Hlavní obsah

Fotbalisté Interu i Barcelony v LM překvapení nepřipustili a postupují

PRAHA

Fotbalová Liga mistrů zkompletovala v závěrečném hracím dni základních skupin seznam osmifinalistů. Inter Milán i Barcelona vyhrály své duely, italský celek si ve středu poradil s Kazaní 2:0, Katalánci zdolali Kyjev na jeho hřišti 2:1. Posledními postupujícími do jarních bojů se tak staly favorizované týmy Barcelony a Interu, německý Stuttgart a řecký Olympiakos Pireus, který si doma poradil s Arsenalem 1:0.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Radost fotbalistů Interu Milán Samuela Eto´a (vpravo) a Diega Milita z branky do sítě Rubinu Kazaň

Článek

Nejpočetnější zastoupení ve vyřazovací fázi mají anglická, italská a španělská liga - z každé z elitních soutěží se v osmifinále představí celkem tři celky.

Ve vyrovnané skupině F mohly před středečním programem postoupit všechny čtyři týmy, ale nakonec se radovali favorité. Víc práce měla zpočátku Barcelona. Obhájce titulu vstoupil do duelu na hřišti Dynama Kyjev nejhůře, jak mohl - už po dvou minutách prohrával po zaváhání brankáře Valdése při přímém kopu, který zahrával Milevskij.

Barcelona však ještě do poločasu dokázala zásluhou Xaviho srovnat, a i když jí remíza bez ohledu na výsledek druhého utkání stačila k postupu, nakonec v Kyjevě po dvou předešlých porážkách v roce 1993 a 1997 zvítězila. Postaral se o to v 86. minutě čerstvý držitel Zlatého míče Lionel Messi.

Radost fotbalistů Barcelony z vyrovnávacího gólu proti Kyjevufoto: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Pevná obrana ruské Kazaně

Inter půl hodiny hledal klíč k pevné obraně ruské Kazaně. V 31. minutě Balotelli krásnou patičkou nahrál Eto'ovi a Kamerunec svým prvním gólem v soutěži po příchodu z Barcelony poslal favorita do vedení. Pojistku pak přidal v 64. minutě z přímého kopu autor přihrávky na úvodní trefu Balotelli.

Německému Stuttgartu se v klíčovém duelu proti rumunskému celku Unirea Urziceni vyplatila víkendová trenérská rošáda. Efekt nového kouče Christiana Grosse zafungoval bleskurychle - do jedenácté minuty vedli domácí již 3:0. Na jejich postupu pak už nic nezměnilo ani snížení hostujícího Semeda z úvodu druhé půle. Nemocný Jan Šimák v sestavě domácího výběru chyběl.

Ve druhém duelu skupiny potvrdila první místo Sevilla, která zdolala Glasgow Rangers 1:0 a připsala si jubilejní 50. výhru v evropských pohárech. Jedinou branku vstřelil v osmé minutě z penalty Kanouté a jednalo se o 150. gól Sevilly v pohárové Evropě.

Fotbalisté Sevilly slaví v Lize mistrů první místo po základní skupině a postup do do další fáze.foto: Reuters/Javier Barbancho

Arsenal nastoupil bez mnoha opor

Účast v jarní fázi soutěže si zajistil Olympiakos Pireus. Řecký celek využil toho, že již jistý postupující Arsenal nastoupil bez mnoha opor včetně zraněného Tomáše Rosického. Olympiakos zvítězil díky Leonardově gólu z úvodu druhého dějství 1:0.

Tím definitivně přišel o naději na vyřazovací fázi Standard Lutych. Belgický klub byl nakonec rád, že v jubilejním 50. utkání Ligy mistrů odvrátil až v nastavení porážku od nizozemského Alkmaaru. Na hostující lavičce už nebyl odvolaný kouč Ronald Koeman.

Zklamaný kapitán fotbalistů Livepoolu Steven Gerrardfoto: ČTK/AP/Tim Hales

Ve skupině E šlo už jen o první příčku a lepší výchozí pozici pro osmifinálový los. Tu si nakonec zajistila Fiorentina, který vyhrála v Liverpoolu 2:1. Vítěz soutěže z roku 2005 už dříve ztratil naději na postup a středeční porážkou jen korunoval nevydařenou podzimní sezónu.

Druhý ve skupině skončil Lyon, který i s několika náhradníky deklasoval maďarský Debrecín 4:0. Hosté neuhráli při své premiéře v soutěži ani bod.

Skupina E:
FC Liverpool - AC Fiorentina 1:2 (1:0)
Branky: 44. Benajun - 63. Jörgensen, 90.+2 Gilardino. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). Diváci: 41 000.
Olympique Lyon - VSC Debrecín 4:0 (2:0)
Branky: 25. Gomis, 44. Bastos, 59. Pjanič, 77. Cissokho. Rozhodčí: Meyer (Něm.). Diváci: 37 000.
Skupina F:
Inter Milán - Rubin Kazaň 2:0 (1:0)ON-LINE
Branky: 31. Eto'o, 64. Balotelli. Rozhodčí: Vink (Niz.).  40 000.
Dynamo Kyjev - FC Barcelona 1:2 (1:1)ON-LINE
Branky: 2. Milevskij - 33. Xavi, 86. Messi. Rozhodčí: Webb (Angl.). Diváci: 25 000.
Skupina G:
VfB Stuttgart - Unirea Urziceni 3:1 (3:0)
Branky: 5. Marica, 8. Träsch, 11. Pogrebňak - 46. Semedo. Rozhodčí: Kassai (Maď.). Diváci: 37 000.
FC Sevilla - Glasgow Rangers 1:0 (1:0)
Branka: 8. Kanouté z pen. Rozhodčí: Layec (Fr.). Diváci: 30 000.
Skupina H:
Olympiakos Pireus - FC Arsenal 1:0 (0:0)
Branka: 47. Leonardo. Rozhodčí: Cardoso Batista (Portug.). Diváci: 30 000.
Standard Lutych - AZ Alkmaar 1:1 (0:1)
Branky: 90.+5 Bolat - 42. Lens. Rozhodčí: Atkinson (Angl.). Diváci: 20 500.

Reklama

Související témata: