Hlavní obsah

Lyon rozstřílel Anderlecht, Atlético uspělo v Aténách

PRAHA

Fotbalisté Olympique Lyon rozstříleli na domácím stadiónu ve čtvrtém předkole Ligy mistrů belgický Anderlecht Brusel 5:1 a již pomalu mohou vyhlížet soupeře v základní skupině milionářské soutěže. Atlético Madrid, za které nastoupil i český obránce Tomáš Ujfaluši, uspělo na půdě řeckého Panathinaikosu Atény, když zvítězilo 3:2.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Lisandro Lopéz z Lyonu se raduje z branky do sítě Anderlechtu Brusel ve čtvrtém předkole Ligy mistrů.

Článek

Z českých fotbalistů v týmu Anderlechtu se na hřišti objevil pouze Jan Polák. Ondřej Mazuch i Daniel Zítka do zápasu nezasáhli. A museli přihlížet debaklu svého týmu. Už v desáté minutě překonal brankáře hostů Prota ze standardní situace Miralem Pjanič. A už o další dvě minuty později vedli fotbalisté francouzského vicemistra o dvě branky.

Gólman Anderlechtu Proto totiž fauloval v pokutovém území Lisandra Lopéze a sudí nařídil pokutový kop, který sám postižený proměnil. O třetí branku se postaral pohlednou střelou Bastos. Ani to však nebylo ze strany Lyonu všechno. Tři minuty před přestávkou totiž po přihrávce Cissokha zvýšil Gomis.

Hosté si připsali čestný úspěch v 58. minutě, v níž se trefil Suarez. Čtyřgólový náskok ale vrátil francouzskému týmu svým druhým gólem v utkání Gomis. Lyon zvítězil 5:1 a výrazně se tak přiblížil postupu do Ligy mistrů.

Panathinaikos prohrál před domácími diváky

Přemožitel pražské Sparty ve třetím předkole Panathinaikos Atény přivítal na svém stadiónu španělské Atlético Madrid. V sestavě čtvrtého týmu španělské ligy uplynulého ročníku nastoupil v základní sestavě také český obránce Tomáš Ujfaluši. Favorita dvojzápasu poslal do vedení ve 36. minutě Maxi Rodriguez, který využil přihrávky Diega Forlána.

Nástup do druhé půle se podařil lépe osmifinalistovi loňského ročníku. Po dvou minutách se totiž dostal do velké příležitosti Salpingidis, který přeloboval brankáře Asenja a vyrovnal. Hráči španělského celku se ale nevzdali a od 66. minuty opět vedli. Střela Maxiho Rodrigueze se totiž odrazila od tyče přesně před Diega Forlána, který poslal hosty opět do vedení. To navíc navýšil dvacet minut před koncem utkání Sergio Agüero. Na konečných 2:3 snížil střelou z úhlu Leto.

Salcburk prohrál s Maccabi

V základní sestavě Salcburku v utkání proti Maccabi Haiffa nenastoupil Karel Piták, který se nevešel ani na lavičku rakouského mistra, ani Patrik Ježek, jenž usedl mezi náhradníky a hrál až posledních deset minut. Domácí fanoušci posmutněli ve 22. minutě. V té se totiž trefil Gadir z izraelského týmu. Po změně stran se sice podařilo vyrovnat Zickerovi, izraelský mistr si však do odvety odváží vítězství. To pro Maccabi zařídil šest minut před koncem zápasu Arbeitman.

V dalších zápasech Curych porazil lotyšský Ventespils 3:0, Debrecín zvítězil nad Levski Sofia 2:1 a Salcburk prohrál s Maccabi Haifa 1:2.

Liga mistrů, 4. předkolo - 1. zápasy:
Olympique Lyon - Anderlecht Brusel 5:1
Branky: 10. Pjanič, 15. López z pen., 39. Bastos, 42. a 63. Gomis - 58. Suarez
Salcburk - Maccabi Haifa 1:2
Branka: 56. Zicker - 22. Gadir, 84. Arbeitman
Ventspils - FC Curych 0:3
Branka: 12. Vonlanthen, 55. Aegerter, 75. Djuric
Levski Sofia - Debrecín 1:2
Branky: 51. Bardon - 12. Bodnar, 76. Czvitkovics
Panathinaikos Atény - Atlético Madrid 2:3
Branka: 47. Salpingidis, 74. Leto - 36. Maxi Rodriguez, 63. Forlán, 70. Agüero

Reklama

Související témata: