Hlavní obsah

Inzaghi je s Müllerem nejlepším střelcem v evropských pohárech

MILÁN

Mistr světa Filippo Inzaghi z AC Milán se díky dvěma gólům v úterním utkání Ligy mistrů na hřišti Šachtaru Doněck dotáhl na legendárního Gerda Müllera v čele historické tabulky nejlepších střelců v evropských pohárech. Jak slavný německý fotbalista, tak jeho italský následovník zaznamenali v Poháru mistrů/Lize mistrů, Poháru UEFA či Poháru vítězů poháru shodně 62 gólů.

Článek

"Je to skvělý pocit. Jen doufám, že teď dám také nějaké góly i v Serii A," citovala agentura AP Inzaghiho, jenž v této sezoně dosud v italské lize vyšel naprázdno i proto, že trenér Carlo Ancelotti dával přednost spíše Albertu Gilardinovi.

Nyní čtyřiatřicetiletý "Super Pippo" přišel do AC Milán v roce 2001 z Juventusu Turín, předtím hrál za Bergamo či Parmu. "S AC jsem vyhrál dvakrát Ligu mistrů. To jsou pro mě ty opravdové rekordy. Ale samozřejmě, rád budu překonávat další rekordy, abych ukázal lidem, co říkají, že jsem moc starý, že se mýlí," uvedl Inzaghi, jenž v úterý svými dvěma trefami pomohl obhájcům trofeje k vítězství 3:0.

S hvězdou 70. let Müllerem už sice sedmapadesátinásobný italský reprezentant bojovat nemusí, na paty mu však v historické bilanci šlapou další aktivní hráči. Rovných 60 gólů v evropských soutěžích nastříleli Andrej Ševčenko a Raúl, jenž je s 58 brankami nejlepším kanonýrem Ligy mistrů. Šestapadesát gólů v pohárech má na kontě Raúlův spoluhráč z Realu Ruud van Nistelrooij, jemuž dělá na třetím místě historické tabulky společnost "evropský Pelé" Eusébio.

Nejlepší střelci v evropských pohárech:
1. Gerd Müller (naposledy Bayern Mnichov), Filippo Inzaghi (AC Milán) oba 62, 3. Andrej Ševčenko (Chelsea) a Raúl (Real Madrid) oba 60, 5. Eusébio (Benfica Lisabon) a Ruud van Nistelrooij (Real Madrid) oba 56, 7. Henrik Larsson (Helsingborg) 52, 8. Thierry Henry (Barcelona) 51, 9. Alfrédo di Stéfano (Real Madrid) 50, 10. Carlos Santillana (Real Madrid) 47.

Reklama