Hlavní obsah

Real touží zardousit lyonského démona, Chelsea čeká formalita

MADRID

Strašlivý démon znovu obchází San Bernabeu. Fotbalisté Realu Madrid nedokázali v předchozích sedmi vzájemných duelech porazit Lyon, navíc když s ním vypadli loni, ztroskotali v osmifinále Ligy mistrů již pošesté v řadě. Ve středu večer tak touží zlomit hned dvě prokletí najednou. Mnohem snazší výchozí pozici má Chelsea v duelu s Kodaní. Obě odvety můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Trenér Realu Madrid José Mourinho

Článek

Dva přízraky ničí galaktický Real. Od roku 2004 se královský klub z Madridu nedokázal probít do čtvrtfinále Ligy mistrů, navíc Lyon je pro něj neporazitelným soupeřem. Letos je tu však velký spasitel, José Mourinho. Portugalský trenér loni dovedl k nejcennější trofeji Inter Milán a teď věří, že po remíze 1:1 na hřišti Olympique už „Bílý balet“ zlomí dvě prokletí najednou.

„Psychologicky může mít Lyon výhodu, jelikož  v minulé sezóně Real vyřadil. My se však chceme dostat co nejdále. Věřím, že nezaváháme a pomstíme se Olympique za minulý ročník,“ ujišťuje Mourinho, jemuž radí také Zinedine Zidane, konzultant Realu. „Jako Francouz má o soupeři dobré informace. Vím, jak Lyon porazit,“ mne si ruce Portugalec.

Bafetimbi Gomis z Olympique Lyon (vlevo) oslavuje gól vstřelený Realu Madrid.foto: Reuters/Robert Pratta

Doma je Real silný, navíc Benzema pálí

Jedna velká série je také na straně Realu. Všech 22 domácích zápasů v této sezóně vyhrál. „Lyon je nebezpečný a musíme předvést maximální výkon, pokud chceme postoupit. Už jen samotný stadión Santiaga Bernabeua je však naším dvanáctým hráčem,“ říká Mourinho jasně.

Znovu se bude hodně spoléhat na útočníka Benzemu, který skóroval ve třech posledních ligových duelech a gól vstřelil také svému bývalému klubu v Lyonu. „Rád na Lyon vzpomínám, ale chci mu znovu vstřelit gól,“ slibuje Karim Benzema.

Francouzi věří, že psychická výhoda bude na jejich straně. „I loni si mysleli, že nám dají tři, čtyři góly a bude jasno. Všechno ale dopadlo jinak, zase jsme to s Realem zvládli,“ připomíná lyonský Anthony Réveillére, který spolu s Crisem pamatuje všech sedm úspěšných duelů s velkým soupeřem.

Fernando Torres v dresu Chelsea (vpravo) při neúspěšném pokusu o dopravení míče do branky Kodaně.foto: Reuters/Stefan Wermuth

Čech má postup na dosah, Pospěch ho neohrozí

Zatímco v Madridu se čeká tuhá bitva, Chelsea je jednou nohou ve čtvrtfinále. Z Kodaně si Blues přivezli výhru 2:0 a doma je čeká už jen dát razítko na postup. K souboji českých reprezentantů na Stamford Bridge nedojde. Kodaňský obránce Zdeněk Pospěch má stop kvůli žlutým kartám.

„Rozhodně nic nepodceníme. Přistupujeme k odvetě s respektem, pokorou i maximální koncentrací. Sice máme výbornou výchozí pozici, ale pořád je před námi 90 minut v Lize mistrů proti soupeři, který prošel do osmifinále, což vypovídá o jeho kvalitách. Proto se na zápas chystáme se vší vážností. Věřím ale, že nepřipustíme žádné komplikace, vyhrajeme a postoupíme,“ plánuje brankář Petr Čech na svých webových stránkách.

Emotivní zápas čeká kodaňského záložníka Jespera Grönkjaera, který v dresu Chelsea strávil čtyři roky. Ve spásnou trefu pak doufá domácí útočník Fernando Torres. Od svého zimního příchodu z Liverpoolu v novém působišti ještě neskóroval... „Jsem si jistý, že góly přijdou. Bylo mi jasné, že budu potřebovat nějaký čas na adaptaci,“ poukázal Torres.

Středeční program osmifinále (začátky ve 20:45)
Real Madrid - Olympique Lyon (ČT4, on-line na Sport.cz), první zápas: 1:1.
Chelsea - FC Kodaň (Nova Sport, on-line na Sport.cz), první zápas: 2:0.
Postup do čtvrtfinále již mají jistý Barcelona, Šachtar Doněck, Schalke, Tottenham, Manchester United a Inter Milán.

Reklama

Související témata: