Hlavní obsah

Slovenská past sklapla. Po prohře se Žilinou je pro Spartu LM asi ztracena

PRAHA

Vysněná milionářská Liga mistrů je pro fotbalovou Spartu zřejmě hned po prvním duelu čtvrtého předkola ztracena. Po domácí prohře se Žilinou 0:2 totiž její naděje na účast v hlavní soutěži devalvovaly na minimu. Se slovenským mistrem si nevěděla rady, do pořádné šance se nedostala a po trefách gambijského legionáře Ceesaye a Oravce zaslouženě prohrála. Odveta za týden v Žilině pro ni bude jednou velkou marností, protože navíc přišla i o stoperskou dvojici Řepka - Brabec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Řepka a Bondoa Adiaba ze Sparty (vpravo) pacifikují Majtána ze Žiliny

Článek
Fotogalerie

Se sestavou samozřejmě letenský kouč Chovanec při absenci Matějovského, Sionka a Wilfrieda zamíchat musel, ale že se mu do základní jedenáctky vejdou oba kamerunští legionáři Kweuke a Adiaba, tím přece jen překvapil. Zpočátku se zdálo, že jde o dobrý tah, protože jeho tým začal aktivně a po dvanácti minutách mohl jít dokonce do vedení, kdyby se právě Kweuke operující na hrotu útoku své obrovské šance nezalekl.

V hlavní roli oba gólmani

Žofčák mu totiž poslal parádní balón, jenže on tváří v tvář žilinskému gólmanovi vystřelil tak ukvapeně a hlavně slabě, že Dúbravka jeho ráno snadno vykopl. Naštěstí pro Spartu trest za promarněnou příležitost nepřišel, i když při Blažkovi stáli o minutu později všichni svatí. Jež totiž pálil z trestného kopu hodně jedovatě, ale domácí brankář stačil vytlačit balón na tyč.

Po necelé čtvrthodině děkovala celá Letná Blažkovi znovu, protože Ježovi se nabídla víc než vyložená šance Spartu ztrestat. Brabec mu totiž poskytl dostatek prostoru i volnosti, jenže on hlavičkoval slabě a ke všemu do Blažkova akčního rádiusu. Pohybliví, krokem nešetřící a jednoduše hrající Hapalovi svěřenci dělali vůbec obraně Pražanů problémy, takže třeba Brabec zastavil Oravce jen faulem, dostal žlutou a v odvetě si nezahraje.

Tomáš Řepka s rozhodčím zápasu Atkinsonemfoto: Právo/Jan Handrejch

Gambijcův milionový gól

Co nevyšlo Žilině do přestávky, dokonala hned po půli. Samozřejmě že za přispění neskutečné laxnosti celé sparťanské obrany s Blažkem a Hohenederem v čele. Po zmatcích v šestnátce se právě ti dva nedohodli, takže gambijský legionář ve slovenských službách Ceesay ranou k tyči vstřelil miliónový gól.

A mohlo být ještě hůř, protože zaskočená Sparta se topila ve zmatcích a chybách, takže žilinští hráči procházeli její obranou, jak se jim uráčilo. A samozřejmě i pálili, i když střely Ceesay či Mríze podruhé cestu do letenské brány nenašly. Domácí kapitán Řepka z toho byl oprávněně vytočený a rozčílený, takže i on slíznul žlutou kartu a v odvetě si rovněž nezahraje.

Pohroma završená Oravcem

Pohrom dopadajících na Chovancův tým však neměl být zdaleka konec. Na roh Mráze skákali hned tři hostující hráči, aniž by sparťanské obránce nějak vzrušovali. Pro Oravce tudíž nebylo sebemenším problémem ťuknout hlavou míč do sítě a sparťanské naděje na účast v Lize mistrů tak devalvovat docela.

S dvougólovým mankem, navíc bez Řepky, Brabce a Matějovského moc šancí na zvrat v kvalifikační konfrontaci Pražané nemají.

Champions League je ztracena, 230 milionů sebrali z letenského trávníku Slováci. A po výkonu, který v Praze předvedli a jímž Spartu jasně přehráli, jen těžko věřit, že by si je za týden nechali sebrat.

První zápas play off Ligy mistrů
Sparta Praha - MŠK Žilina 0:2 (0:0)
Branky: 51. Ceesay, 73. Oravec. Rozhodčí: Atkinson - Mullerkey, Krikup (všichni Anglie). ŽK: Brabec, Řepka, Vachoušek - Ceesay, Bello. Diváci: 18 000.
Sparta: Blažek - Adiaba, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Žofčák (77.Zeman), Kucka, Vachoušek, Lačný (68. Lačný) - Kweuke. Trenér: Chovanec.
Žilina: Dúbravka - Guldan, Piaček, Pečalka, Mráz - Rilke (79. Zošák), Jež, Bello, Majtán - Ceesay (90. Šourek), Oravec. Trenér: Hapal.

Reklama

Související témata: