Hlavní obsah

Lavička ví, že postup přes Moldavce je pro Spartu povinností

PRAHA

Letenská generalita má před středeční odvetou kvalifikace o Ligu mistrů s Šeriffem Tiraspol jasno. „Pozici máme slibnou, takže po vítězství v Moldávii je povinností postoupit dál. Počítáme s tím,“ nedělal generální manažer Jozef Chovanec na přímý dotaz Sport.cz žádné tajnosti s tím, co na trenérovi Lavičkovi a jeho hráčích požaduje. Splníme, mohl jen zasalutovat sparťanský kouč, i když ví, že to Sparta rozhodně jednoduché mít nebude.

Článek

„Je až nepříjemné, jak si všichni myslí, že už jsme v dalším předkole kvalifikace a máme tudíž myslet na řecký Panathinaikos,“ doléhá i na trenéra Vítězslava Lavičku očekávání, jež má naplnit. „Dobrý základ pro postup jsme si sice v Moldávii vytvořili, ale euforii nepodléháme. Čeká nás náročná odveta,“ opakoval, neboť respekt a pokoru k soupeři ctí nade vše.

Na statistiky se trenér nedívá

Zvláště, když Spartu musí doslova strašit pohárová bilance posledních let. Venku sice občas vyhrát dokázala, což je i týden starý případ z Tiraspolu, v letenském chrámu je však pro Pražany už čtyři roky nebetyčný problém někoho porazit.

„Na statistiky a bilance se nedívám, druhý krok na cestě dál prostě musíme zvládnout,“ odmítá Lavička pohled do minulosti.

Disciplína ve všech pádech

Ví, co bude proti Tiraspolu důležité. Zdůrazňuje zodpovědný a kompaktní výkon, akcentuje disciplínu. Zvláště po kritice, která se po ligovém duelu s Mladou Boleslaví snesla na Tomáše Řepku a jeho nevybíravé skluzy. „Měl jsem s ním pohovor a před pohárovou odvetou budeme na téma disciplína zase mluvit. Nejen s Řepkou, ale se všemi hráči,“ poznamenává sparťanský kouč a prozrazuje, co bude na svých svěřencích dál požadovat. „Hlavně vylepšit vzájemnou součinnost a ofenzívu, ale samozřejmě i zlepšit zakončení. V obraně to zatím klapalo,“ ohlíží se za prvními 180 mistrovskými minutami podzimu, jež má jeho tým za sebou.

Matušovič bude chybět

Jenže teď čeká Tiraspol. Doma pokořený a poražený Kladrubského gólem, přesto se necítící vyřazený. „Jsou houževnatí, umně kombinují dopředu, jejich ofenzíva je nebezpečná, protože mají ve svých řadách pár šikovných hráčů,“ varuje Vítězslav Lavička své svěřence, mezi nimiž chybí Matušovič zraněný v sobotním ligovém duelu s Mladou Boleslaví. "Proto k zásahům do sestavy a korekcím v rozestavení dojde."

I hráči vědí, co se od nich čeká

Hráčům ale nic připomínat nemusí, neboť ti vědí, co je čeká a co se o nich v odvetě druhého předkola Ligy mistrů požaduje. „Nic jednoduchého to ovšem nebude, protože Tiraspol bude určitě chtít rovněž postoupit dál, takže se nám pokusí cestu maximálně ztížit. Musíme vycházet ze zajistěné obrany a snažit se jednu, dvě branky vstřelit,“ plánoval Štěpán Kučera. „Prostě praktikovat naši hru,“ přidávala nová letenská akvizice Ondřej Kušnír.

Asistent Tiraspolu: Vsadíme na naši hru

Jenže na svoji hru chce vsadit i moldavský tým. „I my budeme vycházet ze zajištěné obrany, v níž se nesmíme dopustit chyb, ale přitom budeme zkoušet rychlé kontry. Pro osud odvety i celého kvalifikačního klání se Spartou bude podstatné, jak je zužitkujeme,“ odpověděl asistent trenéra Šeriffu Anatolij Migul na dotaz Sport.cz, jakou zkušenost Tiraspol v prvním střetnutí s Pražany udělal a co o osudu kvalifikace o Ligu mistrů nakonec rozhodne.

„Pro nás představuje každý pohárový zápas obrovskou zkušenost, což platí i pro konfrontaci se Spartou. Má velice kvalitní mužstvo, o čemž svědčí i to, že její dres oblékají hráči, kteří působili v Itálii a Anglii.“

O sestavě pro středeční odvetu asistent Migul mluvit nechtěl, Kučuk zraněný před týdnem v prvním utkání by se ale na trávníku objevit měl. „Už je v pořádku, ale až ve středu před zápasem uvidíme, jakou sestavu postavíme,“ řekl Migul pro Sport.cz.

Pravděpodobné sestavy:
Sparta: Kozáčik - Voříšek, Řepka, Kučera, Kadlec - Hušek, Kladrubský - Kušnír, Berger, Zeman - Slepička.
Šeriff: Namaško - Mamah, Tarkvišvili, Sergio, Arbanas - Balima, Rouamba, Korněnkov - Jerochin, Alexejev - A. Kučuk.

Odveta 2. předkola Ligy mistrů na Letné začíná ve 20:15, řídí ji Rakušan Schörgenhofer.

Bídná série Sparty doma:
2004/05 LM Sparta–Lyon 1:2 LM Sparta–Manchester 0:0 LM Sparta–Fenerbahce 0:1
2005/06 LM Sparta–Ajax 1:1 LM Sparta–Arsenal 0:2 LM Sparta–Thun 0:0 2006/07 UEFA Sparta–Hearts 0:0 UEFA Sparta–Espaňol 0:2 UEFA Sparta–Ajax 0:0
2007/08 LM Sparta–Arsenal 0:2 UEFA Sparta–Odense 0:0 UEFA Sparta–Curych 1:2 UEFA Sparta–Spartak 0:0 Poslední vítězství doma 25. srpna 2004 Sparta–Ferencváros 2:0 PP (3. předkolo Ligy mistrů)

Reklama

Související témata: