Hlavní obsah

Liga mistrů startuje zhurta, hned na úvod nabízí reprízu loňského finále

Žádné dva roky prázdnin, úspěšní aktéři fotbalové Ligy mistrů si od nejprestižnější klubové soutěže odpočinuli jen dva měsíce. A jarní pokračování startuje zhurta, hned na úvod nabízí třeba reprízu loňského finále. Fanoušci si však mohou vybrat mnohem víc lahůdek, každá z osmifinálových dvojic nabízí nějaký velký příběh. Češi pak mají jistotu, že minimálně jeden jejich zástupce půjde dál.

Foto: Kai Pfaffenbach , Reuters

Fotbalisté Interu Milán s trofejí pro vítěze Ligy mistrů.

Článek

Pomsta za loňské finále? (Inter Milán - Bayern Mnichov)

Pohárový los umí být nejen důsledný, ale i zlomyslný. Milánský Inter se na podzim trápil a skončil ve skupině až za Tottenhamem. Obhájce trofeje tak musel narazit na silného soupeře - a rovnou na mnichovský Bayern, jehož v loňském finále porazil 2:0! Ani Bavoráci v této sezóně nezáří, touha po pomstě je však žene vpřed. „Pro nás je to velmi prestižní duel, v němž můžeme soupeři oplatit finálovou porážku,“ potvrzuje Karl-Heinz Rummenigge, předseda Bayernu.

Na Kanonýry znovu zaútočí Messilona (Arsenal - Barcelona)

Barcelona je pro londýnské Kanonýry zlou noční můrou. V roce 2006 s ní Arsenal ve finále na pařížském Stade de France prohrál 1:2, loni pak na ní ztroskotal ve čtvrtfinále. Hlavně na Messim, který v odvetě na Nou Campu vstřelil všechny čtyři góly svého týmu a Barca šla po celkovém skóre z obou zápasů 6:3 dál... „Vypadli jsme s lepším týmem, za který navíc hraje nejlepší hráč na světě,“ uznal trenér Arsenalu Arséne Wenger. Po roce znovu vymýšlí, jak převézt neudržitelnou Messilonu.

Barcelonský Lionel Messi oslavuje jednu ze svých tref v odvetném čtvrtfinálovém utkání Ligy mistrů proti Arsenalu. foto: Reuters/Darren Staples

Zlomí Bílý balet prokletí? (Lyon - Real Madrid)

Ta bilance zní až neuvěřitelně. Šestkrát po sobě galaktický Real Madrid vypadl v osmifinále Ligy mistrů! Kouč José Mourinho loni dovedl k triumfu Inter Milán a teď je na něm, aby zlomil prokletí Bílého baletu. Jenže pozor, Lyon rozhodně není pro Ronalda a spol. oblíbeným soupeřem. Přesně naopak - právě s Olympiquem loni Real překvapivě vypadl a Lyon s madridským velkoklubem neprohrál již šest zápasů v řadě!

Češi proti sobě (FC Kodaň - Chelsea)

Český fotbal má jednu jistotu. Alespoň jeden jeho hráč se do čtvrtfinále podívá - díky dvojici, v níž na sebe narazí Petr Čech, brankář Chelsea, a Zdeněk Pospěch, obránce FC Kodaň. „Los jsem uhodl. Kodaň postoupila překvapivě, ale zaslouží si náš respekt. Naší výhodou by měla být odveta na domácím hřišti,“ věří Čech. Jeho krajan o osmifinále málem přišel, protože v zimě chtěl přestoupit do bundesligy. Nakonec však Pospěch v Kodani zůstal a vzhledem ke klopýtání Blues není bez šance na senzaci.

Zdeněk Pospěch (uprostřed) po jednom z gólů, které vstřelil v dresu FC Kodaň.foto: fck.dk

Crouch prahne po odplatě (AC Milán - Tottenham)

Londýnští Kohouti v základní skupině předstihli Inter a teď mají na mušce i druhý tým z milánského San Sira. Zvláštní motivaci pak má jejich útočník Peter Crouch. Ještě v dresu Liverpoolu narazil na AC v aténském finále Ligy mistrů v roce 2007 - a musel spolknout porážku 1:2. „Tenkrát jsem jen střídal a prohráli jsme, takže to bylo frustrující. Teď jedeme do Milána vyhrát,“ ujišťuje anglický dlouhán.

Rooney hlásí návrat (Marseille - Manchester United)

Prožívá darebnou sezónu, po geniálních nůžkách však jako by bylo vše zapomenuto. Wayne Rooney o víkendu rozhodl parádním gólem manchesterské derby se City a zdá se, že návrat formy hlásí v pravý čas. Rudí ďáblové začnou jarní bitvy v Lize mistrů v Marseille.

Wayne Rooney z Manchesteru United slaví proměněnou penaltu v utkání Ligy mistrů proti Glasgow Rangers.foto: Reuters/Russell Cheyne

Raúl proti Španělům (Valencie - Schalke)

V profesionální kariéře hrál doma vždy jen za Real Madrid, přesto pro něj duely proti krajanům z Valencie mají pikantní příchuť. Španělský útočník Raúl ve službách německého Schalke bude chtít dokázat, že ještě rozhodně nepatří do starého železa.

Nechtěná bitva trenérů (AS Řím - Šachtar Doněck)

Od roku 2004 sedí na lavičce Šachtaru, rumunský kouč Mircea Lucescu však má bohaté zkušenosti i z Itálie. Vzhledem k přátelství s kolegou Claudiem Ranierim by tak raději letěl kamkoliv jinam, jen ne do Říma. „Známe se velmi dobře nejen z Itálie, ale také z doby, kdy on vedl Chelsea a já Besiktas. Jsme přátelé, takže zrovna AS jsem dostat nechtěl,“ přiznal Lucescu.

Úvodní zápasy osmifinále Ligy mistrů
Úterý 15. února: AC Milán - Tottenham, Valencie - Schalke 04.
Středa 16. února: AS Řím - Šachtar Doněck, Arsenal - FC Barcelona.
Úterý 22. února: FC Kodaň - Chelsea, Lyon - Real Madrid.
Středa 23. února: Marseille - Manchester United, Inter Milán - Bayern Mnichov.

Reklama

Související témata: