Hlavní obsah

VIDEO: Barcelona si smlsla na Šachtaru, Rooney rozhodl bitvu o Anglii

LONDÝN

Fotbalisté Barcelony jsou jednou nohou v semifinále Ligy mistrů. V úvodním utkání čtvrtfinále totiž Katalánci zvítězili na Nou Campu nad Šachtarem Doněck 5:1. Ve druhém středečním zápase porazili fotbalisté Manchesteru United na Stamford Bridge domácí Chelsea 1:0. Jedinou branku utkání vstřelil ve 24. minutě Wayne Rooney. Odvety obou zápasů se hrají v úterý 12. dubna.

Foto: Albert Gea, Reuters

Radost fotbalistů Barcelony

Článek

V základní sestavě Šachtaru Doněck vyběhl na trávník i Tomáš Hübschman. Od druhé minuty však jeho tým na půdě favorita prohrával. Prosadil se Andres Iniesta. Ukrajinský celek přijel na Nou Camp ofenzivně naladěn. Dvě vyložené šance však zmařil Luis Adriano a zcela odkrytou branku nedokázal po zákroku gólmana Valdese trefit Willian. Ve 34. minutě tak znovu udeřili domácí. Iniesta vyslal skvělý pas na zabíhajícího Daniho Alvese, který snadno obehrál Pjatova a zvýšil náskok Katalánců.

Útočné představení pokračovalo i ve druhé půli. Tříbrankový náskok si domácí vypracovali v 53. minutě. Xavi nacentroval míč od rohového praporku na hranici pokutového území, kam si naběhl stoper Piqué a střelou z první rozvlnil síť Doněcku.

Střelec Andres Iniesta (vlevo) a jeho spoluhráč z Barcelony David Villa se radují z branky do sítě Šachtaru Doněck.foto: Reuters/Albert Gea

Po téměř hodině hry se branky dočkali také hráči Šachtaru. Míč ze standardní situace, kterou rozehrál Srna, tečoval Rakistkij a překonal Valdese. Ze snížení se však hráči ukrajinského celku neradovali příliš dlouho. Ihned po rozehrání totiž přihrál Villa Keitovi, který pohotovou ranou vrátil Barceloně tříbrankové vedení. Poslední gól přidal Xavi po asistenci Alvese.

Čecha překonal jen Rooney

Trenér domácích Blues poslal do důležitého zápasu v základní sestavě Fernanda Torrese, který od svého příchodu na Stamford Bridge stále čeká na svou úvodní branku. Španěl od začátku hýřil aktivitou a Chelsea i díky němu držela míč častěji na svých kopačkách. V 19. minutě se k nebezpečné střele dostal Torresův útočný parťák Didier Drogba. Van der Sar střelu mířící pod břevno dokázal vytěsnit na roh.

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney se raduje z branky, kterou vstřelil Chelsea.foto: Reuters/Dylan Martinez

Skóre otevřeli hosté. Ve 24. minutě se skvělou akcí blýskl veterán Ryan Giggs, který na levé straně vnikl do pokutového území, nahrál zpět na nabíhajícího Rooneyho, který „angličanem“ nedal Čechovi šanci. Blues mohli vyrovnat v poslední minutě první půle. Drogba dokázal překonat i nizozemského brankáře United, míč však skončil pouze na tyči a Lampardovu dorážku vytěsnil těsně před brankovou čarou Evra.

Chelsea ve druhé půli stupňovala tlak. Pozor si však musela dávat také na rychlé protiútoky soupeře. V 66. minutě centroval po jednom z brejků Nani před Čechovu bránu nabíhajícímu Hernándezovi. Český reprezentační gólman však přihrávku vytušil a šanci Manchesteru překazil.

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney (vlevo) v souboji s Michaelem Essienem z Chelsea.foto: ČTK/AP/Tom Havezi

Dvacet minut před koncem zápasu Ancelotti obměnil útok, na hřiště poslal Maloudu a Anelku. Na trávníku zůstal Torres, který mohl svou gólovou impotenci prolomit v 74. minutě, když vyslal skvělou hlavičku na bránu Van der Sara. Nizozemský brankář mu však gólovou radost překazil skvělým zákrokem.

Fotbalová Liga mistrů, první zápasy čtvrtfinále:
Chelsea - Manchester United 0:1on-line
Branka: 24. Rooney.
Barcelona - Šachtar Doněck 5:1on-line
Branky: 3. Iniesta, 34. Alves, 53. Piqué, 60. Keita, 86. Xavi - 59. Rakistkij.

Reklama

Související témata: