Hlavní obsah

Sparta jede pod Akropoli se slibným, ale i zrádným dvougólovým aktivem

PRAHA

Se slibným, ale i trochu zrádným dvougólovým náskokem pojede Sparta k odvetě třetí předkola Ligy mistrů do Atén. V domácím duelu poločas koncertovala, favorizovaný Panathinaikos dokonale rozebrala, dokonce i dva góly vstřelila, řecké prokletí na ni ale přece jen dopadlo. Po přestávce totiž soupeř důležitou branku mající v pohárové matematice dvojnásobnou hodnotu dal, takže odveta za týden pod Akropolí bude pro Pražany moc svízelná, i když jim Kalouda parádní třetí trefou velkou naději na postup dál přece jen nabídl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kamil Vacek (vpravo) projevuje svou radost z gólu proti Panathinaikosu

Článek
Fotogalerie

Už po šesti minutách naznačil kapitána Panathinaikosu Karagunis, jak moc rád by si na Letné se svým týmem zopakoval loňský zápas. Po rychlém výpadu pálil hodně tvrdě, takže Blažek musel jeho střelu reflexivně vyrážet na roh. Spartu ovšem tato hrozba z míry nevyvedla a i bez absentujícího Bergra, který se po návratu z Mnichova objevil na tribuně jen v civilu, dávala řeckému souboru na srozuměnou, že za rok se dostala o pořádný kus dál.

Wilfried začal, Holenda a Vacek dílo dokončili

Hrála v tempu a s patřičným důrazem a bojovností, pokoušela se o střelbu, dokonce i několik rohů si vynutila. A po čtvrthodině se Wilfried mohl po standardní situaci dostat do šance, neboť gólmanovi Galinovičovi vypadl míč z náruče...

Co se nepovedlo jemu, svedl o deset minut později Holenda. Kušnír po narážečce se Žofčákem perfektně nacentroval a on hlavou skóroval. Vzápětí sice Spartě zatrnulo, neboť v panující euforii zapomněla na nebezpečného Cissého, jehož šanci likvidoval Řepka, za šest minut ovšem Letná explodovala znovu. Na Vacka totiž chybující obrana Panathinaikosu úplně zapomněla a ten přesnou střelou domácí vedení jistil.

Šok, který padl i na Cissého

Pro řecký tým byl druhý rychlý úder šokem, který jej vyvedl úplně z míry. Dokonce natolik, že ostřílený rutinér Cissé zahodil v 34. minutě penaltu nařízenou za stáhnutí Salpingidise brankářem Blažkem. Pálil sice k tyči, ale sparťanský gólman jeho záměr vystihl a pokutový kop zlikvidoval.

Chovancovi svěřenci od tohoto momentu narostli ještě víc... Uklidnili se, perfektně plnili defenzivní úkoly, přesně kombinovali, soupeře k ničemu nepouštěli a sami naopak plni sebevědomí hrozili z rychlých výpadů, jimiž uváděli obranu Panathinaikosu do zmatků.

Potrestaná řecká spokojenost

Až po přestávce se řecký soubor probral a naznačoval, čeho je, a hlavně v domácí odvetě určitě bude, schopen. Sparta mu ovšem pomohla, neboť zbytečně ztrácela míče a nechávala soupeře hrát a hrozit. Dvacet minut to ovšem byl od Panathinaikosu tlak platonický, jenž končil před šestnáctkou a šanci nepřinášel. O to nečekanější proto byl úder, jenž přišel v momentě, kdy už se zdálo, že se hra domácích vrací do intencí první půle. Stačilo chvilkové zaváhání Pamiče a proti Salpingidisovi neměl Blažek sebemenší šanci.

Hosté dosáhli svého, důležitý gól na soupeřově půdě, který se v pohárové matematice počítá dvakrát, přece jen vstřelili, takže nakonec přijatelnou prohru brali. Za předčasnou spokojenost byli ztrestáni, neboť v samém závěru si střídající Kalouda povodil obránce a střelou od tyče rozvlnil síť, takže svému týmu zajistil slibný dvougólový náskok pro odvetu v Aténách.

Sparta Praha - Panathinaikos Atény 3:1 (2:0)
Branky: 26. Holenda, 32. Vacek, 86. Kalouda - 67. Salpingidis. Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Grgec (Chorvatsko). ŽK: Řepka, Blažek, Hubník, Kušnír - Zumarraga, Cissé. Diváci: 12 058.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Žofčák, Vacek, Hušek, Zeman (76. Kalouda) - Holenda (59. Prudnikov), Wilfried (90. Střeštík). Trenér Chovanec.
Panathinaikos: Galinovič - Bjärsmyr, Vyntra, Kanté (69. Zumarraga), Spyropulos - Simao, Gilberto (84.Katsuranis) - Gabriel (59. Leto), Karagunis - Cissé, Salpingidis. Trenér: Ten Cate.

Reklama

Související témata: