Hlavní obsah

Výhra nás nakopne, radují se v Chelsea po obratu ve Valencii

PRAHA

Přes měsíc čekala fotbalová Chelsea na pořádné vítězství. Londýnský klub se potácel od remízy k porážce a radost z výhry poznal pouze v domácím poháru proti druholigovému Hullu. Až v Lize mistrů na hřišti rozjeté Valencie se podařilo svěřencům nového kouče Avrama Granta vleklou krizi aspoň na chvíli zažehnat a spoluhráči Petra Čecha teď věří, že je triumf 2:1 nakopne k lepším zítřkům.

Článek

Grant si mohl konečně oddechnout. Nástupce populárního Josého Mourinha se dočkal premiérového tříbodového zisku a první vstřelené branky. "Pořád jsem hráčům zdůrazňoval, ať věří ve své kvality a soustředí se jen na fotbal. Všichni udělali v minulých týdnech hodně práce a výhru si zasloužili. Vedle výsledku mi udělal radost hlavně způsob, jakým jsme ho dosáhli. Fanoušci mohou být konečně šťastní," zářil Grant.

Chelsea se na španělské půdě vzepřela nepříznivému vývoji a stejně jako v jarním čtvrtfinále otočila skóre. "Museli jsme se z toho sebrat sami. Věříme, že tohle vítězství nás konečně nakopne. Po těch minulých pochybných výkonech jsme ho moc potřebovali," prohlásil obránce John Terry, který se zázračně zotavil ze zlomeniny lícní kosti a s ochrannou maskou nakonec vyběhl v základní sestavě.

"Za poslední měsíc se toho stalo mnoho. Potřebovali jsme vyhrát. Byl to fantastický obranný výkon, dva góly a skvělé tři body, což nám podpoří sebevědomí," radoval se záložník Joe Cole, jenž se podílel na obou gólech a rozesmutněl domácí. "Škoda, že jsme po poločase nevedli. Statistiky hovořily pro nás, ale nezáleží, jak často držíte míč. Jen velké týmy vyhrajou z mála a Chelsea se to dnes povedlo," litoval kouč Valencie Quique Sanchez Flores.

Velké zklamání zavládlo po obratu v Brémách 

Středeční pokračování prestižní soutěže bylo vůbec pohromou pro domácí celky. Čtvrthodinové zatmění, které je bude ještě dlouho strašit ze spaní, postihlo proti Olympiakosu Pireus německé Brémy. "Je to neuvěřitelné zklamání," kroutil hlavou nad bláznivým obratem z 1:0 na 1:3 Brazilec Diego. "Hráli jsme skvěle v první půli a vše měli pod kontrolou. V závěru jsme ale bohužel ukázali svoji druhou tvář. Nebyli jsme opatrní a ztratili koncentraci," vyčítal si domácí špílmachr.

Hosté si užívali oslavy, v jaké asi sami nedoufali. Po 31 zápasech konečně vyhráli venku. "Náš triumf je prvotřídní týmovou prací. Ve druhé půli jsme se rozjeli ke skvělému představení. Můj tým díky tomu přepsal dějiny klubu," radoval se lodivod Olympiakosu Panagiotis Lemonis.

Gerets prožil na lavičce Marseille premiéru snů 

Historie se měnila i na slavném Anfield Road. K malému nadšení proslulých liverpoolských fanoušků na jejich nedobytném stadiónu poprvé vyhrál francouzský tým. Nový kouč Marseille Eric Gerets se uvedl tím nejlepším způsobem. "Byl to zápas, v kterém jsme očekávali naši porážku. Ale cítili jsme, že když přežijeme začátek a rozhodneme se útočit, mohla by to být skvělá taktika na úspěch," prohlásil Gerets.

Jeho protějšek Rafael Benítez se na tiskové konferenci hodně kabonil. "Byl to nejhorší zápas od mého příchodu do Liverpoolu, především doma. Nedokázali jsme si vytvořit žádné gólové šance, snad s výjimkou několika rohů v závěru. Jestli mi zápas ukázal nějaké pozitivum? Snad jedinou útěchou je, že už skončil," zlobil se Benítez.

Celtik porazil na sedmý pokus milánské AC 

Stejně jako Liverpool neuspěl ani druhý finalista minulého ročníku AC Milán. Tápající obhájce prvenství sice z přísně nařízené penalty vyrovnal, ale nakonec se přece jen zaslouženě radoval Jarošíkův Celtic Glasgow. Po úterním triumfu městského rivala Rangers tak korunoval velký týden skotského fotbalu. "Porazili jsme evropské šampióny, Skotsko si navíc dobře vede v kvalifikaci. Je to fantastické," rozplýval se domácí kouč Gordon Strachan.

Více než samotné góly ale poutal pozornost incident z nastaveného času. Jeden z domácích fanoušků se prodral až na hřiště a lehce pohladil hostujícího brankáře Didu. Frustrovaný gólman se za ním rozběhl, jenže po pár krocích si vše rozmyslel, jako podťatý se najednou skácel k zemi a nechal se vystřídat.

Šéf domácího klub se za incident omluvil, avšak polemizoval nad vážností Didova zranění. "Neexistuje omluva pro toto chování. Na druhou stranu kontakt s gólmanem byl naprosto minimální. Všechno jsme viděl v televizi, najednou se rozhodl (Dida), že upadne," tvrdil Brian Quinn.

"Fanoušek nikdy nesmí na hřiště, ale nevěřím tomu, že udělal Didovi něco vážného. Dida střídal, když už jsme toho s výsledkem moc udělat nemohli," prohlásil sympaticky milánský kouč Carlo Ancelloti. Italský celek prý nehodlá podávat stížnost, ale celou událost prošetří vedení UEFA. Není tak vyloučeno, že utkání bude kontumováno ve prospěch hostů, podobně jako nedávno kvalifikační zápas Dánska se Švédskem.

Reklama

Související témata: