Hlavní obsah

Přituhuje. Sparta se chystá na polský nájezd. Kauza Řepka prý nic nenarušila

PRAHA

Vidina miliónů se zvolna přibližuje. Přituhuje. V pokračování bojů o start v prestižní Lize mistrů fotbalisty pražské Sparty v třetím předkole už nečeká žádná lotyšská pohodička, zato síla, která může být vskutku nebezpečná - polská Lech Poznaň. V úterý ve 20:30 h (ČT 4) s ním doma hraje první utkání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec na tiskové konferenci

Článek

Svěřenci Jozefa Chovance nejsou zkraje sezóny v optimálním rozpoložení, v lize tápou. Podlehli v Hradci, až v nastavení zajistil Kadlec domácí výhru na Slováckem. Drtí je i marodka, televizní záběry rozvířily další, ´plivací´ aférku kolem Tomáše Řepky.

„Náladu v týmu to určitě nenarušilo, chystáme se na těžký zápas,“ poznamenal na tiskové konferenci trenér Sparty Jozef Chovanec, jehož svěřenci se po vyřazení lotyšského Metalurgu Liepaja mohou přes polského mistra opět o kus přiblížit k účasti v elitní klubové soutěži, v níž už pět let nebyli. V případě úspěchu už by je čekala jen jedna jediná překážka.

Co kouč čeká od polského soupeře? „Variabilitu v ofenzivě, pohyblivost. Otevřený fotbal,“ pravil před bitvou, pro niž platí klasická pohárová matematika. Méně úspěšný tým bude muset vzít zavděk pokračováním jen v Evropské lize a v jejím posledním předkole.

Kucka s Wilfriedem by měli být k dispozici

„Potřebujeme hrát dost ofenzivně, ale i bezpečně, abychom si byli schopni zajistit slušný výsledek do odvety, teď jsou šance padesát na padesát,“ přemítal sparťanský trenér.

K dlouhodobě zraněným Huškovi, Kušnírovi a Lačnému po duelu se Slováckem přibyl s naštípnutým kotníkem záložník Vacek. Ale nemá být zase až tak zle. Zdravotními problémy stíhaní Kucka a Wilfried by snad mohli vyrukovat na trávník. „Rozhodne lékař těsně před zápasem,“ poznamenal Chovanec.

Lechici, jak soupeře nazývají v Polsku, přivezli jedno veleznámé jméno: Artur Wichniarek. Matador léta působící v bundeslize, naposledy ovšem v sestupující Hertě Berlín, se v úterý také ukáže na Letné. Prosadil se už proti Interu Baku v předešlém předkole, ale zatím to pro něj v novém týmu není žádná spanilá jízda. Poznaň zkraje sezóny nezáří. Přes Baku polský tým přešel až po penaltovém rozstřelu.

V generálce jen bezbranková remíza

V generálce na duel se Spartou i na ligu pak uhrál se Zabrze jen remízu 0:0. „Ale Sparty se nebojíme. Víme, že hrajeme proti vyspělému týmu, ale máme na něj,“ ohlásil trenér Jacek Zieliński. Polský tým musel absolvovat podstatně dramatičtější etapu ve druhém předkole než Letenští. O postupu rozhodl až v jedenácté sérii pokutových kopů. „Dostali jsme lekci, ale zápas s Interem klukům ukázal, že důslednost přináší výsledky,“ uvedl Zieliński.

I v hledišti může být husto. Obávané nájezdy fanoušků Baníku a jejich střety se sparťany mohou být nevinnou předvánoční besídkou ve srovnání s tím, čeho by asi byli schopni fandové Letenských a vyhlášení drsňáci z poznaňského kotle, pokud by dostali prostor. Zápas spadá do kategorie ´nejvyšší riziko´. Do Prahy míří více než dvě tisícovky polských nájezdníků.

„Ale neobáváme se, že by tady měli domácí prostředí. Polské straně jsme adresovali 2300 vstupenek. Odhadujeme návštěvu 15-16 tisíc diváků. Spartanský fanoušek i náš tým tady budou doma,“ uvedl mluvčí klubu Ondřej Kasík.

 

Předpokládané sestavy
Sparta: Blažek - Kladrubský, Řepka, Brabec, Pamič - Hoheneder - Sionko, Kucka (Žofčák), Matějovský, Kadlec - Wilfried.
Poznaň: Kotorowski - Wojtkowiak, Arboleda, Bosacki, Gancarczyk - Djurdjevič, , Injac - Peszko Stilič, Krivec - Wichniarek.
Začátek na Letné je v úterý ve 20:30 h (ČT 4), hlavním rozhodčím je Ital Tagliavento.

Reklama

Související témata: