Hlavní obsah

Panathinaikos si před Spartou zakázal negativní myšlenky

ATÉNY

Drtivá kritika se snáší na fotbalisty Panathinaikosu Atény před odvetou 3. předkola Ligy mistrů s pražskou Spartou, v níž musejí Řekové v úterý na domácí půdě smazat dvoubrankové manko po prohře 1:3 v minulém týdnu. Nový ligový ročník sice v Řecku začne až za tři týdny, ale kdyby Panathinaikos nezvládl souboj se Spartou a přišel tak o milióny ze štědré Ligy mistrů, dostal by těžký direkt hned na úvod sezóny.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Trenér Henk Ten Cate z Panathinaikos Atény

Článek

Sebevědomí však Atéňanům před odvetou nechybí, myšlenky na možné vyřazení kouč Henk Ten Cate, který mezi fanoušky Panathinaikosu není příliš oblíbený a teď se zase víc mluví o jeho odvolání, prý zakázal. "Absolutně tady není prostor na nějaký negativismus. To by byla cesta do záhuby," prohlásil Ten Cate na pondělní podvečerní tiskové konferenci v Aténách.

Kouče, který jako asistent prošel věhlasnými kluby Barcelonou či Chelsea a nedávno vedl také Ajax Amsterodam, s nímž se musel předloni sklonit v předkole Ligy mistrů se Slavií, prý vyhazov nestraší.

"Tady přece vůbec nejde o mě. O moje vztahy s vedením, sponzory, médii. Jde pouze o to, abychom zvládli odvetu se Spartou a postoupili dál. Pořád to není ztracené," nabádal nizozemský kouč. "Nechceme zažít smutný večer. Ale nesmíme zopakovat ten hrozný výkon z Prahy, po němž jsme prožili těžké dny," připomněl záložník Gilberto Silva, společně s útočníkem Djibrilem Cissém největší hvězda "Pao", prohru 1:3 z Letné.

Musíme hrát jako Sparta v Praze, zní z Panathinaikosu

Všichni hráči řeckého vicemistra ale společně s trenérem Ten Catem celý minulý týden v médiích dostávali co proto. Výkon z Prahy místní označují za možná nejhorší v podání Panathinaikosu v pohárové Evropě za posledních pět let. "Proto to teď musíme napravit. Pořád to můžeme otočit. Ale musíme do toho dát celé srdce, odvahu a také obezřetnost. Prostě předvést to, co Sparta proti nám v prvním zápase, kdy byl její přístup příkladný," ocenil výkon letenských Gilberto Silva, mistr světa z roku 2002.

Také Ten Cate prý hráčům v posledních dnech neustále vtlouká do hlav, aby změnili svůj přístup. A za příklad jim dává loňské vystoupení v Lize mistrů, kdy došli až do osmifinále. "A dosáhli jsme toho hlavně tím, že jsme byli disciplinovaní, obětaví a hráli takticky. Na Spartě to nebylo o nějaké kvalitě. Jen nám chyběly ty základní věci, bez nichž se v dnešním fotbale neobejdete," líčil Ten Cate.

Ten prý nepochybuje, že Panathinaikos jako v Praze už v dohledné době nevyhoří. I proto, že po sérii letních nákupů se lepší souhra jeho hráčů. "Když přijde nový hráč, potřebuje nějaký čas na to, aby si zvykl v nové zemi, aby se zabydlel, aby za ním přijela rodina či přítelkyně. S posilami to je někdy složité, ale kdybych mohl koupit třeba Johna Terryho, tak do toho půjdu," žertoval Ten Cate.

Reklama

Související témata: