Hlavní obsah

Šála udělala z Beckhama boha. Zelená a zlatá je totiž symbolem vzdoru proti nenasytnému Američanovi

MANCHESTER

Stal se pro Old Trafford bohem. Zvláště, když si David Beckham dal po odvetné osmifinálové partii s Manchesterem kolem krku šálu v zelené a zlaté barvě, která je výrazem protestu fanoušků Manchesteru United proti americkému majiteli klubu Malcolmu Glazerovi a jeho nenasytné rodině. „Abych byl upřímný, to jsem netušil. Vím jen, že jsou to staré barvy Manchesteru a já jsem jeho fanouškem,“ vysvětlovala anglická fotbalová ikona ve službách AC Milán.

Foto: Matrin Rickett, ČTK/AP

David Beckham s šálou kolem krku.

Článek

Vracel se po sedmi letech domů a na Old Trafford skutečně přivítali Davida Beckhama jako fotbalového boha. Aplausem, transparenty Vítej doma, potleskem při každém kontaktu s míčem a střele, kterou na bránu van der Saara vyslal.

Byla to vzrušují noc, přiznal Beckham

„Byla to pro mě vzrušující noc. A přivítání, jehož se mně dostalo od fanoušků, bylo přímo neuvěřitelné. Prohráli jsme, z Ligy mistrů vypadli, což je samozřejmě nepříjemné, ale hráli jsme proti velice silnému týmu. Já mu teď budu fandit, aby se dostal až do finále a soutěž vyhrál. I za to přivítání, jehož se mně na Old Trafford dostalo a které bylo úžasné. Táta s mámou měli slzy v očích, když viděli, jak mě tady vítají,“ přiznával David Beckham, který si proti svému Manchesteru United zahrál posledních šestadvacet minut.

A nezapomněl přitom složit poklonu ani svému kamarádovi Wayne Rooneymu, který Beckhamovy „rossoneri“ vlastně popravil. Dvěma góly v Miláně, dvěma trefami v odvetě. „Wayne má obrovský talent. Vedle Messiho a Cristiana Ronalda je to jeden z nejlepších hráčů na světě,“ pravil uznale.

David Beckhamfoto: Reuters/Stefano Rellandini

Zelená a zlatá jako protest proti Glazerovým

Ještě větší sympatie a obdiv si ovšem David Beckham u fanoušků Manchesteru United vysloužil tím, když si po nadšených ovacích na ploše dal při odchodu do kabin kolem krku šálu v zelené a zlaté barvě. Jde totiž o barvy původního klubu, na jehož základech Manchester vyrostl a jež se pro příznivce staly výrazem odporu proti americkému majiteli Malcolmu Glazerovi a jeho rodině.

Ta totiž vysála z klubových účtů za poslední tři roky 22,9 miliónu liber, tedy asi 670 miliónů korun, a navíc zatížila Manchester dluhem, který na něj převedla. Když totiž americký podnikatel Glazer skupovával v letech 2003 až 2005 klubové akcie, vše financoval z úvěru zhruba 700 miliónů liber, který pak převedl na klub. Jen na úrocích tak Manchester zaplatil od roku 2005 přes 325 miliónů liber, navíc šesti Glazerovým dětem musel loni vyplatit na odměnách 2,9 miliónu liber. Nenasytnost Glazerových potomků šla dokonce tak daleko, že si z klubové pokladny bezúročně půjčili dalších deset miliónů liber!

Šála z něho udělal boha

Proto se fanoušci bouří a jedenaosmdesátiletý Glazer se stal jejich úhlavním nepřítelem. Spousta si jich přestala kupovat permanentky na Old Trafford, výrazem vzdoru a odporu se staly i zmiňované šály ve zlatém a zeleném provedení připomínající původní barvy klubu. Beckham si ji kolem krku dal a i proto se stal pro příznivce Manchesteru United bohem.

Anglický fotbalista David Beckham odpovídá novinářům na jejich dotazy.foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

„Abych byl upřímný, vůbec jsem netušil, že jde o protestní akci fanoušků. Tu šálu jsem si dal kolem krku proto, že jde o staré barvy Manchesteru,“ korigoval ex post názor, že by se vědomě zapojil do kampaně namířené proti americkému podnikateli Glazerovi.

„To, co se v Manchesteru děje, nemá se mnou nic společného. Jsem fanouškem klubu, vždy jsem ho podporoval a podporovat ho budu. Samozřejmě že o protestech vím a doufám, že se celá situace vyřeší,“ pravil na vysvětlenou Beckham, který na Old Trafford vyrostl a prožil tam přes deset báječných let, než v roce 2003 odešel do Realu Madrid.

Reklama

Související témata: