Hlavní obsah

Arsenal má po kanonádě proti Doněcku nový rekord Ligy mistrů

PRAHA/LONDÝN

Tři zápasy, dvě stě sedmdesát minut. Přesně tolik stačilo fotbalistům Arsenalu v základní skupině Ligy mistrů ke vstřelení čtrnácti branek. Na úvod šestigólový nášup Braze, poté výhra 3:1 nad bělehradským Partizanem a v úterý vítězství 5:1 nad Šachtarem Doněck. Takovou střeleckou potenci historie Ligy mistrů nepamatuje a hráče londýnského klubu může hřát titul rekordmanů.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Osmnáctiletý talent z Arsenalu Jack Wilshere střílí přes bezmocného gólmana Šachtaru Doněck Andrije Pjatova svůj premiérový gól v Lize mistrů.

Článek

„Hráči se prezentovali dobrým týmovým pojetím a na dobré technické úrovni. Člověk si ale nevybere. Když vyhrajete 1:0, napíší o vás, že jste výhru vydřeli. Když zvítězíte 5:1, dočtete se, že to bylo snadné,“ komentoval s úsměvem výsledek kouč Arsenalu Arséne Wenger.

Úterní vystoupení proti Doněcku se neslo ve znamení návratu Cesce Fabregase po zranění a parádního vystoupení anglického talentu Jacka Wilshera. Teprve osmnáctiletý hráč se bez problémů zabydlel ve středové řadě Kanonýrů a proti ukrajinskému celku navíc vstřelil svůj premiérový gól v evropských pohárech. „Jack je fotbalově neuvěřitelně vyzrálý. Když hraje, nikdy byste nehádali, že je mu teprve osmnáct. A jeho spolupráce s Fabregasem klapala bezvadně,“ těšilo Wengera.

Tvrdý zákrok na Hübschmana bez potrestání

Wilshere se má ale ještě co učit a mohl být rád, že se nezapsal do historie jako talentovaný mladík s červenou kartou. V 25. minutě totiž prakticky okopíroval svůj víkendový faul na Nikolu Žigiče z Birminghamu a nevybíravě zajel do českého záložníka Doněcku Tomáše Hübschmana. Norský sudí Moen si ale vystačil s pouhým napomenutím. „Po každém hráči chcete, aby šel důsledně po míči. Jackův zákrok byl špatně načasovaný, to se stane,“ poznamenal Wenger.

Tomáš Rosický z Arsenalu (vlevo) bojuje o míč s Henrikem Mchitarjanem ze Šachtaru Doněck.foto: ČTK/AP/Alastair Grant

Kanonýři se hřejí po třech kolech základní části bez ztráty kytičky v čele skupiny H a o postup do další fáze by už neměli přijít. Wenger však bezprostředně po střetnutí s Šachtarem myslel už i na ligu. „Vyhráli jsme poslední zápas v Premier League, zvítězili jsme v lize mistrů. To je důležité, protože v neděli můžeme proti Manchesteru City nastoupit se zdravým sebevědomím,“ dodal kouč londýnského celku.

Arsenal drží v Lize mistrů také rekord ve šňůře zápasů s čistým kontem, v sezóně 2005/2006 Wengerova družina neinkasovala v deseti zápasech, celkem 995 minut. Pro změnu nejvýraznějšího vítězství dosáhli Gunners v roce 2007, kdy deklasovali 7:0 pražskou Slavii. To však na rekord nestačilo, v témže ročníku totiž porazil Liverpool Besiktas Istanbul 8:0.

Reklama

Související témata: