Hlavní obsah

Čech: Je to největší zklamání mé dosavadní kariéry

V semifinále fotbalové Ligy mistrů se opět po dvou letech střetly anglické týmy Liverpoolu a Chelsea. Stejně jako tehdy, i tentokrát se radovali fotbalisté prvně jmenovaného mužstva. Před dvěma roky rozhodl o postupujícím jediný gól, tentokrát přišly na řadu dokonce penalty. Střelcům Reds se v brance Chelsea postavil penaltový specialista, český brankář Petr Čech. Večer pro něj ale skončil hořkým zklamáním. O své pocity se podělil ve středu s novináři.

Foto: ČTK/AP

Brankář Chelsea Petr Čech poté, co inkasoval jednu z penalt od střelce Liverpoolu.

Článek

Petře, jak se cítíte po penaltovém vyřazení?

Jsem unavený a zklamaný. Hrálo se 120 minut a v noci jsem se příliš nevyspal. Porážka v semifinále takové soutěže vždycky mrzí, obzvlášť, když naše cesta do něj byla tak složitá a my byli tak blízko postupu. Je to největší zklamání mé dosavadní kariéry.

Co podle vás rozhodlo o postupu Liverpoolu?

To, že jsme nedokázali vstřelit branku. Kdyby se nám to podařilo, domácí by museli skórovat třikrát, a to by pro ně bylo nemožné. Oni jednu branku vstřelili a byli šťastnější v penaltách.

Jak jste řekl, rozhodly penalty. Vy jste na jejich chytání vyhlášeným specialistou...

Když jsem před zahájením pokutových kopů ležel na trávníku, snažil jsem se koncentrovat na to, kdo by mohl jít kopat proti mně a co všechno se může stát. Nakonec to ale nestačilo. Je pravda, že jsem v důležitých rozstřelech zatím vždy chytil dvě penalty, štěstí mě ale opustilo v nejméně vhodný okamžik.

Před pokutovými kopy jste diskutovali v hloučku se spoluhráči. O čem?

Všichni jsme se snažili zvednout si navzájem psychiku. Byl tam i kouč Mourinho, nepamatuji si ale na jeho slova, protože jsem se koncentroval sám na sebe.

Překvapilo vás nějak střelecké obsazení penaltové loterie?

Liverpool má velké množství hráčů schopných penaltu kopnout. Překvapil mě jen výběr Zendena, který, od té doby co jsem v Anglii, pokutový kop ještě nekopal. Na naší straně selhal Geremi, pro něhož to byl podobný příběh, jako pro mě. Ze značky pokutového kopu snad ještě nikdy neminul, až včera.

Nakolik ovlivnily zápas absence vašich spoluhráčů?

Samozřejmě, že hráči jako Ševčenko, Ballack a především obránce Carvalho mužstvu chybí. Přesto jsme dostali branku pouze po standardní situaci, při které navíc Kuijt fauloval našeho Kaloua. Ten pak nemohl bránit střelce branky. Já jsem míč nejdříve neviděl přes spoluhráče Essiena. Když jsem balón spatřil, bylo již pozdě.

Při které šanci soupeře vám bylo nejhůře?

Při Kuijtově břevnu jsme měli štěstí. V prodloužení ale docházejí síly na obou stranách a rozhodnout mohl v dobré šanci i můj spoluhráč Drogba. Kuijtův neregulérní gól mě nevyděsil, viděl jsem, že asistent signalizuje ofsajd.

Prozradíte recept na to, jak se s takovým zklamáním vyrovnat?

Pomůže čas a také to, že sezóna pokračuje dál. Nic se s tím nedá udělat, život jde dál. Musíme se s tím vyrovnat všichni, nejtěžší to mají neúspěšní exekutoři penalt. Dokázali jsem to zvládnout před dvěma lety, zvládneme to znovu. Taková porážka nás nakonec posílí.

A váš osobní recept...

Máme ve středu volno, protože hrajeme až v neděli. Já strávím den s manželkou. Potom se jede normálně dál, musíme se připravit na zápas s Arsenalem.

Jak si myslíte, že porážka ovlivní zbytek sezóny Chelsea?

Manchester má v Premier League náskok pěti bodů. Je tedy matematicky dostižitelný, ale čekají nás již jen tři utkání. My je musíme vyhrát a čekat, na co to bude nakonec stačit.

Reklama

Související témata: