Hlavní obsah

Vyhrál lepší tým, uznal po finále kvalitu Barcelony Ferguson

PRAHA

Trenér Manchesteru United Sir Alex Ferguson po středečním finále Ligy mistrů sklonil poklonu svěřencům Pepa Guardioly a uznal, že cennou trofej získal lepší tým. Barcelona Rudé ďábly do ničeho příliš nepustila a po gólech Eto´oa a Messiho vyhrála 2:0. „Nemáme nejlepší tým v historii Barcelony, odehráli jsme ale nejlepší sezónu,“ těšilo kouče Katalánců poté, co jeho hráči letos dosáhli na tři trofeje.

Článek

„První gól nás položil. Soupeř skóroval při první útočné akci, což byl pro nás velice špatný začátek,“ uznal Ferguson, že si takto vývoj zápasu nepředstavoval. „Začali jsme s přehledem a velkým sebevědomím, ale po inkasované brance jsme samozřejmě trochu znervózněli. Oni se potom dostali do výhody, když mohli celý večer držet míč na svých kopačkách, a to nám samozřejmě nevyhovovalo,“ prozradil zkušený Skot na lavičce United.

Ferguson po zápase litoval, že jeho tým nevyužil několik příležitostí, které si hlavně ve druhé půli Rudí ďáblové vypracovali. „Ve druhém poločase jsme měli naše šance využít lépe. Upřímně musím ovšem přiznat, že jsme byli poraženi lepším týmem,“ sklonil na serveru Sky Sports Barceloně poklonu sedmašedesátiletý trenér.

„Nepředvedli jsme náš nejlepší výkon. Po prvním inkasovaném gólu to pro nás bylo hodně obtížné,“ vrátil se k situaci po prvních deseti minutách Ferguson. „Do hry jsem postavil Teveze a trochu zariskoval se zálohou. Potřebovali jsme prorazit do jejich defenzivy, oni ale bránili velice dobře,“ uznal kvality soupeře kouč Manchesteru, jehož tým v Lize mistrů na sérii 25 zápasů bez prohry nenavázal.

Trenér Katalánců Pep Guardiola byl samozřejmě v sedmém nebi. „Zažívám velké uspokojení a bylo skvělé vyhrát v Říme,“ rozplýval se na uefa.com osmatřicetiletý kouč. „Jsme si vědomi toho, že jsme dosáhli něčeho pozoruhodného. Chtěl bych poblahopřát klubu a fanouškům. Nemáme nejlepší tým v historii Barcelony, odehráli jsme ale nejlepší sezónu,“ připomněl Gurdiola fakt, že se jeho celek stal prvním španělským mužstvem, které získalo treble. Tento měsíc totiž Katalánci vedle titulu v lize dosáhli i na prvenství v Copa del Rey, španělském poháru.

Messi je nejlepší

„Vyhráli jsme tři trofeje, ale jde také o to, jak jsme je vyhráli,“ nechal se slyšet Guardiola. „Bylo skvělé vyhrát Ligu mistrů jako hráč. Nyní jsme pro klub dosáhli tohoto triumfu již potřetí, což není víc než jiné kluby, my se již ale přibližujeme oněm mýtickým týmům,“ tuší slavný Katalánec.

Guardiola se po zápase ještě na chvíli vrátil k taktice proti Manchesteru. „Ze semifinále loňského ročníku jsme vypozorovali, že měl Messi trochu problém hrát na Patrice Evru, a tak jsme ho stáhli, aby bylo v záloze více hráčů. Lionel je nyní nejlepším fotbalistou. Má obrovský talent a nikdy se neztratí. Když jde do tuhého, on nastoupí,“ zakončil Guardiola.

Reklama

Související témata: