Hlavní obsah

Španělští fandové mají jasno. U nich je letošním králem Messi

Madrid/Praha

Fotbalisté Barcelony zažili úspěšný rok, který před necelým týdnem korunovali vítězstvím na mistrovství světa klubů. Pro katalánský celek to byla už pátá letošní trofej. Dominance svěřenců trenéra Luise Enriqueho se odráží i v anketě španělského deníku Marca, jenž sestavil žebříček padesáti nejlepších hráčů za rok 2015. Prostřednictvím svých webových stránek dal na výběr svým čtenářům, ať vyberou desítku nejlepších. Do ní fanoušci zvolili hned šestici barcelonských hráčů.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Lionel Messi, Neymar, Luis Suárez (uprostřed) a další barcelonští fotbalisté se radují z výhry nad River Plate a triumfu na MS klubů.

Článek

Barcelona v letošním roce dominovala. Vyhrála evropský Superpohár, španělskou ligu i pohár, zvítězila v Lize mistrů a na závěr opanovala mistrovství světa klubů. Žádný fotbalový tým více trofejí letos nezískal, což vzali v potaz i španělští fandové.

Podle jejich hlasování se na prvních čtyřech pozicích umístili hráči barcelonského velkoklubu. Z prvního místa se může radovat Argentinec Lionel Messi, kterého na pomyslné stupně vítězů doprovodili jeho útoční parťáci Brazilec Neymar a Luis Suaréz z Uruguaye. Čtvrtá příčka patří nestárnoucímu Španělovi Andrési Iniestovi.

Nejlepších deset fotbalistů podle čtenářů španělského deníku Marca za rok 2015
Jméno (Tým)NárodnostPozice
1. Lionel Messi (FC Barcelona)ArgentinaÚtočník
2. Neymar (FC Barcelona)BrazílieÚtočník
3. Luis Suaréz (FC Barcelona)UruguayÚtočník
4. Andrés Iniesta (FC Barcelona)ŠpanělskoZáložník
5. Robert Lewandowski (Bayern Mnichov)NěmeckoÚtočník
6. Sergio Busquets (FC Barcelona)ŠpanělskoZáložník
7. Claudio Bravo (FC Barcelona)ChileBrankář
8. Cristiano Ronaldo (Real Madrid)PortugalskoÚtočník
9. Antoine Griezmann (Atlético Madrid)FrancieÚtočník
10. Paul Pogba (Juventus)FrancieZáložník
Zdroj: Marca.com

Až poté se dostalo také na někoho jiného. Pátý skončil Robert Lewandowski z Bayernu Mnichov a společně s desátým Paulem Pogbou z Juventusu jsou jedinými zástupci mimo španělskou ligu.

Mírným překvapením je umístění portugalské hvězdy Cristiana Ronalda z Realu Madrid, který jako jediný zástupce Bílého baletu v první desítce obsadil osmou pozici. Před ním skončili i další dva fotbalisté katalánského giganta, záložník Sergio Busquets (6.) a gólman Claudio Bravo (7.). Nejlepším Francouzem byl jako devátý Antoine Griezmann z Atletika Madrid.

Reklama

Související témata: