Hlavní obsah

Ekonomicky nejúspěšnějším klubem světa je dál Real Madrid

LONDÝN

Nejúspěšnějším fotbalovým klubem světa podle ekonomických ukazatelů je nadále Real Madrid. Španělský mistr obhájil své prvenství z loňského roku, podle zveřejněného žebříčku auditorské společnosti Deloitte činily jeho příjmy z minulé sezóny 351 miliónů eur (téměř devět miliard korun). Ve srovnání s předchozím rokem si Real polepšil o 20 procent.

Článek

Tři místa v první pětici patří anglickým klubům. Druhý je s ročním příjmem 315 miliónů eur Manchester United, který podle jiné studie hospodaří s celkově největším jměním, čtvrté místo patří Chelsea a páté Arsenalu. Mezi ně se vklínil další španělský gigant FC Barcelona.

Vítěz Ligy mistrů AC Milán je ve finančním pořadí za sezónu 2006/07 šestý, protivníkovi pražské Slavie v Poháru UEFA Tottenhamu patří jedenáctá příčka. V první dvacítce jsou vesměs kluby ze Španělska, Anglie, Itálie, Německa, Francie a skotský Celtic Glasgow.

Firma Deloitte nezahrnuje investice majitelů klubů

Firma Deloitte sestavuje žebříček na základě příjmů ze vstupného, televizních práv a prodeje klubového zboží; nezahrnuje do něj investice majitelů klubů. Hlavním tahounem růstu jsou přitom televizní práva, jejichž cena se dál zvyšuje.

Odborníci už před rokem očekávali, že pozicí Realu otřesou postupné odchody hvězd, na které vedení vsadilo. Velké peníze mu totiž v minulých sezónách vydělávali především Zidane, Ronaldo a Beckham. Teď se ale madridský velkoklub musí obejít bez nich, a to bude mít podle expertů značný ekonomický dopad.

Reklama

Související témata: