Hlavní obsah

Barcelona i Manchester slibují ve finále LM fantastickou podívanou

PRAHA

Nejvýznamnější fotbalová událost roku je tady. Od 20:45 na římském Stadio Olimpico proti sobě ve finále Ligy mistrů nastoupí čerstvý mistr Španělska Barcelona a staronový šampión Premier League Manchester United. Tomu chtějí Katalánci oplatit loňské semifinálové vyřazení. Naopak Rudí ďáblové mohou v případě úspěchu jako první tým v novodobé historii soutěže slavit obhajobu triumfu.

Článek

Proti sobě se postaví ofenzivně laděné týmy. Na jedné straně Cristiano Ronaldo a Rooney, na druhé pak Messi, Eto´o a Henry. Ani posledně zmiňovaná hvězdná trojice se ovšem v obou semifinálových duelech proti londýnské Chelsea příliš na dostřel branky Petra Čecha nedostala.

Zatímco Manchester sní o tom, že bude po AC Milán od roku 1990 prvním týmem, kterému se podaří obhájit prvenství v nejprestižnější ligové soutěži světa, katalánská Barcelona doufá v to, že jako první španělský tým dosáhne na treble. Svěřenci Pepeho Guardioly totiž vedle triumfu v lize vyhráli v tomto měsíci i Španělský pohár.

Guardiola si žádá pěkný fotbal

Sám kouč giganta z Pyrenejského poloostrova se nechal slyšet, že ani v těch nejrůžovějších snech neočekával, že tato sezóna může být tak úspěšná. „Po hráčích chci, aby hráli pěkný fotbal. Chci, aby byli odvážní, ukázali světu, proč jsme tak úspěšní. A zvedli pohár nad hlavu,“ přál si ve vyjádření pro Sky Sports Guardiola.

„Fanoušci vědí, že to nebude jednoduché. Víme, že se proti nám postaví nejlepší tým světa, po němž my chceme být nejlepším týmem světa,“ pokračuje ikona klubu na lavičce Barcelony. „Abychom to dokázali, pokusíme se být Barcou,“ povzbuzuje své svěřence Guardiola.

Osmatřicetiletý kouč byl členem barcelonského týmu, který před sedmnácti lety získal po výhře nad Sampdorií svůj první evropský pohár. Stále nemůže uvěřit tomu, kam ve své první sezóně na lavičce katalánského celku dokráčel. „Před sezónou bych ani nepomyslil, že něčeho takového můžeme dosáhnout. Vítězství v lize a v poháru, teď jsme navíc krůček od triumfu v Champions League,“ raduje se Guardiola.

Manchester mezi top

Sira Alexe Fergusona na lavičce United těší před klíčovým utkáním sezóny rekordní šňůra 25 zápasů v soutěži bez prohry. „Byly časy, kdy jsme toho v Evropě mohli dosáhnout víc. Toto je příležitost, kdy se po vítězství můžeme zařadit mezi ty největší kluby historie,“ sní o triumfu slavný Skot.

„Myslím, že přesně tenhle tým má před sebou takovou budoucnost, což dnes můžeme potvrdit,“ doufá ve vítězství Ferguson. „Abychom vyhráli, musíme hrát hodně dobře, to je bez debat. Bude to zápas, v němž oba týmy budou chtít podržet míč na svých kopačkách a nepustit ho. Nakolik se to podaří nám, to rozhodne o výsledku,“ dodal sedmašedesátiletý stratég.

Překvapivě na finálový duel obuje argentinská megastar Messi zbrusu nové kopačky. Adidas ´SprintSkin´ si špílmachr Katalánců nemůže vynachválit a věří, že i tento fakt pomůže zdolat těžko prostupnou obranu vedenou Srbem Vidićem a anglickým reprezentantem Rio Ferdinandem. „Ještě nikdy jsem se v nových kopačkách necítil tak pohodlně,“ prozradil na goal.com Messi. „S tak extrémně měkkou vnější vrstvou bot mohu maximálně využít svůj potenciál. Umožňuje mi to mít perfektní dotyk s míčem,“ dodal jednadvacetiletý Argentinec.

Zápas začne v Římě ve 20:45, rozhodovat jej bude švýcarský arbitr Massimo Busacca. Přímý přenos vysílá ČT2. Podrobnou on-line reportáž najdete na Sport.cz.

Předpokládané sestavy:
Barcelona: Valdes – Puyol, Toure, Pique, Sylvinho – Xavi, Busquets, Iniesta – Messi, Eto’o, Henry.
Manchester United: Van Der Sar – O’Shea, Vidic, Ferdinand, Evra – Giggs, Carrick, Anderson, Rooney, Park Či-song – Ronaldo.

Reklama

Související témata: