Hlavní obsah

Jedeme dál, ujišťuje Messi, přestože se Barce velký sen hroutí

BARCELONA

Radost z pohárového postupu přes největšího rivala rychle vystřídalo zklamání z další ligové ztráty. Co je fotbalistům Barcelony platné, že vzájemným zápasům s Realem Madrid dál vládnou. Kousek za polovinou domácí soutěže ztrácejí na vedoucí Bílý balet již sedm bodů. Partě kolem božského Lionela Messiho se tak rozplývá smělý sen – znovu získat v sezóně maximální možný počet šesti trofejí.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Lionel Messi z Barcelony během zápasu na hřišti Villarrealu.

Článek

Zatím šlo všechno jako po másle. Hned na úvod sezóny získala Barca evropský i španělský superpohár, nedávno přidala v Japonsku také pohár pro vítěze mistrovství světa klubů. V Lize mistrů hladce prošla do jarních bojů a minulou středu ve čtvrtfinále Španělského poháru vyřadila Real Madrid.

Vše tedy nasvědčovalo tomu, že by fotbalisté z Nou Campu mohli stejně jako v roce 2009 získat všechny trofeje, jež jsou v daném ročníku k mání.

Má to však jeden velký háček. O víkendu remizovali Messi a spol. na hřišti sedmnáctého Villarrealu 0:0, čímž jejich ztráta na vedoucí Real vzrostla na sedm bodů. Mourinhův soubor tak klidně může vyhrát španělskou ligu i bez toho, aby v ní porazil Barcelonu, což se mu dlouhodobě nedaří.

Vyřazenému Realu se uvolnila nabitá termínovka

„Druhá polovina sezony teprve začala a ve hře je stále plno bodů,“ ujišťuje Lionel Messi, že se velkého snu rozhodně nevzdává. „Do konce ligy zbývá ještě 18 zápasů a já garantuji, že hráči budou bojovat o každý bod, stejně jako to udělali v sobotu večer,“ přidává se k němu i trenér Pep Guardiola.

Daniel Alves z Barcelony (vlevo) v souboji s Cristianem Ronaldem z Realu.foto: Reuters/Sergio Perez

Podle kouče odehrál jeho tým na stadiónu El Madrigal excelentní zápas. Nedokázal ovšem skórovat. „Jdeme dál, sezóna bude ještě dlouhá. Všechny soutěže jsou pro nás důležité a chceme triumfovat v každé z nich,“ zdůrazňuje Messi.

Jenže právě v tom může být vzhledem ke španělské lize problém. Zatímco Real má v týdnu klid, Barcu již ve středu večer čeká první zápas semifinále Královského poháru ve Valencii. „Chtěli jsme přes Barcelonu postoupit, na druhou stranu nám odpadly dva zápasy v únoru, který bude termínově nesmírně nabitý,“ netají se José Mourinho, kouč Realu, že jeho tým by měl být v nejbližším období určitě svěžejší než rival.

Nehledají výmluvy, absencí však přibývá

Barca navíc o víkendu postrádala šest hráčů, což je alarmující absence. „Musíme teď být ještě více soudržní než kdy jindy. A musíme věřit, že zisk titulu je stále možný,“ řekl pro klubové stránky Cesc Fábregas. „Neexistují žádné výmluvy. Jsme zvyklí hrát každé tři dny a liga ještě rozhodně není ztracena. Nevzdáme se!“ ujistil také kapitán Carles Puyol.

Jejich brazilský spoluhráč Dani Alves ovšem poukázal na jeden závažný problém – Barca už není na hřištích soupeřů tak silná jako dřív. Navíc připustil, že sedm bodů je výrazná ztráta.

„Budeme se bít až do konce, tím si buďte jistí. Musíme se rychle zvednout a zabojovat o Královský pohár,“ uzavřel Guardiola.

Reklama

Související témata: