Hlavní obsah

Oni jsou Barcelona, my Šachtar, znělo po losu Ligy mistrů Doněckem

PRAHA

Pro oba české legionáře, kteří zůstali na scéně Ligy mistrů, to byly vzrušující chvíle. S napětím čekali, jakého soupeře jim nyonský los pro čtvrfinálovou partii přiřkne. Petr Čech v tréninkovém centru Chelsea v Cobhamu, neboť hned po losování čekal na Ancelottiho mužstvo trénink, Tomáš Hübschman zase v Doněcku, kde hráči Šachtaru sledovali na velkoplošné obrazovce, jak jim z poslední trojice Barcelona, Schalke a Inter přisoudil míček v osudí právě Barcelonu.

Foto: Gleb Garanich , Reuters

Tomáš Hübschman se raduje z gólu, který vstřelil do sítě AS Řím a jenž rozhodoval o postupu Šachtaru do čtvrtfinále.

Článek

Mužstva obou českých reprezentantů dostala nejatraktivnější soupeře. Hübschmanův Šachtar Barcelonu, Čechova Chelsea pak svého největšího rivala Manchester United.

Čech: Ani po losu se nic nemění

„Velice zajímavý los pro celou Anglii i fotbalový svět. Už dopředu jsem tvrdil, že pokud chceme Ligu mistrů vyhrát, musíme porazit kohokoliv, takže se pro nás vlastně nic nemění. Soupeře známe dobře, víme, co můžeme očekávat. Otázkou je, jestli je to výhoda nebo ne. Ale Manchester už jsme dokázali v minulosti porazit a věřím, že se to opět podaří,“ glosoval na svých webových stránkách Petr Čech.

Páteční los sledoval Petr Čech velice pozorně.foto: Ondřej Pýcha (Sport Invest)

Pro oba kluby má pikantní nádech, neboť je svede k vzájemnému souboji vlastně třikrát v rychlém sledu. Nejprve se střetnou 5., resp. 6. dubna v prvním čtvrtfinále Ligy mistrů, o týden si to mezi sebou rozdají v odvetě, 7. května se pak utkají na Old Trafford o body v Premier League.

„Sledovali jsme los se spoluhráči v tréninkovém centru v Cobhamu, hned po něm začal trénink. Ale nějaké emoce u toho nebyly, moc jsme to neprožívali,“ prozradil Čech. Proto se ani příliš nerozebíralo pro Chelsea smolné finále z roku 2008, kdy v Moskvě vyhrál Manchester United na penalty.

„Už jsme s nimi od té doby hráli tolikrát, že to tak nebereme,“ dodal. Chelsea naposledy United porazila 1. března 2:1 v zápase, v němž zavládlo hodně emocí, nyní čeká Blues v neděli doma konkurenční City.

Šachtar už na Nou Campu vyhrál

Také Hübschmanův Šachtar, který se probojoval do čtvrtfinále Ligy mistrů vůbec poprvé v historii, sledoval los velice bedlivě. Když v osudí zůstaly poslední čtyři kluby, přáli si hráči unissono německé Schalke nebo Inter Milán.

Hráči Šachtaru Doněck sledovali losování Ligy mistrů na velkoplošné obrazovce.foto: http://shakhtar.com/ru

Nakonec jim ale los přisoudil Barcelonu. „Jeden z nejlepších týmů světa, s nímž už máme své zkušenosti a na Nou Campu získáme další. Nejsme favority, nejsme ale ani předem poražení a vyřazení, protože s Barcelonou budeme bojovat do poslední sekundy. Je pro nás všechny snem zahrát si před sto tisíci diváky na barcelonském stadiónu, proto se už teď všichni těšíme, jaký si zahrajeme fotbal,“ promlouval jménem Šachtaru jeho chorvatský kapitán Darijo Srna.  "Oni jsou Barcelona, my Šachtar," pravil docela sebevědomě.

Jen mimochodem - Doněck má s Barcelonou celkem solidní bilanci. Před dvěma a půl lety nad ní v základní skupině Ligy mistrů vyhrál na Nou Campu senzačně 3:2, aby pak doma prohrál 1:2, v srpnu roku 2009 jí pak podlehl v Superpoháru v Monaku 0:1 gólem, který vstřelil pět minut před koncem prodloužení Pedro.

Reklama