Hlavní obsah

Pospěch gólem přiblížil Artmedii k postupu, Anderlecht prohrál s Borisovem

PRAHA

Český fotbalový útočník Zbyněk Pospěch výraznou měrou přispěl k tomu, že slovenský mistr Artmedia Petržalka je zase o krok blíže k vysněnému postupu do základní skupiny Ligy mistrů. Ve středečním úvodním utkání 2. předkola na hřišti finského Tampere United totiž již po devíti minutách otevřel skóre, když přeloboval brankáře. Domácí sice záhy vyrovnali, ale Artmedia si díky brankám Obžery a Pirosky odváží do odvety nadějný výsledek 3:1.

Článek

Pospěch přitom do utkání málem nenastoupil, protože si z ligového zápasu se Žilinou odnesl naraženou čelist a lehký otřes mozku. Nakonec se ale dal do pořádku a odehrál téměř celý zápas. Naopak jeho český spoluhráč Radek Dosoudil kvůli viróze chyběl ve stoperské dvojici Artmedie. Vedle Pospěcha tak z českých fotbalistů zasáhl do hry jen Aleš Urbánek, který odehrál celé utkání na levé straně obrany.

Velmi blízko postupu do 3. předkola je dánský Aalborg, který ve středu doma vyhrál nad bosenskou Modričou 5:0. Základ jasné výhry domácí položili na konci první půle, kdy udeřili dvakrát během tří minut. Po změně stran vedení ještě navýšili.

Prohru 1:2 si z hřiště Beitaru Jeruzalém odváží Wisla Krakov, v jejímž dresu odehrál 75 minut český záložník Tomáš Jirsák. Polský celek se sice ujal vedení, když reprezentační útočník Pawel Brožek hlavou přehodil brankáře, po změně stran však Baruchian dvěma góly výsledek otočil.

Anderlecht překvapivě nestačil na Borisov

Fotbalistům Anderlechtu Brusel úvodní zápas 2. předkola Ligy mistrů vůbec nevyšel a doma překvapivě prohráli s běloruským mistrem BATE Borisov 1:2. Anderlecht tak bude muset v odvetě na hřišti soupeře vstřelit minimálně dvě branky.

Belgický celek se sice ujal vedení díky Gilletovi, ale už za minutu fauloval v pokutovém území Wasilewski, za což dostal červenou kartu. Z nařízené penalty pak Krivec překonal českého brankáře Daniela Zítku a zahájil obrat, který tři minuty před koncem zakončil Něchajčik. To již hrál i Borisov o deseti.

V dresu Anderlechtu hrál vedle Zítky také záložník Jan Polák. Třetí z českých reprezentantů v Bruselu útočník Stanislav Vlček sledoval zápas z lavičky.

Překvapivý výsledek se zrodil i na Kypru, kde rakouský mistr Rapid Vídeň prohrál s Anorthosisem Famagusta jasně 0:3. Dvěma góly k tomu přispěl polský útočník Sosin.

Rangers budou muset v odvetě bojovat

Nečekané starosti s postupem do 3. předkola mají také fotbalisté Glasgow Rangers, kteří doma uhráli s litevským Kaunasem jen bezbrankovou remízu. Finalista posledního ročníku Poháru UEFA tak bude muset tvrdě bojovat o udržení v pohárové Evropě.

Naopak po výhrách 3:0 se postupu velmi přiblížily týmy Panathinaikosu a Dinama Záhřeb. Aténský klub si doma poradil s Dinamem Tbilisi díky dvěma gólům Salpingidise, Záhřeb vyhrál na hřišti slovinského Domžale, když všechny tři branky zaznamenal v první půli.

2. předkolo Ligy mistrů, 1. zápas:
Tampere United (Fin.) - Artmedia Petržalka 1:3 (1:2)
Branky: 16. Niemi - 9. Pospěch, 20. Obžera, 86. Piroska.
Aalborg (Dán.) - Modriča (Bosna a Herc.) 5:0 (3:0)
Branky: 16. Johansson, 41. Jakobsen, 44. Brömer, 52. Due, 89. Caca.
Beitar Jeruzalém - Wisla Krakov 2:1 (0:1)
Branky: 61. a 79. Baruchian - 28. Pawel Brožek. ČK: 89. Zienczek (Wisla).
Fenerbahce - MTK Budapešť 2:0 (1:0)
Branky: 16. Carlos, 59. Selcuk.
IFK Göteborg - FC Basilej 1:1 (1:1)
Branky: 32. Olsson - 25. Huggel.
Anderlecht Brusel - BATE Borisov (Běl.) 1:2 (0:0)
Branky: 66. Gillet - 68. Krivec z pen., 87. Něchajčik. ČK: 67. Wasilewski - 75. Stasevič.
Anorthosis Famagusta (Kypr) - Rapid Vídeň 3:0 (1:0)
Branky: 46. a 90.+2 Sosin, 35. Skopelitis.
Glasgow Rangers - FBK Kaunas 0:0
Panathinaikos Atény - Dinamo Tbilisi 3:0 (2:0)
Branky: 44. a 74. Salpingidis, 22. Ivanschitz.
Domžale - Dinamo Záhřeb 0:3 (0:3)
Branky: 11. Vrdoljak, 21. Sammir, 40. Tadič.

Reklama