Hlavní obsah

Úslužnost k celebritám, bezcitnost k bezejmenným. Bůh byl ale doma.

PRAHA

Některé věci asi pochopí jen málokdo. Španělská fotbalová federace udělala tento týden dvě boty, nad kterými se dá jen nevěřícně kroutit hlavou. Obě spojil středeční zápas 16. kola mezi Realem Madrid a Recreativem Huelva. Mezi mocným obrem a malým trpaslíkem. KOMENTÁŘ ŠTĚPÁNA ETRYCHA

Článek

Španělská fotbalová generalita prokázala během dvou dnů, že dokáže být jak úslužná, tak chladnokrevně bezcitná. Fotbalový pánbůh byl ale tentokrát doma a napsal za tímhle příběhem spravedlivou tečku.

Nejdřív k té úslužnosti. V neděli na Espanyolu uviděl Fabio Cannavaro z Realu poměrně přísnou, ale už druhou žlutou kartu a se slzami v očích se poroučel do kabiny. Podle předpisů tak měl sledovat včerejší utkání s "Recre" jenom z tribuny. Jenomže v pondělí na galavečeru v Curychu získal cenu FIFA pro nejlepšího hráče roku 2006. Tož zasedla komise a druhou žlutou kartu z duelu na Montjuku mu zrušila, takže mohl ve vší parádě předstoupit před madridský amfiteátr a vychutnat si pocit vítězného gladiátora, kterému se klaní davy.

Promadridský tisk se tentokrát - na rozdíl od nedávné identické kauzy Silvy z Valencie, který byl omilostněn před zápasem s Realem - držel hodně při zemi, v podstatě jen suše oznámil, že funkcionáři druhou žlutou zrušili a tečka. Taky proč šít do vlastních řad, že? Nevím, nakolik hrál při rozhodování komise roli přísný verdikt arbitra, ale spíš mám pocit, že bafuňáři se báli pokazit Realu a jeho momentálně největší celebritě hvězdnou chvilku. Takže jen cvakli podpatky a úslužně povolili momentálně největší celebritě "merengues" hrát.

Fanoušci jsou bezvýznamnou masou

Tohle je ale jenom bezvýznamný detail ve srovnání s tím, co se stalo ve středu. Na cestě do Madridu totiž při tragické nehodě zahynuli tři fanoušci Recreativa a řidič autobusu, dalších sedmatřicet příznivců jihošpanělského klubu bylo zraněno. Tahle zpráva ihned zachmuřila celou zemi, nejen sportovní segment společnosti. Šéf Recreativa Francisco Mendoza proto požádal federaci o odložení zápasu. Jeho krok se jevil jako logický, ve světle takové tragédie hrát večer fotbal? Obyčejný fotbal! Stejně přece reagovala UEFA v září 2001 na atentáty v New Yorku a zrušila všechny středeční a čtvrteční pohárové mače.

Jenže španělští fotbaloví politici zakroutili hlavami a požadavek spláchli do toalety! Bůh řekl: Budiž světlo! A bylo světlo. Bafuňáři řekli: Hrát se bude! A hrálo se... Funkcionáři jasně dokázali, že nějací fanoušci jsou pro ně bezvýznamnou, bezejmennou masou. Že právě na nich stojí fotbal a bez nich by nikdy nebyly žádné fotbalové hvězdy a tuplem už ne bafuňáři, to jim nějak ušlo.

Slavnostní ceremoniál

Tak se tedy hrálo. Uspořádat slavnostní ceremoniál, kvůli němuž byl italský gladiátor omilostněn z karetního trestu, by ale v takové náladě bylo už opravdu nehorázné, takže ho zrušili. Real slíbil, že zisk ze vstupného věnuje pozůstalým obětí. Držela se minuta ticha, paže lemovaly černé pásky. Na fotbalisty Recreativa tragédie hodně dolehla, v malém klubu je vztah s fanoušky těsnější a hráči moc dobře vědí, jak jim věrnost jejich příznivců pomohla při postupu do Primera División. A teď věděli, že několik z nich ztratilo život při cestě za svou životní láskou. Za nimi... Hrozná představa.

Fotbalový Bůh ale na Bernabeu tentokrát zavítal. Recreativo poctilo své zemřelé fans tím nejlepším možným způsobem, po "Bílém baletu" se prošlo jako po promenádě a nadělilo mu šokující trojku. A aby to bylo opravdu vtipné, pod první dva góly se podepsal chybami právě Cannavaro. Nejsem škodolibý, ale přiznávám, že v kontextu tohoto nespravedlivého příběhu mi to udělalo radost.

Reklama

Související témata: