Hlavní obsah

Slávisté v odvetě bojovali, Fiorentina však byla nad jejich síly

PRAHA

Slávistický sen o Lize mistrů je minulostí. I svěřencům trenéra Karla Jarolíma zbyl pouze Pohár UEFA. Fiorentina se ukázala nad síly mistrovského klubu, i když hlavně druhý poločas odvetného zápasu 3. předkola Ligy mistrů naznačil, že slávisté byli schopni hrát s italským týmem vyrovnanou partii.

Článek

Loňské senzační vyřazení Ajaxu Amsterodam nedokázali sešívaní proti Fiorentině zopakovat a milióny z nejprestižnější klubové soutěže nenávratně zmizely. Tým z Apeninského poloostrova rozhodl o osudu dvojutkání prakticky již v Itálii, kde vyhrál 2:0. Nutno říci, že slávisté to soupeři hodně ulehčili. „První zápas jsme nezvládli. Naše taktika se nabourala hned ve druhé minutě, ale jeden inkasovaný gól by nás neměl zlomit. Měli jsme hrát odvážněji,“ je si vědom výpadku brankář Martin Vaniak.

Vaniak čaroval, na postup to však nestačilo 

Právě slávistický „Čaroděj“ měl velkou zásluhu na tom, že odveta skončila bezbrankovou remízou. V utkání vytasil několik excelentních zákroků a i díky němu živili domácí naději na zvrat až do posledních minut. „Když už jsme nepostoupili, tak jsme mohli alespoň vyhrát,“ posteskl si gólman. Sportovně však uznal sílu soupeře: „Fiorentina byla lepší, nikoli šťastnější a po zásluze postoupila.“

Slávistický trenér Karel Jarolím nechtěl porovnávat loňský dvojzápas proti Ajaxu s letošním bojem proti italskému celku. „V prvním utkání na Ajaxu jsme měli štěstí a odvezli si vítězství. Nyní to bylo opačně. Ve Florencii jsme byli málo aktivní, celý průběh také ovlivnila rychle inkasovaná branka. Po náskoku 2:0 z úvodního zápasu se soupeř v odvetě soustředil hlavně na to, aby neinkasoval,“ doplnil kouč.

Nejblíže k vstřelení branky byl Černý

Vršovický tým se sice pokoušel odvetu zdramatizovat, ale vstřelené branky se nedočkal. Nejblíže k tomu byl po hodině hry záložník Jaroslav Černý. „Špatně jsem si míč přebral, měl to být jasný gól. Kdybych skóroval, měl by zápas jiný náboj,“ litoval v útrobách stadiónu Černý.

Další cesta Pražanů v pohárové Evropě proto bude pokračovat v Poháru UEFA, který prožívá svůj poslední ročník. Od příští sezóny by ho měla nahradit UEFA Europa League. Pro klub to znamená, že pokladna vršovického celku bude chudší minimálně o 112 miliónů korun, které plynou z pouhé účasti v základní skupině Ligy mistrů, minusem je menší zviditelnění na evropské scéně. Champions League je přece jen daleko prestižnější a atraktivnější soutěží, než její chudší příbuzný.

Pro Slavii není absence v Lize mistrů otázkou bytí a nebytí. „Už před začátkem sezóny jsme deklarovali, že pracujeme s dvěma rozpočty. Jeden počítal s účastí v Lize mistrů, druhý nikoli. Jsme na to připraveni. Věřím, že jsme dobří hospodáři a že si s tím poradíme,“ řekl po zápase ředitel klubu Petr Doležal a nevyloučil možnost prodeje některého z hráčů. „Pokud přijde na nějakého hráče dobrá nabídka, tak o tom budeme přemýšlet. V tuto chvíli ale zatím evidujeme několik nezávazných nabídek,“ doplnil funkcionář Slavie.

Vedení doufá v poháry i po zimní přestávce

Vedení před hráče a realizační tým nyní postavilo nový cíl: účast ve skupině Poháru UEFA. „Uvidíme, jakého soupeře dostaneme v pátečním losování v Monaku. Věřím, že Slavia bude díky svému koeficientu mezi nasazenými týmy a že se přes soupeře dostaneme do skupiny. Samozřejmě bychom si také přáli, aby se v Edenu hrály evropské poháry i na jaře,“ doplnil Doležal.

Reklama

Související témata: