Hlavní obsah

Pohárový los: Slavia má Tiraspol nebo Turku, Sparta Panathinaikos, Liberec Falkirk či Vaduz

NYON

Páteční los 3. předkolo Ligy mistrů v Nyonu rozhodl o tom, že se fotbalisté Slavie utkají s lepším ze dvojice Inter Turku - Šeriff Tiraspol. Mnohem horší pozici má Sparta. Letenští znovu narazí na Panathinaikos Atény, který ji před rokem v kvalifikaci vyřadil... Los 3. předkola Evropské ligy přisoudil Liberci vítěze ze souboje Falkirk - Vaduz. Pokud Olomouc postoupí přes islandský Fram, čeká ji v dalším kole skotský Aberdeen.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Díky zisku mistrovského titulu byli fotbalisté Slavie nasazeni.

Článek

Červenobílí vytěžili ze svého nasazení a mohou být s losem spokojeni. Pojedou buď do Finska, nebo do Moldavska. Ve 2. předkole je sice nasazeným týmem Inter Turku, první zápas však nezvládl a prohrál doma se Šeriffem Tiraspol 0:1. Moldavci tak mají do Edenu mnohem blíže.

Před rokem hrál Šeriff 2. předkolo se Spartou. Doma prohrál 0:1 a na Letné 0:2.

Sparta naopak doplatila na to, že nebyla nasazená, a jejím osudem bude znovu Panathinaikos Atény. Ten Letenské vyřadil loni ve 3. předkole, když nejdřív vyhrál 2:1 v Praze a pak také 1:0 v domácí odvetě. Jestli si tedy Berger a spol. z nabízené pětice někoho nepřáli, byli to Řekové...

Hubník si Panathinaikos nepřál

"Panathinaikos jsem si vůbec nepřál. A myslím, že ani nikdo jiný v kabině... Prostředí v Aténách je bouřlivé, tam se dá zažít všechno. Sparta se o tom ostatně v minulém ročníku přesvědčila," připomněl obránce Roman Hubník.

První zápasy 3. předkola Ligy mistrů jsou na programu 28. a 29. července, odvety o týden později.

Na los ještě čekají zástupci Olomouce a Liberce, kteří se rovněž dozvědí soupeře pro 3. předkolo, ale v jejich případě jde o Evropskou ligu, která je nástupcem Poháru UEFA. Termíny jsou 30. července a 6. srpna. Nasazený je Liberec a nenasazená Olomouc - Hanáci však nejprve musejí přejít přes islandský tým ve 2. předkole.

Pokud Slavia či Sparta ve 3. předkole neuspějí, zahrají si 4. předkolo Evropské ligy o účast v základní skupině a budou v něm nasazeny. Do této fáze vstoupí také Teplice, vítěz Poháru ČMFS.

Los fotbalové Ligy mistrů - 3. předkolo (první zápasy 28. a 29. července):
Inter Turku/Šeriff Tiraspol - Slavia Praha, FC Salcburk/Bohemian FC (Ir.) - Pjunik Jerevan /Dinamo Záhřeb, Slovan Bratislava/Zrinjski Mostar (Bosna) - Olympiakos Pireus, FC Curych - WIT Tbilisi/Maribor, APOEL Nikósie/EB Streymur (Faer. ostr.) - FC Rhyl (Wales)/Partizan Bělehrad, Hafnarfjördur (Isl.)/Aktobe (Kaz.) - Maccabi Haifa/Glentoran Belfast, FC Kodaň/FK Mogren (Č. Hora) - Stabaek/Tirana, Wisla Krakov/Levadia (Est.) - Kalmar FF (Švéd.)/Debrecín, Ventspils (Lot.)/Dudelange (Luc.) - BATE Borisov/Makedonija Skopje, Ekranas Panavežys (Lit.)/FK Baku - Levski Sofia/St. Julia (And.).Nemistrovská část:Sparta Praha - Panathinaikos Atény, Šachtar Doněck - FC Temešvár (Rum.), Sporting Lisabon - Twente Enschede, Celtic Glasgow - Dynamo Moskva, Anderlecht Brusel - Sivasspor (Tur.).

Soupeře zná i Liberec a Olomouc

Fotbalisté Liberce už také znají svého soupeře ve 3. předkole Evrpské ligy UEFA, jenž se v Nyonu losovalo o hodinu a půl později. Slovan tak narazí na jednoho z dvojice Falkirk - Vaduz. Lépe jsou na tom ve druhém předkole zatím Skoti, kteří na úvod porazili tým z Lichtenštejnska doma 1:0.

Pokud Sigma postoupí ve druhém předkole přes islandský Fram, čeká ji další skotský tým - Aberdeen. První utkání třetího předkola Evropské ligy se konají 30. čevence, odvety jsou na programu 6. srpna.

Los fotbalové Evropské ligy - 3. předkolo (30. července a 6. srpna):
Falkirk/FC Vaduz (Licht.) - Slovan Liberec, Aberdeen - Sigma Olomouc/Fram Reykjavík, FK Sarajevo/Spartak Trnava - Zestaponi (Gruz.)/Helsingborg, Fredrikstad (Nor.) - Lech Poznaň, Differdange (Luc.)/Rijeka (Chorv.) - Metalist Charkov, Naftan (Běl.)/Gent - AS Řím, Vaslui - Omonia Nikósie (Kypr)/HB Tórshavn (Faer. ostr.), Aalborg/Slavija Sarajevo - MFK Košice, IFK Göteborg - Hapoel Tel-Aviv, PSV Eindhoven - Černo More Varna/Ribnita (Mold.), Metalurg Doněck/MTZ-RIPO Minsk - NK Lublaň (Slovin.), Valerenga Oslo - PAOK Soluň, APOP Peyias (Kypr) - Rapid Vídeň/Vllaznia Skadar (Alb.), St. Patrick's (Ir.)/Valletta - Křídla sovětů Samara, FK Suduva (Lit.)/Randers (Dán.) - Hamburk, Honka Espoo (Fin.)/Bangor City (Wales) - Rosenborg Trondheim/Karabach (Ázerb.), Steaua Bukurešť/Újpešť (Maď.) - Flamurtari (Alb.)/Motherwell, FK Vojvodina (Srb.) - Austria Vídeň, CSKA Sofia - Skonto Riga/Derry City (Ir.), Bröndby Kodaň/Flora Tallinn - Legia Varšava/Rustavi (Gruz.), Dinamo Minsk/Tromsö (Nor.) - FK Milano (Mak.) - Slaven Koprivnica (Chorv.), Žilina/Dacia (Mold.) - Hajduk Split, Braga - Elfsborg/Haladás (Maď.), Rabotnički (Mak.)/Crusaders (Sev. Ir.) - Odense, FBK Kaunas/FK Sevojno (Srb.) - Lille, Anorthosis Famagusta/FK Petrovac (Černá Hora) - Sturm Štýrský Hradec/Široki Brijeg, Fenerbahce - Honvéd (Maď.), Bnei Jehuda (Izr.)/Dinaburg (Lot.) - Pacos Ferreira/Zimbru Kišiněv, Bruggy - Gorica (Slovin.)/FC Lahti, Athletic Bilbao - Young Boys (Švýc.), KR Reykjavík/Larissa (Řec.) - Basilej/Santa Coloma (And.), Tobol Kostanaj (Kaz.)/Galatasaray - Sliema Wanderers (Malta)/Maccabi Netanya, Liepajas Metalurgs (Lot.)/Dinamo Tbilisi - Rudar Velenje (Slovin.)/Crvena Zvezda Bělehrad, Polonia Varšava/Juvenes (San Marino) - Breda/Gandzasar Kapan (Arm.), FK Vetra (Lit.)/HJK Helsinky - Fulham.

Reklama

Související témata: