Hlavní obsah

Chorvatský fotbal oslavuje postup, Turci zřejmě změní trenéra

ZÁHŘEB

Chorvatští fotbalisté sotva stihli oběhnout stadion a s fanoušky oslavit postup z baráže na mistrovství Evropy a už se nebáli dávat odvážná prohlášení. Podle trenéra Slavena Biliče pojedou na turnaj v Polsku a na Ukrajině s cílem mistrovství vyhrát. Naopak Turci po vyřazení hledají nového trenéra, jelikož Guus Hiddink se domluvil na ukončení spolupráce.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Fotbalistům Chorvatska remíza s Turky bohatě stačila. Vlevo kapitán Chorvatů Dario Srna.

Článek

"Jedeme na šampionát s cílem získat titul," prohlásil Bilič na tiskové konferenci po utkání s Turky. "To samé ale platí pro dalších 15 účastníků. Proto musíme počítat i s tím, že vypadneme v základní skupině, protože žádný z týmů tam nebude jen do počtu. Uděláme ale vše pro úspěch," dodal.

Potěšilo ho, jak jeho svěřenci zvládli baráž, v níž ani jednou neinkasovali a o postupu rozhodli v podstatě už v prvním duelu, který vyhráli 3:0. "Věděli jsme, že odveta pro nás bude stále těžká, zvláště v úvodu. Proto jsme rádi, že to pro nás dopadlo takto díky skvělému výkonu v prvním utkání," hodnotil Bilič.

Chorvat Mario Mandzukič ve vzdušném souboji s Turkem Girayem Kacarem v odvetě baráže o postup na EURO 2012.foto: ČTK/AP

Zároveň ale upozornil, že konečný výsledek neodpovídá rozložení sil obou týmů. "Nebyli jsme lepší než Turci o tři góly, jen nám v Istanbulu vycházelo úplně všechno. To jsme si uvědomovali, proto jsme nechtěli odvetu podcenit," dodal.

Velkou radost z postupu měl i kapitán Dario Srna, který cítil satisfakci za kritiku, které musel tým čelit v úvodu kvalifikace. "Říkalo se, že nemáme dobré hráče ani kvalitní hru. Proto jsem rád, že jsme dokázali opak. Naopak si myslím, že máme jedny z nejlepších hráčů na světě, a chceme to dokázat i na mistrovství," prohlásil obránce ukrajinského Šachtaru Doněck.

I kvůli němu si Chorvati přejí, aby byli nalosováni do skupiny hrané na Ukrajině, protože tam očekávají velkou podporu fanoušků. "Ukrajina je pro mě i další naše hráče druhým domovem. Věřím, že fanoušci by nám tam pomohli. Proto chceme na Ukrajinu," přiznal záložník Ognjen Vukojevič z Dynama Kyjev.

Hiddink v Turecku skončil

Naopak v tureckém táboře panuje velké zklamání. Už před baráží se spekulovalo o osudu trenéra Hiddinka a neúspěch definitivně znamenal jeho konec na turecké lavičce. "Je velmi pravděpodobné, že to byl můj poslední zápas. Nevím, co se teď stane. Chci si vzít čas na to, abych vše zhodnotil a zvážil své možnosti," řekl Hiddink krátce po utkání. Dnes turecká asociace oznámila konec jeho angažmá.

Hiddink dokonce zvažuje, že se stáhne z vrcholového trénování úplně. "Rozhodujícím faktorem je i můj věk. Přestože ještě nepomýšlím na důchod, je možná se zamyslet nad tím, zda se neuchýlit někam, kde nebudu ve středu dění. Třeba do role konzultanta a poradce," poodkryl své plány.

Přestože ho vyřazení mrzí, myslí si, že i přesto to může brát Turecko pozitivně. "Pracoval jsem pro budoucnost Turecka. Dával jsem hodně šancí mladým hráčům a tyto těžké duely jim hodně pomohou. Hráči jako Sinan Bolat zahráli velmi dobře. Věřím, že z toho v budoucnu budou profitovat," dodal Hiddink.

Guus Hiddink v Turecku skončil.foto: Jan Tauber

Právě nedostatek mladých hráčů nastupujících na vrcholové úrovni je podle něj hlavním důvodem neúspěchu. Za vinu to dává i filozofii tureckých klubů, které nedávají velký prostor mladým fotbalistům a raději nakupují přestárlé hvězdy v zahraničí.

"Tady je neefektivní práce s mládeží. Jen jeden či dva hráči z jednadvacítky a devatenáctky hrají pravidelně ligu. Turecko má velký potenciál hrát pravidelně velké turnaje, pokud změní systém práce s mládeží," míní Hiddink.

Reklama

Související témata: