Hlavní obsah

Mourinho i Wenger podpořili Platiniho reformu Ligy mistrů

BRUSEL

Plán předsedy UEFA Michela Platiniho otevřít Ligu mistrů pro víc zemí a pustit do ní i vítěze národních pohárů získal podporu renomovaných trenérů. S prvním mužem evropského fotbalu v Bruselu o chystané reformě diskutovali například José Mourinho z Chelsea, Arséne Wenger z Arsenalu, Ottmar Hitzfeld z Bayernu Mnichov, Roberto Mancini z Interu Milán či Juande Ramos z FC Sevilla.

Článek

Platiniho poradce William Gaillard v sobotu řekl agentuře Reuters, že páteční schůzka byla velmi pozitivní a že trenéři neměli žádné kritické připomínky. Například Mourinho prý prohlásil, že má stejnou představu jako Platini. Na rozdíl od kouče Manchesteru United Alexe Fergusona, který tyto plány nedávno označil za nesmysl. Ferguson na bruselské schůzce nebyl.

Nový předseda UEFA chce změnit především předkola Ligy mistrů. Do nich by z ligových soutěží nepostupovali zástupci dvanácti nejsilnějších zemí podle klubového žebříčku a o šest míst v hlavní soutěži by tak hrály jen země na dalších místech, včetně českého mistra. O další čtyři místa by bojovalo šestnáct vítězů národních pohárů opět podle klubového žebříčku.

Trenéři vyslovili souhlas i s dalšími záměry UEFA, jakými jsou přísnější postih strkanic v šestnáctce a zavedení pravidla, při němž při zranění hráče přerušuje hru jen rozhodčí, nikoli tým, který teď v této situaci obvykle zahrává míč do autu.

Platini hovořil také o chystané změně disciplinární praxe, podle níž by se v Lize mistrů nesčítaly žluté karty z různých zápasů. Hráč, který by se v utkání po prvním napomenutí už neprovinil, by k dalšímu zápasu nastupoval opět "čistý".

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG