Hlavní obsah

Zastaví Mourinho před bránou Interu opět letadlo? Robben z Bayernu si je tím jistý

PRAHA

Už v sobotu večer bude znám na madridském stadiónu Santiago Bernabeu vítěz letošní fotbalové Ligy mistrů. Proti sobě se postaví dva čerství držitelé doublu - milánský Inter a Bayern Mnichov. Hlasy z obou táborů však už nyní avizují, že spíše než pohledného fotbalu se diváci dočkají utkání svázaného defenzivní taktikou.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Arjen Robben z Bayernu Mnichov

Článek

Proti sobě se v Madridu také postaví staří známí. Nejenže kouč Interu Jose Mourinho povede svůj tým proti výběru Louise van Gaala, jemuž koncem 90. let dělal asistenta v Barceloně, proti sobě bude mít kontroverzní Portugalec v dresu Bayernu také nizozemského záložníka Arjena Robbena. Právě ten dříve pod Mourinhem působil v londýnské Chelsea tři roky, a zná tak jeho taktické pokyny dokonale.

„Snaží se postavit vítězný tým. Bez ohledu na to, jestli praktikuje hezký fotbal, nebo ne,“ řekl Robben pro stránky BBC. „Filozofie v Bayernu je naopak taková, že kouč Van Gaal chce vyhrát s pohlednou hrou,“ řekl křídelní forvard bundesligového šampióna. „Jako hráč si chcete fotbal užít, to je také velice důležité,“ dodal šestadvacetiletý Nizozemec.

V odvetě totální defenzíva

Také Inter se v těchto dnech veze na vlně euforie. Na Apeninském poloostrově oslavil vítězství jak v lize, tak i v domácím poháru. Do finále evropské soutěže se pak Mourinhovi povedlo dostat milánský klub poprvé od roku 1972, když tentokrát přešel v semifinále přes Barcelonu po celkovém skóre 3:2. Po výhře 3:1 v Miláně Inter v odvetě podlehl Kataláncům 0:1, když po celých devadesát minut utkání předváděl totální defenzívu.

Portugalský stratég na lavičce Interu následně taktiku svého mužstva obhajoval. „Ve Španělsku jsme si postup vybojovali, všichni však přesto mluvili jen o výhře Barcelony v odvetě a říkali, že jsme před vlastní brankou zaparkovali autobus. My jsme tam ale nezaparkovali autobus, nýbrž přímo letadlo,“ reagoval Mourinho.

Z Chelsea musel odejít

Ačkoliv Robben kouče svého sobotního soupeře respektuje, přiznal také, že to byl právě Mourinhův přístup ´vyhrát za každou cenu´, který jej vyhnal ze Stamford Bridge. „V Chelsea jsem s ním pracoval tři roky a musím přiznat, že to bylo úspěšné období. Je velkou osobností, což je v takovém top týmu potřeba,“ přiznal talentovaný Nizozemec.

„Věděl jak pracovat s velkými hráči, a jak je přimět, aby spolu pracovali. Určitě věděl, o čem mluví a u každého hráče měl respekt. Postupně jsme ale začali hrát v rozestavení bez křídelních útočníků, což mně nevyhovovalo. Systém se změnil a já jsem se pak rozhodl odejít,“ dodal Robben na závěr.

Reklama