Hlavní obsah

Wenger bude muset nasadit do Ligy mistrů dědka Campbella

PRAHA

Kanonýři jdou do boje a v jejich základní sestavě by tentokrát neměl chybět záložník Tomáš Rosický. Fotbalisté Arsenalu otevřou zápasem v Portu dvojzápas osmifinále Ligy mistrů a navzdory velké marodce chtějí potvrdit roli favorita. Ve druhém středečním duelu rozjetý Bayern Mnichov přivítá strádající Fiorentinu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Trenér Arsenalu Arsene Wenger

Článek

Snad by to ani nebyl Arsenal, kdyby byl před důležitým zápasem kompletní. Také před duelem v Portu je jeden z favoritů na postup do čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů oslaben řadou zranění. Na stadiónu Dragao by měli chybět Van Persie, Eduardo, Aršavin, Song, Gallas i Almunia. A tak kouč Arséne Wenger hodlá vypustit do boje pětatřicetiletého stopera Sola Campbella, který se v lednu po čtyřech letech překvapivě vrátil do týmu ze čtvrté ligy.

„Sol teď může dokázat, že se Arsenalu ještě vyplatí. Tím, že nám pomůže k postupu mezi osm nejlepších,“ naznačil Wenger, že při absenci Gallase jinou možnost nemá. Campbell hrál Ligu mistrů naposledy ve finále v roce 2006, když skóroval proti Barceloně.

Kouč Kanonýrů si troufá i s výrazně oslabeným týmem, v němž by tentokrát od začátku měl nastoupit Tomáš Rosický. „Jsem přesvědčený, že v Portu můžeme uspět i bez těch zraněných. Pojďme se tedy bavit o hráčích, kteří nastoupí,“ vyzval Wenger.

Porto má s anglickými kluby bohaté zkušenosti. „A právě Arsenal je z nich pro nás asi nejtěžším soupeřem. Když má svůj den, je těžko k zastavení. Jeho forma však není stálá, což je naše šance,“ řekl trenér Jesualdo Ferreira.

Rozjetý Bayern proti rozklížené Fiorentině

Mnichovský Bayern vyrukuje proti Fiorentině jako favorit povzbuzen sérií dvanácti vítězných zápasů v domácích soutěžích. „Nikdy nevíte, co se bude dít dál. Záruky jsou jen pro pračky,“ vtipkuje kapitán Bavoráků Mark van Bommel. „V této fázi soutěže už patříme mezi outsidery, ale jsme nebezpeční. Pro Bayern se teď sezóna vyvíjí velmi dobře. Letos můžeme vyhrát něco velkého,“ varuje.

Naopak Fiorentina prožívá krizi a evidentně jí chybí potrestaný útočník Mutu. „Už v Mnichově se však začneme zvedat,“ ujistil záložník Ricardo Montolivo.

Zajímavý bude zápas pro italského útočníka Toniho. Hrál za oba soupeře a nyní hostuje v AS Řím. „Jsou to dva kluby, které nosím v srdci. Zápas budu sledovat doma v televizi. Palce nebudu držet ani jednomu. Nebylo by to správné, zůstávám neutrální,“ líčí Luca Toni a upozorňuje, že Bayern je doma velmi silný.

„Fiorentina může pouze doufat, že nebude hrát Ribery,“ dodal momentálně zraněný Toni. „Naopak pro Němce je největší hrozbou útočník Gilardino. Jeho se bojí nejvíce. Je nebezpečný, i když zrovna nestřílí na branku. Trenér Prandelli je skvělý. Ví, jak je třeba hrát na ofenzivní mužstvo, jakým je Bayern,“ analyzuje Toni.

Zbývající program osmifinále Ligy mistrů
Středa 17. února
20:45 Bayern Mnichov - Fiorentina (ČT4), FC Porto - Arsenal (Nova Sport)
Úterý 23. února
20:45 Stuttgart - Barcelona, Olympiakos Pireus - Bordeaux
Středa 24. února
18:30 CSKA Moskva - Sevilla, 20:45 Inter Milán - Chelsea
Odvety se budou hrát 9.-10. a 16.-17. března

Reklama