Hlavní obsah

Sparta chce přivézt z Říma body i bez Němce

PRAHA

I bez Jiřího Němce, který zůstal v Praze kvůli zranění kolena, chce Sparta ve středu bodovat ve skupině G ve druhém utkání fotbalové Ligy mistrů. Na římském Olympijském stadiónu ji hostí Lazio. Zápas začíná ve 20.45 h. a přímo ho vysílá ČT2.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

V prvním utkání Ligy mistrů Sparta prohrála s londýnskou Chelsea 0:1.

Článek

"Němec má poraněné levé koleno. Konkrétně natažený úpon vnitřního postranního vazu. Zkoušeli jsme ještě v úterý ráno, před odjezdem na letiště, jestli by přece jenom nemohl hrát. Dlouho jsme přemýšleli, jestli má jet nebo ne. Za určitých okolností by to asi šlo, ale riskovali bychom, že se zranění zhorší," popsal zranění klíčového defenzivního záložníka Sparty lékař mužstva Jiří Váchal.

Zřejmě Krmaš

"Samotný Jirka se necítil stoprocentně v pohodě. Na poslední chvíli se tedy rozhodlo, že nepojede a dá se do pořádku. Není to zase natolik vážné, aby do týdne nemohl být v pořádku," dodal lékař. Trenér Sparty Jiří Kotrba byl ze situace rozmrzelý. "Pochopitelně jsme se na zápas připravovali s tím, že Němec bude hrát. Bohužel zranění z utkání s Blšany ho nepustilo."

Ihned však nabídl možné řešení: "Chceme zůstat u připravené herní varianty, to znamená pokud možno nahradit Jirku. Musí to být hráč, který chce chodit i dopředu a zapojovat se do útočné fáze, i když je defenzivním záložníkem. V úvahu připadají Pergl a Krmaš. První už něco takového zažil, u druhého to je hození do hluboké vody a plavej. Přesto pro něj hovoří i výšková převaha. Může hodně pomoci ve vzdušných soubojích. Jiné řešení, než jeden z těch dvou v podstatě není."

Informací o Laziu má Kotrba dost

"Lazio jsme viděli na vlastní oči kromě posledního ligového utkání, které bylo i u nás v televizi, ve všech ligových zápasech. Na videu jsme měli utkání s Besiktasem. Informací tedy mám dostatek," říkal Kotrba. "Nesmíme otevřít hru a vrhnout se do bezhlavého útočení. To by určitě potrestali."

Letenský kouč však odmítl, že by Sparta v Římě betonovala... "To by bylo stejně nebezpečné. Nesmíme se dostat pod drtivý tlak, který by vyúsťoval v šance nebo standardní situace, protože na ty má Lazio výborné exekutory. Především Mihajloviče a Stankoviče, ale pořádně se do toho umí opřít i Stam. Mají mnoho variant, jak standardky gólově zúročit."

Soupeř nerad útočí do plných

"Jedeme s cílem neprohrát, i když víme, že to bude těžké, ale chceme minimálně bod. Lazio má podobně kvalitní kádr jako Chelsea. Nedá se říct, že by byli v něčem vysloveně silní a převyšovali ostatní, ale na každou činnost mají kvalitní hráče," zamyslel se nad soupeřem Libor Sionko. "Mají dobrý tah na branku, střílejí hodně gólů, to jim nesmíme dovolit. Pro nás to bude určitě hezký fotbalový svátek, z něhož se nechceme vracet smutní. Máme na to, abychom s Laziem něco uhráli," dodal Petr Johana.

Tomáš Hübschman vidí největší sílu Lazia v kvalitě fotbalových osobností, kterými domácí bohatě disponují: "V útoku to bude nepochybně Claudio López, v záloze Fiore a Stankovič, v obraně zejména Stam. V posledních zápasech hodně točili hráče, takže se nedá stoprocentně říct, jak proti nám nastoupí. Údajně neumějí hrát do sevřeného obranného bloku, raději chodí do brejků, ale jakou taktiku proti nám použijí, to poznáme až na trávníku."

Sudí má narozeniny

Rozhodčí zápasu Francouz Claude Colombo slaví v den zápasu třiačtyřicáté narozeniny. "Přemýšleli jsme, že by bylo vhodné mu dát nějaký dárek, ale samozřejmě musí být zvolena vhodná forma," prozradil člen vedení Sparty Rudolf Baťa.

Výprava Pražanů dorazila v úterý odpoledne do sluncem zalitého města. Ubytovala se v hotelu Hilton a večer si vyzkoušela trávník Olympijského stadiónu.

Předpokládané sestavy
Lazio: Peruzzi - Oddo, Stam, Mihajlovič, Favalli - Fiore, Albertini, Stankovič, S. Conceicao - Corradi, C. López
Sparta: Blažek - Flachbart, Hübschman, Johana, Labant - Kováč, Krmaš - Sionko, Zelenka, Poborský - Kincl
Utkání začíná ve 20.45 h., přímo vysílá ČT2, jako hlavní ho řídí Francouz Colombo

Reklama

Související témata: