Hlavní obsah

VIDEO: Rooney se zranil! Kurs Manchesteru i Anglie okamžitě devalvoval

MNICHOV

Bookmakeři všech světových sázkových kanceláří zareagovali okamžitě. Jakmile Wayne Rooney odkulhal v úterní noci z mnichovské Alianz Arény, propadl se nejen kurs Anglie na vítězství na mistrovství světa na 6:1, ale devalvovaly i vyhlídky Manchesteru na vítězství v Champions League i anglické lize. Bez Rooneyho a jeho gólů by byl v následujících dnech a týdnech Fergusonův tým skutečně poloviční a reprezentace Albionu by strádala určitě také.

Foto: ČTK/AP

Wanye Rooney slaví gól. To ještě netušil, jak smolně pro něho zápas skončí.

Článek

Světové a evropské šampionáty se stávají pro Rooneyho prokletím. Když se před čtyřmi lety blížilo mistrovství světa v Německu, zranil se v zápase s Chelsea a doktoři museli dělat všechno proto, aby šampionát stihl. Před šesti lety na EURO 2004 si ve čtvrtfinále s Portugalci zlomil nártní kost a skončil on i národní tým Albionu. Teď se blíží světový šampionát v Jižní Africe a Rooney se zranil zase.

Kanonýr by chyběl. Jeho góly ještě víc

„Nemohu zatím odpovědět, jak na tom je a bude. Má zraněný kotník a hned po zápase odjel do jedné z mnichovských nemocnic na rentgen, po návratu pak podstoupí doma další vyšetření a léčení,“ krčil bezmocně rameny kouč Manchesteru United Alex Ferguson po první čtvrtfinálové partii s Bayern, pod jejíž vývoj i výsledek dal Rooney zase svůj autogram.

Fotbalisté Manchesteru United Wayne Rooney (vpravo) a Nemanja Vidič oslavují gól na hřišti Bayernu Mnichov.foto: ČTK/AP/Kerstin Joensson

A hodně výrazný, neboť už po 66 sekundách parádní ránou otevřel skóre, aby ho po 76 minutách srovnal, neboť Ribéryho trestný kop nešťastně tečoval za záda bezmocného gólmana Van der Sara. A když pak po naplnění zápasu, v jehož nastaveném zápase hrdina Olič druhým gólem rozhodl o vítězství Bayernu, kulhal Rooney po střetu s Gómezem s obličejem zkřiveným bolestí z trávníku a stadion opouštěl o berlích, nemluvilo se už o nikom jiném.

Žádný div, když Manchester čeká už v sobotu klíčová bitva v Premier League proti Chelsea a příští týden musí podstoupit čtvrtfinálovou odvetu s Bayernem. A nastupovat k těmto zápasům bez Rooneyho, který v letošní sezóně nastřílel v dresu Fergusonova týmu už 34 ligových a pohárových gólů, to by byla obrovská rána. První diagnóza mluvila o poškozených vazech v kotníku, přičemž léčené odhadli lékaři na šest týdnů.

Komplex Bayern pokračuje

„Nevím, jak vážné je zranění Rooneyho, ale vím, jak velkou ztrátou by pro Manchester jeho absence byla. Wayne je nejdůležitějším hráčem Angličanů,“ uznával i nizozemský trenér ve službách Bayernu Louis van Gaal po zápase, v němž favorizovaný Manchester United ani tentokrát mnichovský komplex nezlomil. Osmkrát v minulosti na evropské pohárové scéně s Bayernem hrál, jen jednou ho dokázal porazit.

Hlavu plnou problémů má kouč Manchesteru United Alex Fergusonfoto: Reuters/Murad Sezer

V úterní čtvrtfinálové partii Ligy mistrů to ovšem nesvedl, i když po bleskovém gólu Rooneyho se pro něj vyvíjel zápas nadmíru dobře. „Jenže ve druhé půli jsme se zbavovali snadno míčů, byli jsme nuceni bránit a nehráli jsme dobře. Van der Sar mužstvo několikrát podržel, ale ani to nestačilo. První gól jsme dostali smolně a v době, kdy už všichni mysleli na konec zápasu, došlo k zmatkům před naší bránou, nešťastný Evra s míčem mezi nohama zakopl a my inkasovali podruhé. Nemůžeme si ale stěžovat, Bayern byl lepší,“ uznal kouč Manchesteru Alex Ferguson.

„Nic ale není ztraceno, za týden na Old Trafford budeme mnohem lepší,“ dodával okamžitě, i když netušil, zda do odvety bude moci nasadit zraněného Ronneyho.

Pyšný Nizozemec má k víře důvody

Van Gaal se při těchto slovech jen pousmál. „Jsem na své hráče pyšný a věřím jim. Po rychle inkasovaném gólu jim deset minut trvalo, než se otřásli, ale pak prokázali svou silnou mentalitu a až do konce byli lepším týmem,“ glosoval vítězný duel, k němuž ostrované nastupovali jako favorité. Aby ne, když sedm předchozích utkání na domácí i evropské scéně vyhráli, přičemž třeba AC Milán vyprovodili v osmifinále z Old Trafford s potupným čtyřgólovým výpraskem.

Kouč Bayernu přitom neopomněl poodhalit kořeny své víry. „V dosavadních zápasech Ligy mistrů se nestalo, abychom neskórovali na hřišti soupeře.  A když vstřelíme branku i na Old Trafford....,“ jen naznačil, že si i přes Manchester United troufá do semifinále Champions League přejít.

Reklama

Související témata: