili Bosnu rovněž v baráži o poslední mistrovství světa.

Chorvat Mario Mandzukič ve vzdušném souboji s Turkem Girayem Kacarem v odvetě baráže o postup na EURO 2012.foto: ČTK/AP

Turci museli dohánět tříbrankovou ztrátu, proto se do Chorvatů od začátku zakousli. Jiskru naděje mohl vykřesat už po devíti minutách Kazim Kazim, ale jeho pokus instinktivně vyrazil brankář Pletikosa. V další šanci byl Kazim Kazim krátce nato zablokován.

Tlak Turků vytoužený gól nepřinesl, místo toho začali po půlhodině hry z brejků hrozit Chorvaté. Olič, Modrič ani Mandžukič však pojišťující trefu nezaznamenali. Když se pak Turkům nedařilo ani ve druhé půli snížit náskok, začali ztrácet naději a Chorvaté duel v klidu dohráli k postupu.

Pro Chorvaty je postup o to cennější, že vrátili Turecku vyřazení ze čtvrtfinále posledního Eura.

Estonec Taavi Rahn hlídá irského reprezentanta Robbieho Keana v odvetě baráže o postup na EURO 2012 v Dublinu.foto: Reuters

Také Irsko zažívá satisfakci poté, co smolně vypadlo s Francií z poslední baráže o mistrovství světa gólem v nastavení, kterému předcházela ruka. Tentokrát neponechal ostrovní tým nic náhodě a za postupem vykročil už v prvním duelu výhrou 4:0.

V odvetě náskok Irové v pohodě hlídali, navíc po půlhodině hry hlavičkoval po rohovém kopu Doyle a brankář Londak míč vyrazil jen před Warda, který se z dorážky nemýlil. Estonci v tu chvíli museli dát pět gólů, ale povedlo se jim vstřelit jediný. O něj se postarala střelou z dálky největší hvězda týmu Vassiljev.

Na postupu Irů to nic nezměnilo. Estonci nevyužili šanci dostat se na šampionát poprvé v historii, přesto je pro ně účast v baráži největším fotbalovým úspěchem v dějinách země.

Odvetné zápasy baráže o postup na fotbalové mistrovství Evropy 2012:
Záhřeb: Chorvatsko - Turecko 0:0
Rozhodčí: Proenca (Portug.). První zápas: 3:0, postoupilo Chorvatsko.
Dublin: Irsko - Estonsko 1:1 (1:0)
Branky: 32. Ward - 57. Vassiljev. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). První zápas: 4:0, postoupilo Irsko.
Lisabon: Portugalsko - Bosna a Hercegovina 6:2 (2:1)
Branky: 8. a 53. Ronaldo, 72. a 82. Postiga, 24. Nani, 80. Veloso - 41. Misimovič z pen., 65. Spahič. Rozhodčí: Stark (Něm.). ČK: 54. Lulič (Bosna). První zápas: 0:0, postoupilo Portugalsko.

Reklama

Související témata: