Hlavní obsah

Čechova Chelsea si v Lize mistrů poradila se Schalke

PRAHA

Londýnská Chelsea s českým reprezentačním brankářem Petrem Čechem v brance navázala ve středečním zápase skupiny B na výhru z minulého kola Ligy mistrů na hřišti Valencie. Tentokrát si anglické mužstvo poradilo na svém hřišti s německým Schalke 2:0. Další ostrovní celek a poslední finalista soutěže Liverpool prohrál na půdě tureckého Besiktase 1:2 a výrazně se mu tak vzdálila vidina postupu do vyřazovací části.

Článek

Český reprezentační brankář Petr Čech se již tradičně postavil mezi tři tyče anglické Chelsea. Ta chtěla dát v zápase proti německému Schalke zapomenout na úvodní domácí vystoupení, ve kterém pouze remizovala s norským Rosenborgem. Čech se mohl již ve 4. minutě na dálku radovat se spoluhráčem Maloudou z jeho přesné trefy mezi nohy brankářského kolegy v brance Schalke Neuera.

Dvě minuty po přestávce přidal druhý gól domácích kanonýr Didier Drogba, který se položil do přesného centru Paula Ferreiry. Chelsea tak po třech odehraných zápasech vede tabulku skupiny B s tříbodovým náskokem.

V druhém zápase skupiny B mezi norským Rosenborgem a favorizovanou španělskou Valencií si diváci museli na gól počkat až do 53. minuty. V té se prosadil domácí Koné a Trondheim byl překvapivě ve výhodě. Další šok připravil Valencii v 61. minutě Riseth, který zvýšil už na rozdíl dvou branek. Španělský celek tak bude mít v další třech utkáních plné ruce práce s bojem o postup do vyřazovací části.

AC Milán rozdrtil Hübschmanův Šachtar

Poslední vítěz Ligy mistrů přivítal na svém hřišti ukrajnský Šachtar Doněck, který byl po dvou kolech překvapivě v čele tabulky bez ztráty kytičky. Domácí ale začali ve velkém stylu, když po čtrnácti minutách a dvou zásazích Gilardina vedli 2:0. To stálo místo v doněcké obraně chybujícího Kuchera, kterého již v 17. minutě nahradil český fotbalista Tomáš Hübschman.

Hosté sice dokázali díky Lucarellimu snížit, ale dva zásahy Nizozemce Seedorfa v rozmezí sedmi minut je poslaly definitivně do kolen. Šachtar tak stejně jako v úterý další ukrajinský celek Dynamo Kyjev odcházel ze hřiště v notně posmutnělé náladě.

Portugalská Benfica získala na svém trávníku proti skotskému Celtiku, za který nastoupil i český záložník Jiří Jarošík, první body ve skupině D za výhru 1:0. O tu se zasloužil domácí střelec Óscar Cardozo tři minuty před koncem.

Liverpoolu se vzdaluje postup

Loňský finalista soutěže, anglický Liverpool, zavítal na hřiště tureckého Besiktase. Oba celky chtěly v utkání urvat první vítězství v novém ročníku Ligy mistrů. Z gólu se radovali ve 13. minutě domácí fanoušci, střelu Serdara Özkana za záda bezmocného brankáře Reiny srazil finský bek Hyppiä a Liverpoolu se tak začal pomalu rozplývat sen o postupu do vyřazovací části.

V 83. minutě navíc přidal druhou branku tureckého celku Bobo a pohřbil tak definitivně šance hostujícího favorita na bodový zisk. Za Liverpool ještě chvíli před koncem snížil na konečných 1:2 kapitán Steven Gerrard.

Francouzský celek z Marseille sice v lize tápe, v nejprestižnější evropské klubové soutěži ale měl na svém kontě před středečními duely plný počet bodů. Portugalské Porto bylo druhé s jednou výhrou a jednou remízou. Vedení strhnul na stranu domácích Francouzů v 69. minutě Niang, ale už za deset minut bylo po úspěšně proměněné penaltě portského Gonzáleze vyrovnáno. Marseille tak zůstalo v čele skupiny A právě před svým středečním sokem, Liverpool je s jedním bodem poslední.

Real vydřel výhru proti oslabenému Olympiakosu

Souboj o lídra skupiny C viděla fotbalová aréna Santiaga Bernabeaua. Domovský stánek španělského Realu Madrid vybuchl poprvé nadšením již ve 2. minutě, kdy se trefil kanonýr Raúl úspěšnou dorážkou po akci Van Nistelrooye. Řecký Olympiakos ale dokázal srovnat již za dalších pět minut, kdy se trefil Galletti po krásném sólu Džordževiče. Ve třinácté minutě ale dostal za stažení Van Nistelrooye červenou kartu hostující Torosidis a Real se dostal zpátky na koně.

Hned po změně stran ale madridské příznivce zchladil neobsazený Júlio César po přímém kopu aktivního kapitána Džordževiče. Domácí srovnali díky Robinhově přesné hlavičce v 68. minutě. Ten samý hráč byl o devět minut později faulován v pokutovém území, ale vyhlášený střelec Van Nistelrooy nabídnutou penaltu zahodil. Odpovědnost na sebe vzal tedy brazilský štírek sám a v 83. minutě rozhodl o třech bodech pro Real. Hosté sice měli velké šance, ty ale zmařil vynikající brankář Iker Casillas. Konečné skóre 4:2 pro Real pak stanovil střídající Balboa.

Německý Werder Brémy byl až do středy ve skupině C bez zisku jediného bodu. Naději na postup do vyřazovací části soutěže vybojoval na svém hřišti proti italskému Laziu. Skóre otevřel k radosti domácích fanoušků ve 28. minutě Sanogo, druhý gól Werderu přidal po změně stran Hugo Almeida. Lazio sice dokázalo snížit na 1:2, na víc se ale nezmohlo. Brémy tak poprvé vyhrály a posunuly se před svého středečního soupeře na třetí místo v tabulce.

LIGA MISTRŮ
Skupina A:
Besiktas Istanbul - FC Liverpool 2:1 (1:0)
Branky: 13. vlastní Hyypiä, 82. Bobo - 85. Gerard. Rozhodčí: Bo Larsen (Dán.). Diváci: 32 000.
Olympique Marseille - FC Porto 1:1 (0:0)
Branky: 69. Niang - 79. Lucho González z pen.. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). Diváci: 54 000.
Skupina B:
FC Chelsea - Schalke 04 2:0 (1:0)
Branky: 4. Malouda, 47. Drogba. Rozhodčí: Fröjdfeldt (Švéd.). Diváci: 40 910.
Rosenborg Trondheim - FC Valencie 2:0 (0:0)
Branky: 53. Koné, 61. Riseth. Rozhodčí: Thomspon (Skot.). Diváci: 21 119.
Skupina C:
Werder Brémy - Lazio Řím 2:1 (1:0)
Branka: 28. Sanogo, 54. Hugo Almedia - 82. Mafredini. Rozhodčí: Benquerenca (Port.). Diváci: 36 587.
Real Madrid - Olympiakos Pireus 4:2 (1:1)
Branky: 68. a 83. Robinho, 2. Raúl, 90+3. Balboa - 7. Galetti, 47. Julio César. Rozhodčí: Övrebö (Nor.). ČK: 13. Torosidis (Olympiakos). Diváci: 60 000.
Skupina D:
Benfica Lisabon - Celtic Glasgow 1:0 (0:0)
Branka: 87. Oscar Cardózo. Rozhodčí: Busacca (It.). Diváci: 55 000.
AC Milán - Šachtar Doněck 4:1 (2:0)
Branky: 6. a 14. Gilardino, 62. a 69. Seedorf - 51. Lucarelli. Rozhodčí: Medina Cantalejo (Šp.). Diváci: 52 000.

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG