Hlavní obsah

Ronaldo jako učební látka na vysoké škole. V Kanadě předmět otevírá katedra sociologie

Britská Kolumbie/Praha

Kanadská University of British Columbia Okanagan chystá pro studenty velké překvapení. Vysoká škola nabízí možnost studovat předmět o fotbalové superhvězdě Cristianovi Ronaldovi. Předmět je jednosemestrový a je možno si ho zapsat na katedře sociologie. „Mé dvě největší vášně jsou fotbal a sociologie. V kurzu zaměřeném na Ronalda dáme možnost kombinovat tyto dvě věci,“ prozradil na oficiálních stránkách univerzity profesor sociologie Luis Aguirar.

Foto: Juan Medina, Reuters

Cristiano Ronaldo po prohraném derby s Atlétikem Madrid.

Článek

Nápad o vytvoření předmětu o trojnásobném vítězi Zlatého míče měl právě Aguirar. „Popularita Ronalda je den ode dne silnější a silnější, a tím pádem se zvyšuje i jeho vliv v globálním měřítku." Portugalský fotbalista má například svoji vlastní módní značku, na rodné Madeiře mu postavili sochu i muzeum a na Facebooku má více než sto miliónů fanoušků.

Profesor se hodlá zaměřit na několik aspektů Ronaldova chování. „Jsem zvědav na to, jak Ronaldovo vystupování, chování a identita zapůsobí na studenty. Zajímá mě, co si o něm myslí. Pokusíme se zjistit, co z něj dělá výjimečného fotbalistu, jaký je ho vztah k Portugalsku a k jeho rodné Madeiře."

„Ronaldo ztělesňuje rysy a charakteristiku rychlosti, síly, soutěživosti, zarputilosti, disciplíny a přizpůsobivosti. Tyto rysy jsou typicky portugalské," všiml si Aguirar.

Ronaldo není první hráč Realu, o kterém pojednává předmět na univerzitě. Britská Staffordshire University nabídla v roce 2000 studentům šanci studovat „David Beckham studies" na oboru fotbalové kultury.

Reklama

Související témata: