Hlavní obsah

Fanoušky Slavie čekají ve Florencii mříže

FLORENCIE

Žádná moderna. Žádné velké pohodlí pro fotbalového fanouška. V zemi, kde je ´calcio´ takřka náboženstvím těžko uvěřitelné. Domovský stánek AC Fiorentina, úterního soupeře pražské Slavie v předkole Ligy mistrů, ničím neohromí. Vyrostl před více než 80 lety. Prošel rekonstrukcí, hrálo se na něm mistrovství světa, zastavila se na něm během něj i česká reprezentace.

Článek

Tři čtvrtiny tribun jsou nezastřešené, což by na prosluněném Apeninském poloostrově nebylo po většinu roku zase až tolik na závadu. Ale žasnete nad jinými momenty. Za bránami jsou oblouky snad ještě větší, než kdyby tam byla atletická dráha. Kotel fandů místních ´fialek´ je ale pověstný.

Žádný velký luxus nečeká ani na české fanoušky. Spíše jim bude hůře. „Budou za mřížemi, úplně stranou. "Domácí se nám omlouvají, ale nejde to prý jinak,“ narážel mluvčí Slavie Ondřej Zlámal na italskou legislativu zpřísněnou po nedávné vlně násilí. „Lístky se dávají na jméno, když jsem se šel do toho sektoru podívat, připadal jsem si, jako bych šel do ruzyňské věznice,“ líčil Zlámal.

Trávník? Jak po koncertu Metalliky

Trávník? Mnohá středočeská I. A třída má mnohem lepší. „Vypadá jako u nás po koncertu Metalliky,“ připomněl Zlámal, jak byl nedávno zrasovaný nový trávník v Edenu. Zkrátka: hrůza! A přitom místní správce nemusí řešit pověstné problémy jako ten z milánského fotbalového chrámu San Siro. Jeho tribuny jsou až příliš uzavřené a minimální průchod čerstvého vzduchu je příčinou, že trávník hnije. Je řídký.

To ve Florencii není, ale k optimu má předaleko. Samá díra. Na zlomení kotníku. „V létě je to tu vždy stejné, ať už kvůli koncertům nebo teplu, ale do opravdového startu sezóny to bude dobré,“ postěžoval si před úterní bitvou i trenér Cesare Prandelli. Ikona domácích.

Parta, kterou dovedl až do předkola Ligy mistrů, vyhlíží z plakátů na zdech uvnitř stadionu. Nechybí na nich obličej Tomáše Ujfalušiho, českého reprezentanta, který v létě zamířil do Atletika Madrid. O místo  v dresu Fiorentiny ale usilují další dva Češi - mladíci Mazuch a Hable. Slavii se ovšem jisto jistě vyhnou. Na soupisce pro Ligu mistrů oba chybějí.

Reklama

Související témata: